Locul din Deltă unde turiștii sunt așteptați cu știucă uscată și crap pe varză


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 19:47
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 19:06
Categorie: Stiri Turism

Cei care vor petrece Paştele şi 1 Mai în Delta Dunării, vor putea să guste din delicioasa ciorbă de peşte preparată în punctele gastronomice locale.

Sunt pensiuni micuţe, cu cel mult şase camere, unde oaspeţii vor găsi mâncare pregătită din surse sigure şi controlate. Cel puţin 250 de gospodării vor fi autorizate în scurt timp în Deltă, dar regulile pot fi aplicate în toată ţara.

În inima Deltei, micuţa localitate pescărească Mila 23 se trezeşte la viaţă odată cu răsăritul soarelui. Primii turişti vor sosi la sfârşitul lunii aprilie. Îi aşteaptă 30 de gospodarii aflate în curs de autorizare pentru a deveni puncte gastronomice locale.

Sunt mici pensiuni, de maximum şase camere, unde turiştii vor putea savura o ciorbă de peşte, scrumbie afumată sau caras bine prăjit cu usturoi şi mămăliguţă. Reţetele sunt felurite.

Localnică: "Noi avem aici chifteluţe din pește făcute din peştele nostru, din vechea reţetă a bunicilor noştri. Este secret şi niciodată nu am zis toate ingredientele, am zis în mare, aşa. Multe din gospodine spun ştim, ştim, ştim şi după ce pleacă de la mine mă sună…doamnă dar cum aţi făcut, că nu au ieşit cum au ieşit la dumneavoastră!"

Pentru a le găti turiştilor, Raluca este obligată să folosească produse proaspete, preparate obligatoriu în cel mult 48 de ore: scrumbia delicioasă, dar şi alţi peşti prinşi dis-de-dimineaţă de pescari.

Crapul pe varză este o altă delicatesă pe care ar fi bine să o încercaţi.

Localnică: "Aşa arată o masă tradiţională la noi, în satul Mila 23: crap pe varză, ciorbiţa de perişoare din pește. Peștele afumat, chifteluţele, icrele tot de la noi din Deltă şi nu în ultimul rând vinul făcut de părinţii mei, pe care îl fac în fiecare an tradiţional şi foarte gustos."

În altă gospodărie, mândria localnicilor este ştiuca uscată, agăţată de grindă.

Localnică: "Aici avem peştele pregătit, peştele sărat, ştiuca din care noi lipovenii facem malasolca cum spunem noi. Avem acest cuptor de vară, aici se face şi ciorba de peşte, aici gătim şi peştele prăjit pe foc. Mâncarea cea mai gustoasă este cea făcută pe foc, nu pe aragaz."

Pentru autorizarea gopodariei ca punct gastronomic local trebuie îndeplinite mai multe condiţii. În primul rând, dacă funcţionează ca persoana fizică autorizată, gospodina care găteşte va trebui să obţină o autorizaţie.

Toate produsele din care este preparata mâncarea trebuie obţinute doar din gospodăria sau grădina proprie şi trebuie să fie proaspete. Iar curăţenia trebuie să fie desăvârşită, avizul fiind obţinut de la direcţiile de sănătate publică şi agenţiile sanitar-veterinare.

Valentina şi Alina Stepanov, localnice Mila 23: "Eu zic că este mai bine aşa, pentru noi înainte era mai dificil să le putem oferi şi mâncare. Totul este local, de aici, toată materia primă, nu este nimic din oraş."

Cătălin Ţibuleac, preşedinte Asociaţia de Management Delta Dunării: "Autorizarea punctelor gastronomice locale nu face altceva decât să completeze cu beneficii evidente atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru turist care va avea posibilitatea să beneficieze de gastronomia locală în adevărata ei valoare cu produse natural bio eco."

Potrivit Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, numai în cursul acestui an cel puţin 250 de gospodarii din Deltă vor obţine brevetul de punct gastronomic cu specific local.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO