Locul din Deltă unde turiștii sunt așteptați cu știucă uscată și crap pe varză

×
Codul embed a fost copiat

Cei care vor petrece Paştele şi 1 Mai în Delta Dunării, vor putea să guste din delicioasa ciorbă de peşte preparată în punctele gastronomice locale.

Sunt pensiuni micuţe, cu cel mult şase camere, unde oaspeţii vor găsi mâncare pregătită din surse sigure şi controlate. Cel puţin 250 de gospodării vor fi autorizate în scurt timp în Deltă, dar regulile pot fi aplicate în toată ţara.

În inima Deltei, micuţa localitate pescărească Mila 23 se trezeşte la viaţă odată cu răsăritul soarelui. Primii turişti vor sosi la sfârşitul lunii aprilie. Îi aşteaptă 30 de gospodarii aflate în curs de autorizare pentru a deveni puncte gastronomice locale.

Sunt mici pensiuni, de maximum şase camere, unde turiştii vor putea savura o ciorbă de peşte, scrumbie afumată sau caras bine prăjit cu usturoi şi mămăliguţă. Reţetele sunt felurite.

Localnică: "Noi avem aici chifteluţe din pește făcute din peştele nostru, din vechea reţetă a bunicilor noştri. Este secret şi niciodată nu am zis toate ingredientele, am zis în mare, aşa. Multe din gospodine spun ştim, ştim, ştim şi după ce pleacă de la mine mă sună…doamnă dar cum aţi făcut, că nu au ieşit cum au ieşit la dumneavoastră!"

Citește și
valletta
Cea mai caldă capitală europeană în ianuarie, ideală pentru a fugi de gerul din România. E la doar două ore de București

Pentru a le găti turiştilor, Raluca este obligată să folosească produse proaspete, preparate obligatoriu în cel mult 48 de ore: scrumbia delicioasă, dar şi alţi peşti prinşi dis-de-dimineaţă de pescari.

Crapul pe varză este o altă delicatesă pe care ar fi bine să o încercaţi.

Localnică: "Aşa arată o masă tradiţională la noi, în satul Mila 23: crap pe varză, ciorbiţa de perişoare din pește. Peștele afumat, chifteluţele, icrele tot de la noi din Deltă şi nu în ultimul rând vinul făcut de părinţii mei, pe care îl fac în fiecare an tradiţional şi foarte gustos."

În altă gospodărie, mândria localnicilor este ştiuca uscată, agăţată de grindă.

Localnică: "Aici avem peştele pregătit, peştele sărat, ştiuca din care noi lipovenii facem malasolca cum spunem noi. Avem acest cuptor de vară, aici se face şi ciorba de peşte, aici gătim şi peştele prăjit pe foc. Mâncarea cea mai gustoasă este cea făcută pe foc, nu pe aragaz."

Pentru autorizarea gopodariei ca punct gastronomic local trebuie îndeplinite mai multe condiţii. În primul rând, dacă funcţionează ca persoana fizică autorizată, gospodina care găteşte va trebui să obţină o autorizaţie.

Toate produsele din care este preparata mâncarea trebuie obţinute doar din gospodăria sau grădina proprie şi trebuie să fie proaspete. Iar curăţenia trebuie să fie desăvârşită, avizul fiind obţinut de la direcţiile de sănătate publică şi agenţiile sanitar-veterinare.

Valentina şi Alina Stepanov, localnice Mila 23: "Eu zic că este mai bine aşa, pentru noi înainte era mai dificil să le putem oferi şi mâncare. Totul este local, de aici, toată materia primă, nu este nimic din oraş."

Cătălin Ţibuleac, preşedinte Asociaţia de Management Delta Dunării: "Autorizarea punctelor gastronomice locale nu face altceva decât să completeze cu beneficii evidente atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru turist care va avea posibilitatea să beneficieze de gastronomia locală în adevărata ei valoare cu produse natural bio eco."

Potrivit Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, numai în cursul acestui an cel puţin 250 de gospodarii din Deltă vor obţine brevetul de punct gastronomic cu specific local.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Cea mai caldă capitală europeană în ianuarie, ideală pentru a fugi de gerul din România. E la doar două ore de București
Cea mai caldă capitală europeană în ianuarie, ideală pentru a fugi de gerul din România. E la doar două ore de București

În mijlocul vremii mohorâte din România, gândul unei escapade la soare, în plină iarnă, devine extrem de tentant. Iar există o destinație europeană aflată la doar două ore de zbor din București, oferă temperaturi plăcute în luna ianuarie.

Cele mai frumoase orașe mici din Europa pe care turiștii le ignoră. Destinații ideale pentru un city-break
Cele mai frumoase orașe mici din Europa pe care turiștii le ignoră. Destinații ideale pentru un city-break

Marile orașe europene au atracțiile lor evidente, dar orașele mici din Europa au un farmec aparte și nu sunt atât de aglomerate.  

Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO
O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare neașteptată de la Papa Leon al XIV-lea, ca răspuns la un desen prin care se ruga pentru copiii afectați de război.