Ghid pentru călătorii low-cost. Cum să explorezi fără să cheltui o avere. Site-urile pe care poți găsi tururi gratuite
Nu trebuie să plătești mulți bani pentru a te bucura pe deplin de un oraș nou. Ghidurile turistice pot fi costisitoare, dar, din fericire, există tururi gratuite pe care le poți găsi ușor și care funcționează pe bază de bacșiș.
În acest fel, vei putea explora orice oraș în profunzime, fără să cheltui o avere.
Tururi gratuite în orașe: cum să descoperi atracțiile fără să cheltui
Călătorii experimentați știu despre despre site-urile care oferă tururi gratuite în orașe. Un exemplu este GuruWalk, un site care conectează turiștii cu ghizi de turism gratuiți.
Poți căuta după oraș. Șansele să găsești un ghid gratuit sunt și mai mari dacă te afli într-un oraș relativ mare. Ghizii funcționează pe bază de bacșiș, așa că este recomandat ca, dacă ai o experiență pozitivă, să oferi o recompensă ghidului la sfârșitul turului. De altfel, dacă locuiești într-un oraș destul de popular, poți deveni chiar tu un astfel de ghid, pentru a împărtăși cu turiștii locurile frumoase și obiectivele care merită văzute din orașul tău.
Poți alege un tur general de introducere în noul oraș, dar poți căuta și tururi specifice. De exemplu, există un tur care le oferă călătorilor informații interesante despre păsările din Parcul El Retiro din Madrid, Spania. Sau poți opta pentru un tur de noapte în Bruges, Belgia, care oferă povești secrete și legende vechi ale orașului.
Este întotdeauna util să faci o căutare rapidă despre destinația ta de călătorie înainte de a pleca, pentru a găsi toate locurile gratuite sau accesibile pe durata excursiei.
De exemplu, site-ul TimeOut oferă liste de activități care au loc în marile orașe din întreaga lume. Au o colecție de sute de orașe, completată cu activități gratuite sau foarte accesibile. O altă unealtă la îndemână este Urbs, o aplicație de călătorie care oferă ghiduri turistice audio, precum și posibilitatea de a-ți planifica propriul traseu în orașele de destinație. Aplicația te ajută, de asemenea, să rezervi bilete la diverse locații și te va notifica înainte să ajungi dacă ai nevoie sau nu de bilet pentru a intra, conform explore.com.
O altă modalitate de a călători ieftin este să cauți parcuri în orașele faimoase, precum și cimitire. De exemplu, Père Lachaise din Paris, Franța este un loc istoric frumos, ce poate fi vizitat gratuit. Bibliotecile faimoase sunt, de asemenea, o modalitate plăcută de a explora obiectivele majore fără să cheltui prea mulți bani. Există multe modalități de a descoperi un loc nou fără a cheltui aproape nimic și sunt șanse chiar să te distrezi mai bine.
Cum funcționează un tur gratuit
Tururile „gratuite” au devenit o modalitate populară de a vizita orașele în ultimii ani. Conceptul unui tur de oraș fără un tarif prestabilit, în care turiștii își arată aprecierea lăsând un bacșiș, devine din ce în ce mai popular în Europa și nu numai.
Călătoriile cu buget redus sunt în creștere, iar operatorilor de tururi cu experiență și ușurința marketingului de tip word-of-mouth pe internet contribuie la această tendință.
Pentru turist, abordarea este simplă: verifici pe site-ul turului locul de întâlnire zilnic; participi la tur alături de oricine se întâmplă să apară; și apoi lași un bacșiș la final (știind foarte bine că termenul „gratuit” este folosit lejer ca tactică de marketing și că se așteaptă să lași mai mult decât o simplă strângere de mână).
Pentru operator, poate fi surprinzător de profitabil într-o zi bună, iar recenziile favorabile îi urcă pe cei mai buni în clasamentele site-urilor de recenzii. Europa, unde se află o mulțime de destinații ieftine, este ferm în centrul acestei tendințe în creștere, cercetările realizate de Asociația 365 din Bulgaria (care organizează tururi gratuite în Sofia, Plovdiv și Varna) arătând că acum există 67 de tururi „gratuite” pe întreg continentul, cu cel mai mare număr în Spania, scrie TheGuardian.
