Apartamente de închiriat sau hoteluri: care este cea mai bună alegere în funcție de destinație

airbnb cazari
pexels

Când planifici o vacanță, una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei este legată de cazare. Două dintre opțiunile cele mai populare sunt închirierea unui apartament sau rezervarea unui hotel.

Fiecare dintre acestea vine cu avantajele și dezavantajele sale, influențând experiența și confortul călătoriei tale.

În funcție de preferințele personale, buget și tipul de călătorie pe care o planifici, decizia de a opta pentru un apartament de închiriat sau pentru un hotel poate transforma complet modul în care îți petreci timpul departe de casă.

Pentru rezervarea unui sejur de vis, consultă ghidul complet pentru rezervarea unei cazări perfecte. Așa te vei asigura că ai o vacanță perfectă, fără să îți lipsească nimic.

Apartamente de închiriat 

Închirierea unui apartament este o modalitate excelentă de a experimenta noi locuri, dar nu este pentru toată lumea. În primul rând, în general, ești pe cont propriu. Deși proprietarul sau managerul apartamentului ar putea oferi un ajutor de bază, nu te aștepta la toate serviciile de la recepția unui hotel.

Citește și
Stațiuni all-inclusive pentru o vacanță fără griji aproape de România. Cum să alegi cea mai bună destinație pentru concediu
Stațiuni all-inclusive pentru o vacanță fără griji aproape de România. Cum să alegi cea mai bună destinație pentru concediu
„Sunt trei criminali neprinşi, nu unul.” Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop

Când închiriezi un apartament, micul dejun este responsabilitatea ta și este puțin probabil ca apartamentul sau camera să fie întreținute sau curățate în timpul unui sejur de o săptămână. Adică va trebui să te ocupi de propriul mic dejun și să îți faci singur menajul.

Unele închirieri, în special camerele din casa unui localnic, sunt lipsite de intimitatea la care te-ai aștepta într-un mediu hotelier mai formal. Adesea ești nevoit să împarți spații comune precum sufrageria, balconul, bucătăria sau baia.

Fie că te afli într-un oraș sau în mediul rural, închirierea unui apartament, case sau vile poate fi o modalitate distractivă și economică de a explora locuri noi.

În general, dacă rămâi într-o locație pentru mai multe nopți, merită să iei în considerare un apartament sau o casă de închiriat (șederile mai scurte nu merită deranjul).

Apartamente și case întregi de închiriat

Închirierile de apartamente sau case pot fi deosebit de rentabile pentru grupuri. Două cupluri care călătoresc împreună pot împărți un apartament cu două dormitoare, care adesea se dovedește a fi mai ieftin decât două camere de hotel.

De asemenea, este ideală pentru grupurile de backpackeri: împărțirea prețului unui apartament ieftin poate costa chiar mai puțin decât plata pentru mai multe paturi într-un hostel de tineret. Să ai un loc unde să gătești îți poate economisi și mai mulți bani. Umple-ți bucătăria pentru micul dejun și mese simple gătite acasă, profitând de produsele locale.

Pentru familii, un apartament sau o casă este un mare avantaj. Bucătăriile fac mai ușor și mai ieftin să hrănești copiii pretențioși. Mașinile de spălat sunt deosebit de utile. Cu mai mult de o cameră, părinții copiilor mai mici pot petrece timp împreună în timp ce copiii dorm, spre deosebire de o cameră de hotel unde spațiul este limitat.

Camere în reședințe private

Închirierea unei camere în casa cuiva este o altă alternativă care poate fi mult mai accesibilă decât un hotel, mai familiară decât un hostel și la fel de confortabilă ca oricare dintre ele. Majoritatea oamenilor care închiriază camere fac acest lucru pentru a câștiga câțiva bani în plus.

Dacă ești dispus să accepți un spațiu mic sau o baie comună, vei putea găsi oferte accesibile prin servicii precum Airbnb. Unele locuri îți permit să rezervi pentru o singură noapte.

Să stai în casa cuiva este o opțiune deosebit de bună pentru cei care călătoresc singuri, deoarece vei găsi mai rapid camere single adevărate – cu un singur pat, și un preț pe măsură. Unele aranjamente de închiriere a camerelor includ și utilizarea bucătăriei și a facilităților de spălătorie ale casei.

Deși nu te poți aștepta ca gazda ta să fie și ghidul tău turistic – sau chiar să îți ofere multe informații – unii sunt interesați să cunoască turiștii care trec prin casa lor.

Avantajele apartamentului de vacanță față de hotel

Pot găzdui mai multe persoane 

S-ar putea să găsești o cameră de hotel care să găzduiască patru persoane. Dar probabil veți fi toți într-o singură cameră, fără intimitate. Apartamentele de vacanță oferă o gamă variată de opțiuni și dormitoare. Airbnb îți permite să cauți după numărul de dormitoare și îți arată câte persoane poate găzdui fiecare proprietate.

Intimitate

Intimitatea suplimentară este excelentă pentru familii (copiii pot dormi în timp ce părinții se bucură de un pahar de vin pe balcon) și pentru prieteni.

Preț

Apartamentele de vacanță pot fi găsite la o gamă largă de prețuri. De la cele simple la cele luxoase, astfel încât există ceva pentru toată lumea. Când prețurile la hoteluri cresc vertiginos, tarifele pentru apartamentele de vacanță sunt mult mai stabile decât prețurile hotelurilor.

