Locul din Deltă unde turiștii sunt așteptați cu știucă uscată și crap pe varză

×
Codul embed a fost copiat

Cei care vor petrece Paştele şi 1 Mai în Delta Dunării, vor putea să guste din delicioasa ciorbă de peşte preparată în punctele gastronomice locale.

Sunt pensiuni micuţe, cu cel mult şase camere, unde oaspeţii vor găsi mâncare pregătită din surse sigure şi controlate. Cel puţin 250 de gospodării vor fi autorizate în scurt timp în Deltă, dar regulile pot fi aplicate în toată ţara.

În inima Deltei, micuţa localitate pescărească Mila 23 se trezeşte la viaţă odată cu răsăritul soarelui. Primii turişti vor sosi la sfârşitul lunii aprilie. Îi aşteaptă 30 de gospodarii aflate în curs de autorizare pentru a deveni puncte gastronomice locale.

Sunt mici pensiuni, de maximum şase camere, unde turiştii vor putea savura o ciorbă de peşte, scrumbie afumată sau caras bine prăjit cu usturoi şi mămăliguţă. Reţetele sunt felurite.

Localnică: "Noi avem aici chifteluţe din pește făcute din peştele nostru, din vechea reţetă a bunicilor noştri. Este secret şi niciodată nu am zis toate ingredientele, am zis în mare, aşa. Multe din gospodine spun ştim, ştim, ştim şi după ce pleacă de la mine mă sună…doamnă dar cum aţi făcut, că nu au ieşit cum au ieşit la dumneavoastră!"

Citește și
targ de craciun craiova
Destinațiile preferate de români în preajma sărbătorii de Moş Nicolae. Târgurile de Crăciun atrag tot mai mulți turiști

Pentru a le găti turiştilor, Raluca este obligată să folosească produse proaspete, preparate obligatoriu în cel mult 48 de ore: scrumbia delicioasă, dar şi alţi peşti prinşi dis-de-dimineaţă de pescari.

Crapul pe varză este o altă delicatesă pe care ar fi bine să o încercaţi.

Localnică: "Aşa arată o masă tradiţională la noi, în satul Mila 23: crap pe varză, ciorbiţa de perişoare din pește. Peștele afumat, chifteluţele, icrele tot de la noi din Deltă şi nu în ultimul rând vinul făcut de părinţii mei, pe care îl fac în fiecare an tradiţional şi foarte gustos."

În altă gospodărie, mândria localnicilor este ştiuca uscată, agăţată de grindă.

Localnică: "Aici avem peştele pregătit, peştele sărat, ştiuca din care noi lipovenii facem malasolca cum spunem noi. Avem acest cuptor de vară, aici se face şi ciorba de peşte, aici gătim şi peştele prăjit pe foc. Mâncarea cea mai gustoasă este cea făcută pe foc, nu pe aragaz."

Pentru autorizarea gopodariei ca punct gastronomic local trebuie îndeplinite mai multe condiţii. În primul rând, dacă funcţionează ca persoana fizică autorizată, gospodina care găteşte va trebui să obţină o autorizaţie.

Toate produsele din care este preparata mâncarea trebuie obţinute doar din gospodăria sau grădina proprie şi trebuie să fie proaspete. Iar curăţenia trebuie să fie desăvârşită, avizul fiind obţinut de la direcţiile de sănătate publică şi agenţiile sanitar-veterinare.

Valentina şi Alina Stepanov, localnice Mila 23: "Eu zic că este mai bine aşa, pentru noi înainte era mai dificil să le putem oferi şi mâncare. Totul este local, de aici, toată materia primă, nu este nimic din oraş."

Cătălin Ţibuleac, preşedinte Asociaţia de Management Delta Dunării: "Autorizarea punctelor gastronomice locale nu face altceva decât să completeze cu beneficii evidente atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru turist care va avea posibilitatea să beneficieze de gastronomia locală în adevărata ei valoare cu produse natural bio eco."

Potrivit Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, numai în cursul acestui an cel puţin 250 de gospodarii din Deltă vor obţine brevetul de punct gastronomic cu specific local.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Citește și...
Destinațiile preferate de români în preajma sărbătorii de Moş Nicolae. Târgurile de Crăciun atrag tot mai mulți turiști
Destinațiile preferate de români în preajma sărbătorii de Moş Nicolae. Târgurile de Crăciun atrag tot mai mulți turiști

Românii profită de perioada Moş Nicolae pentru mini-escapade în oraşe cu atracţii culturale şi târguri festive, precum Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca, potrivit unei platforme online.

Cornu, Prahova - comuna verde cu peisaje de vis și tradiții ascunse. Ce poți vizita într-o escapadă aproape de București
Cornu, Prahova - comuna verde cu peisaje de vis și tradiții ascunse. Ce poți vizita într-o escapadă aproape de București

Comuna Cornu se află în județul Prahova, pe cursul mijlociu al râului Prahova.

Cum petrec românii în minivacanța de Ziua Națională la spa. „Păcat că nu avem zăpadă
Cum petrec românii în minivacanța de Ziua Națională la spa. „Păcat că nu avem zăpadă"

S-a dat startul petrecerilor de iarnă în acest weekend prelungit de 1 decembrie. Deși vremea e mohorâtă, românii se bucură de zilele libere.

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii
Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii

Premierul Ilie Bolojan critică indemnizațiile de 27.000 de lei de la Aeroporturi București, numindu-le „o batjocură” în lipsa unor rezultate.