Tururile sunt asemănătoare cu barurile și restaurantele de „onestitate” din Berlin, unde clienții plătesc cât cred că valorează masa.
Unii operatori sunt mai deschiși decât alții. Unii evită cuvântul „gratuit” sau menționează că bacșișurile nu sunt obligatorii. Alte tururi sunt conduse de ghizi certificați, iar pentru unii ghizi, tururile gratuite sunt doar un hobby de weekend.
Jonathan Evans – un expat britanic care conduce Buenos Aires Local Tours, bazat pe aceleași principii, a trecut la tururi „gratuite” pentru a scăpa de un job de birou. El spune că nu sugerează cât ar trebui să lase turiștii bacșiș.
„M-aș simți foarte inconfortabil să sugerez cât să lase oamenii bacșiș, pentru că îl promovez ca fiind gratuit. Dacă ajung la final și îți spun cât să dai, atunci nu mai este gratuit. De câteva ori oamenii au plecat fără să lase nimic, dar face parte din joc”, a spus el.
Evans spune, de asemenea, că încercările de a devia de la această abordare sau de a impune reguli pot avea efecte negative.
„Am fost într-un tur gratuit în alt oraș și aveam în minte o sumă pe care urma să o las, dar la final ne-a oferit o sumă sugerată, care era de fapt jumătate din bacșișul pe care intenționam să-l dau”, a spus acesta pentru TheGuardian.
Lucruri pe care le poți face pe gratis în vacanțe
Dacă ai un buget organizat și limitat când mergi în vacanță, asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi din a explora destinația aleasă. Există o mulțime de lucruri gratuite de văzut și de făcut în fiecare vacanță. Nu-ți cheltui întregul buget de călătorie pe atracții turistice supraevaluate, bilete de intrare scumpe și evenimente costisitoare. Dacă faci puțină cercetare înainte de călătorie, vei vedea că fiecare zonă are multe de oferit, fără costuri mari. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți face în vacanță fără bani.
Drumeții - Dacă destinația are un peisaje frumoase și munți, poți fi sigur că există un traseu pe care îl poți urma. Fie că vizitezi America de Sud sau Asia de Sud-Est, există multe drumeții de care să te bucuri. Dacă nu există, pur și simplu ia-o la pas prin oraș și vezi ce are de oferit.
Festivaluri - Cele mai multe destinații oferă festivaluri și târguri. În funcție de locul în care te afli, poți găsi festivaluri de muzică, artă, mâncare sau alte activități în aer liber. Deși unele festivaluri pot avea un preț ridicat, ai fi surprins de câte festivaluri sunt gratuite. Tot ce trebuie să faci pentru a descoperi aceste evenimente este să faci puțină cercetare.
Plaje - Găsește o plajă din apropiere pentru distracție și relaxare. Poți face o plimbare de-a lungul țărmului, iar dacă apa este calmă și e sezonul potrivit, bucură-te de o bălăceală. Nu uita să îți aduci apă și gustări.
Muzee gratuite - Oriunde călătorești, există o istorie, o poveste și lucruri interesante de învățat. Vei fi surprins de câte muzee din întreaga lume sunt gratuite. În unele țări, chiar și muzeele bine cunoscute oferă zile și ore în care ai acces gratuit.
Parcuri - Parcurile sunt o oportunitate excelentă de a te relaxa și a lua o pauză. Plimbă-te de-a lungul lor și bucură-te de aerul curat.
Piețe - Vizitarea piețelor, în special acele Farmer’s Market-uri nu este doar o experiență plăcută, ci te poate ajuta să simți gustul destinației. Poți vedea fructele, legumele, condimentele și alte produse unice din zonă. Nu doar că accesul la aceste piețe este gratuit, dar majoritatea vânzătorilor oferă mostre gratuite din produsele pe care le comercializează. Dacă totuși vrei să cumperi ceva, prețurile sunt accesibile. Un al truc este să profiți de scena de street food – adesea vei găsi preparate delicioase la prețuri mult mai mici decât în restaurante.
Există multe feluri de a explora o destinație dacă nu dispui de un buget prea mare. Totul începe cu puțină cercetare în avans pentru a-ți organiza itinerariul perfect de vacanță. Desigur, ai grijă să îți aduci o pereche de încălțări confortabile, mai ales dacă ai de gând să ocolești transportul în comun și să descoperi totul la pas.