Țara în care berea a fost interzisă 74 de ani. Acum sărbătorește Ziua Națională a Berii
În timp ce la noi a fost sărbătorită primăvară în prima zi a lunii martie, în Islanda berea a fost în centrul atenției.
Și asta pentru că a fost Ziua Națională a Berii, ediția cu numărul 30.
Licoarea a fost interzisă acolo vreme de 74 de ani, în timp ce alte băuturi alcoolice erau absolut legale. Și abia pe 1 martie 1989 această "interdicție" a luat sfârșit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe 1 martie 1989, amatorii de bere luau cu asalt cele 4 baruri din capitala Islandei, ciocnind halbe și sticle pentru libertatea regăsită. Iar cei 260.000 de locuitori ai țării sărbătoreau cumpărând peste 340.000 de sticle și doze de bere.
Astfel, națiunea insulară a marcat, cu multă bere, 30 de ani de la căderea infamului embargou: "Viața ar fi total diferită fără bere. Așa e mai multă distracție. Poți să te întâlnești cu prietenii la o bere și să vezi împreună cu ei meciurile de fotbal din week-end. Ce plictiseală ar fi fără bere!"
Interzicerea berii în Islanda a fost ultima "redută" rămasă din vremea prohibiției generale. Populația a decis în 1915, prin referendum, că absolut toate băuturile alcoolice să fie scoase în afara legii.
După numai 7 ani însă, embargoul a fost parțial ridicat, dintr-o necesitate economică. Spania refuză să cumpere principalul produs de export al Islandei - peștele, dacă islandezii nu importau, în schimb, vinuri spaniole.
În 1933 a fost organizat un alt referendum privind abolirea prohibiției. Tabăra "pentru" a obținut o victorie la limită. Dar, pentru a potoli setea celor care voiau cumpătare, Parlamentul a decis că berea să rămână ilegală.
O femeie s-a născut în ziua în care berea și-a reintrat în drepturi. A împlinit 30 de ani și a sărbătorit cu prietenii la un muzeu tradițional, în aer liber, din capitală. Nu a mai găsit localuri libere în centru. Toate erau rezervate cu ocazia Zilei Berii: "M-am născut într-o zi specifică, cred că toată lumea știe ce zi e în Islanda de ziua mea. Când zic: "E ziua mea de naștere", mi se răspunde: "Oau, dar e Ziua Berii!""
Berea a devenit și miza politică în lupta Islandei pentru dobândirea independenței de Danemarca, o țară faimoasă pentru berea ei. Națiunea insulară refuză să accepte obiceiul danezilor de a consumă alcool în timpul săptămânii.
Stefan Pallson, istoric și profesor la Școala Berii: "Chiar și consumul unui pahar sau două de alcool în timpul săptămânii era văzut ca un indicator pentru o problemă serioasă. Dar să te îmbeți turtă în week-end, chiar să ajungi în arest, era acceptabil, din punct de vedere social."
Totuși, prin anii 70, islandezii au început să-și petreacă tot mai mult vacanțele de vară în străinătate, au descoperit plajele însorite ale Spaniei și au ajuns la concluzia că alcoolul nu înseamnă doar sămânță de scandal.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, turism, turisti, alcool, bere, islanda,
Dată publicare:
02-03-2019 10:29