Economii

Pentru că apartamentele de închiriat au bucătării, vei putea să îți gătești câteva mese, lucru care contează enorm atunci când călătorești cu un buget restrâns. În plus, dacă ești backpacker, poți să îți speli hainele și să le usuci într-un astfel de apartament, lucru pe care nu îl poți face la hotel și care, din nou, te va ajuta să economisești bani.

Avantajele hotelului față de apartamentele de vacanță

Când vine vorba despre hoteluri, știi pentru ce plătești. Orice problemă ai avea poți să o discuți cu personalul de la recepție, vii mereu într-o cameră curățată zilnică și unele hoteluri oferă și mic dejun inclus.

Este comod, este practic și este confortabil. Dar există și alte avantaje:

Timpuri de check-in mai flexibile

De obicei, te poți caza într-un hotel 24/7, deoarece cineva este la recepție. Când te cazezi într-un apartament, de obicei trebuie să îți aranjezi ora de check-in în avans. Deoarece fie te întâlnești cu cineva la proprietate pentru a-ți da cheile, fie trebuie să le iei dintr-un loc.

Acest lucru nu este de obicei o problemă, cu puțină planificare în avans, dar nu funcționează bine dacă zborul tău este dimineața și chec-inul la ora 15:00. Check-in-ul foarte târziu poate fi, de asemenea, dificil (dar nu imposibil) dacă alegi să stai într-un apartament.

Fără depozit de securitate necesar

Hotelurile nu solicită de obicei un depozit de securitate, în timp ce majoritatea apartamentelor de vacanță o fac. Prețul depinde de apartament, așa că verifică înainte de a rezerva dacă acest aspect este o problemă.

De obicei, plătești depozitul de securitate în moneda locală la sosire. Majoritatea proprietarilor de apartamente de vacanță nu acceptă carduri de credit. Așa că asigură-te că ai depozitul de securitate și soldul restant în numerar. Plătești o parte în momentul rezervării.

Siguranță

Hotelurile oferă siguranță turiștilor, având pază constant și existând seifuri în care îți poți lăsa bunurile și valorile. Cu apartamentele de închiriat, lucrurile nu stau așa de bine. Nu știi niciodată când cineva poate intra în apartament și te poată lăsa fără lucruri de valoare.

Per total, atât apartamentele de închiriat cât și hotelurile vin cu o serie de avantaje și dezavantaje și rămâne să decizi care dintre cele două opțiuni de cazare ți se potrivește în funcție de stilul și bugetul vacanței tale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Citește și...
Destinații de vacanță la mai puțin de o oră de București
Destinații de vacanță la mai puțin de o oră de București

Am căutat destinații care să răspundă oricăror pretenții, dar și bugete. Astfel, am vizitat patru locuri din apropierea Bucureștiului: două în partea de nord și două în sud.

Stațiuni all-inclusive pentru o vacanță fără griji aproape de România. Cum să alegi cea mai bună destinație pentru concediu
Stațiuni all-inclusive pentru o vacanță fără griji aproape de România. Cum să alegi cea mai bună destinație pentru concediu

Să planifici o vacanță poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă pleci cu familia sau faci parte dintr-un grup mai mare de prieteni.  

O femeie din Câmpulung, dispărută în Turcia, a fost dată în urmărire internaţională. Elena Lasconi: ”Suferea de depresie”
O femeie din Câmpulung, dispărută în Turcia, a fost dată în urmărire internaţională. Elena Lasconi: ”Suferea de depresie”

O femeie din municipiul Câmpulung, dispărută încă din data de 18 august, când se afla în vacanţă în Turcia, a fost dată în urmărire internaţională, a anunţat, luni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Festivalul ultimelor zile ale vacanței, în Iași. Activitățile variate care i-au bucurat pe cei mici
Festivalul ultimelor zile ale vacanței, în Iași. Activitățile variate care i-au bucurat pe cei mici

În ultimele zile de vacanță, copiii din Iași s-au bucurat de un festival dedicat lor. S-au distrat alături de personaje de basm, dar au avut parte și de activități educative.

Litoralul pentru toți 2024, septembrie. Când se reduc prețurile pentru cazarea la mare
Litoralul pentru toți 2024, septembrie. Când se reduc prețurile pentru cazarea la mare

Litoralul pentru toți este un program social inițiat de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), menit să ofere tuturor românilor, indiferent de buget, șansa de a se bucura de o vacanță la mare la prețuri accesibile.

Recomandări
Ciclonul Boris face ravagii în România: Patru morți, zeci de localități inundate. Ciolacu: Armata, pregătită să intervină
Ciclonul Boris face ravagii în România: Patru morți, zeci de localități inundate. Ciolacu: Armata, pregătită să intervină

Vremea a schimbat drastic foaia în România. Începe un weekend rece, în care trebuie să ne așteptăm la fenomene meteo extreme. Cel puțin patru persoane au murit în județul Galați, după ce ploile torențiale au făcut prăpăd.

SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România, în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari
SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România, în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea 32 de avioane de luptă F-35 către România. Astfel, primul avion va fi livrat cel târziu în anul 2031.

HARTA. Jumătate de ţară se află sub avertizare cod galben de ploi și descărcări electrice. Trei judeţe, cod portocaliu
HARTA. Jumătate de ţară se află sub avertizare cod galben de ploi și descărcări electrice. Trei judeţe, cod portocaliu

Jumătate de ţară se află sâmbătă, 14 septembrie, sub avertizare cod galben de precipitaţii abundente. Trei judeţe - Botoşani, Iaşi şi Vaslui - sunt vizate de avertizare cod portocaliu.