Locul din Deltă unde turiștii sunt așteptați cu știucă uscată și crap pe varză

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 19:47
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 19:06
Categorie: Travel

Cei care vor petrece Paştele şi 1 Mai în Delta Dunării, vor putea să guste din delicioasa ciorbă de peşte preparată în punctele gastronomice locale.

Sunt pensiuni micuţe, cu cel mult şase camere, unde oaspeţii vor găsi mâncare pregătită din surse sigure şi controlate. Cel puţin 250 de gospodării vor fi autorizate în scurt timp în Deltă, dar regulile pot fi aplicate în toată ţara.

În inima Deltei, micuţa localitate pescărească Mila 23 se trezeşte la viaţă odată cu răsăritul soarelui. Primii turişti vor sosi la sfârşitul lunii aprilie. Îi aşteaptă 30 de gospodarii aflate în curs de autorizare pentru a deveni puncte gastronomice locale.

Sunt mici pensiuni, de maximum şase camere, unde turiştii vor putea savura o ciorbă de peşte, scrumbie afumată sau caras bine prăjit cu usturoi şi mămăliguţă. Reţetele sunt felurite.

Localnică: "Noi avem aici chifteluţe din pește făcute din peştele nostru, din vechea reţetă a bunicilor noştri. Este secret şi niciodată nu am zis toate ingredientele, am zis în mare, aşa. Multe din gospodine spun ştim, ştim, ştim şi după ce pleacă de la mine mă sună…doamnă dar cum aţi făcut, că nu au ieşit cum au ieşit la dumneavoastră!"

Pentru a le găti turiştilor, Raluca este obligată să folosească produse proaspete, preparate obligatoriu în cel mult 48 de ore: scrumbia delicioasă, dar şi alţi peşti prinşi dis-de-dimineaţă de pescari.

Crapul pe varză este o altă delicatesă pe care ar fi bine să o încercaţi.

Localnică: "Aşa arată o masă tradiţională la noi, în satul Mila 23: crap pe varză, ciorbiţa de perişoare din pește. Peștele afumat, chifteluţele, icrele tot de la noi din Deltă şi nu în ultimul rând vinul făcut de părinţii mei, pe care îl fac în fiecare an tradiţional şi foarte gustos."

În altă gospodărie, mândria localnicilor este ştiuca uscată, agăţată de grindă.

Localnică: "Aici avem peştele pregătit, peştele sărat, ştiuca din care noi lipovenii facem malasolca cum spunem noi. Avem acest cuptor de vară, aici se face şi ciorba de peşte, aici gătim şi peştele prăjit pe foc. Mâncarea cea mai gustoasă este cea făcută pe foc, nu pe aragaz."

Pentru autorizarea gopodariei ca punct gastronomic local trebuie îndeplinite mai multe condiţii. În primul rând, dacă funcţionează ca persoana fizică autorizată, gospodina care găteşte va trebui să obţină o autorizaţie.

Toate produsele din care este preparata mâncarea trebuie obţinute doar din gospodăria sau grădina proprie şi trebuie să fie proaspete. Iar curăţenia trebuie să fie desăvârşită, avizul fiind obţinut de la direcţiile de sănătate publică şi agenţiile sanitar-veterinare.

Valentina şi Alina Stepanov, localnice Mila 23: "Eu zic că este mai bine aşa, pentru noi înainte era mai dificil să le putem oferi şi mâncare. Totul este local, de aici, toată materia primă, nu este nimic din oraş."

Cătălin Ţibuleac, preşedinte Asociaţia de Management Delta Dunării: "Autorizarea punctelor gastronomice locale nu face altceva decât să completeze cu beneficii evidente atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru turist care va avea posibilitatea să beneficieze de gastronomia locală în adevărata ei valoare cu produse natural bio eco."

Potrivit Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, numai în cursul acestui an cel puţin 250 de gospodarii din Deltă vor obţine brevetul de punct gastronomic cu specific local.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Mira, proapăt trezită din visul american
Mira, show La Măruță!

03:25
LA MARUTA
Saveta Bogdan, expertă în cântări cu... heliu
La povești cu Saveta Bogdan!

13:45
LA MARUTA
Bogdan Ioan și Alma Boiangiu, sfaturi pentru noile voci
Încep preselecțiile pentru sezonul 9 "Vocea României"

04:19
LA MARUTA
Soția lui Moroșanu, în lacrimi la TV
Ce mărturisire a făcut despre relația sa cu Cătălin

04:15
LA MARUTA
Andreea Ibacka despre viața de mamă. Ce se va întâmpla la botezul micuței Namiko?
Andreea și Cabral Ibacka se pregătesc de botez

11:37
LA MARUTA
Kesu, cântărețul-acrobat, a făcut furori pe scenă
Înainte de a mă apuca de cântat am fost la circ

10:12
LA MARUTA
Acasă la VLAD. Adi Nartea și soția lui,un cuplu de milioane. Cei doi au acceptat provocarea lui Chef Hadad
Ce au pregătit de mâncare?

06:17
DIVERTISMENT
Monica Bîrlădeanu:„Nu m-am născut cu această pasiune pentru actorie. Tatăl meu m-a împins spre acest lucru.”

03:45
VORBESTE LUMEA
Vaccinurile: Pro sau Contra? Dezbatere Olivia Steer vs Mihai Craiu, medic pediatru

31:27
VORBESTE LUMEA
Autismul virtual, un fenomen îngrijorător

11:43
Sarmisegetuza
Situl Sarmizegetusa este deschis pentru turiști, deşi drumul nu poate fi folosit de mașini
Case tradiţionale din Deltă, vândute cu câteva mii de euro. De ce le cumpără orăşenii
Metoda de ultimă generație pentru curățarea obiectivelor turistice de graffiti
Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României
Cum arată regiunea cu cei mai mulți vulcani activi de pe Terra. Sunt aproape 300
Turiștii din Poiana Brașov și Sinaia, supărați. De ce au fost oprite instalaţiile de transport
expediție Kilimanjaro
Cinci familii din România, expediție inedită pe muntele Kilimanjaro
Cele mai vizitate orașe din România. Străinii vin cu așteptări mici și pleacă impresionați
Concurs de sărituri cu schiurile în bazin, la Păltiniş. Care a fost premiul cel mare
Concurs de sănii, într-o localitate din România. De ce este unic în lume
Când se deschide sezonul estival 2019. Noutățile anunțate de hotelieri
Cazinoul din Constanța, scanat 3D. Turiștii și localnicii dau bani ca să fie reabilitat