Un obicei vechi de sute de ani adună într-un sat din Alba turiști din toată țara
Iarna a fost îngropată și alungată într-un sat din Alba, acolo unde sute de oameni au participat la ...înmormântarea Fărşangului.
Tineri care pocnesc din bice, clovni, nuntăși și un alai colorat au străbătut fiecare uliță pentru a alunga spiritele rele.
Obiceiul, vechi de sute de ani, adună anual turiști din toate colțurile țării. Alaiul pornește pe ulițele din sat, condus de câțiva tineri care pocnesc din bice pentru a alunga spiritele rele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În spatele alaiului este un sicriu tras de un măgăruș, în care este închisă în mod simbolic iarna. Nu lipsesc nici bocitoarele.
Mulțimea care străbate satul este foarte bine organizată și fiecare membru trebuie să interpreteze un rol.
Tânăra mascată: "Noi, țigăncile, mergem și spunem în românește sau în ungurește ca să ne dea oamenii ouă și slănină."
Tânăr: "Eu nu sunt de aici și este un lucru special să vin aici și chiar am primit un rol destul de ok."
În timp ce ulițele satului răsună în bătaia bicelor, mai mulți feciori costumați îi manjesc pe spectatori cu crema de ghete neagră pe față pentru a alunga răul de peste an.
Tânără: "Am venit în fiecare an la acest festival. Îi lăsăm să ne facă pe față, ca să ni se înlăture toate gândurile rele."
Turiștii sunt fascinați de acest obiceiul vechi de sute de ani, care încă se mai păstrează la Rimetea, satul unde în urmă cu câțiva ani a poposit chiar și actorul Jeremy Irons.
Tânăr: "Cea mai bună parte e că păstrează tradițiile. Portul, în general, e deosebit, e diferit față de celelalte zone, din către am văzut. Nu seamănă. Se vede că e port tradițional maghiar. ”
Turist: "Începe ca o nuntă toată povestea, fiind muzicanți, miri, popa satului cu nașii, nuntașii. Vin aproape în fiecare an, rar mi s-a întâmplat să lipsesc, vin de la Deva."
Ritualul s-a încheiat abia după ce fiecare uliță a satului a fost străbătută de întregul alai.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, turisti, alba, traditie, tradiții, obiceiuri,
Dată publicare:
03-03-2019 07:24