Vacanță de coșmar pentru zeci de români în Grecia, după ce un turist a fost anunțat că are Covid. Ce le-au cerut grecii

Ultima actualizare: 14-07-2020 20:01

Se complică tot mai tare lucrurile pentru cei care speră să plece în alte ţări. Alţi 3 turişti români au fost confirmaţi cu Covid-19, în Grecia. Unul dintre ei a aflat rezultatul de la autorităţile elene la 4 zile după ce a intrat în ţară, cu un autocar.

În acel moment, tuturor celor care s-au aflat cu el în grup li s-a impus să nu părăsească hotelurile în care se aflau, iar în final au fost trimişi acasă. Pe de altă parte, Austria va suspendă zborile către România.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că alţi trei români au fost depistaţi cu Covid – 19 pe teritoriul Greciei, doi turişti în insula Evia, aflată la nici 100 de kilometri de Atena, şi unul în Salonic. Astfel numărul românilor infectaţi – confirmaţi oficial de ministerul Afacerilor Externe - se ridică la şase, ceilalţi trei fiind în Thassos, Paralia Katerini şi Creta.

Turist român, informat că are Covid la 4 zile după intrarea în țară

 

Unul dintre turiştii depistaţi cu Covid 19 pe insula Evia a fost anunţat de autorităţile elene de rezultatul pozitiv abia la 4 zile după ce a intrat în Grecia, cu un autocar, prin punctul de trecere a frontierei Kulata Promachonas. Autorităţile au anunţat turiştii că dacă nu primesc un telefon în 24 de ore, înseamnă că rezultatul este negativ. Drept urmare, turistul – asimptomatic - a mers la plajă, în excursii, s-a plimbat pe insulă.

Teodor Calimenesu, director agenţie de turism: "În acel moment autorităţile locale, respectiv primăria şi apărarea civilă cum o numesc ei pe cei însărcinaţi cu gestionarea acestor cazuri, au hotărât să ţină turiştii în hoteluri, atât turistul depistat pozitiv, cât şi pe ceilalţi turişti. Asta a fost sâmbătă, evident că turiştii s-au panicat, s-au agitat."

Vorbim de peste 30 de turişti din trei hoteluri. Conform procedurii statului elen, românul depistat cu Covid 19 ar fi trebuit izolat 14 zile, într-o unitate de cazare special destinată pentru astfel de cazuri. Abia luni cel bolnav a fost dus în izolare, într-un alt hotel, unde va rămâne încă 12 zile. Ceilalţi s-au întors marți, acasă, conform programului, fără să fie testaţi.

Teodor Calimenesu, director agenţie de turism: "Ce ar fi de subliniat modul în care au acţionat autorităţile locale. Noi considerăm că incorect şi ilegal pentru că nu trebuia să blocheze turiştii în camere, trebuia să îi testeze."

Statul elen a luat şi alte decizii surprinzătoare. În ultimele trei zile, turiştii romani nu au putut completa formularul online care le permite accesul rutier, în Grecia. Abia astăzi s-a reluat procedura, iar codurile care se emit în urma completării formularelor vor fi emise la noapte. Intrarea în ţară va fi permisă de miercuri, începând cu ora 6 dimineaţa. Turiştii trebuie să prezinte un rezultat negativ privind infecţia cu COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea la graniţa Kulata – Promachonas, singura deschisă. Atenţie, actul trebuie să fie în limba engleză. Pentru cei care ajung în Grecia, cu avionul aceste teste nu sunt obligatorii. Testările se fac în continuare, aleatoriu, în aeroport. În iulie, în jur de 150 de români au ajuns, pe calea aerului, în insula Santorini.

Reporter: "În cele două curse cam cât au fost testaţi?
Dan Goicea, operator de turism: "Apreciez eu cam 60-70 la sută, oricum durata testului la primul zbor a fost de 40 de minute, iar la al doilea zbor sub 30 de minute."

Autorităţile locale spun însă că turiştii români sunt bineveniţi şi că au nevoie de noi.

Europa continua să ne impună restricţii din cauza numărului mare de îmbolnăviri. De joi, Austria interzice cursele aeriene regulate directe din România.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!