Destinații de vacanță ieftine în Europa. Unde să mergi dacă ai un budget lmitat pentru vacanță

Destinatii ieftine in Europa
Shutterstock

Călătoriile în Europa pot fi costisitoare, dar dacă eviți locurile turistice precum Londra și Paris - s-ar putea să reușești să eviți prețurile mari și să găsești oferte avantajoase.

Cu atât de multă istorie, cultură și bucătărie, există o mulțime de locuri de vizitat în Europa care nu îți vor goli portofelul. Aceste destinații de vacanță accesibile pentru bugetele mici în Europa nu sunt cu nimic mai prejos decât locurile foarte celebre, ci dimpotrivă. Au marele avantaj de a nu fi atât de aglomerate și de a putea descoperi aici mici comori, dacă o iei la pas.

În plus, există și câteva mici trucuri pe care le poți aplica dacă nu vrei să cheltui prea mulți bani: o cazare cu bucătărie unde îți poți găti mesele, mersul pe jos în loc de taxi sau transport în comun ori atracții pe care le poți vedea gratis. Totul depinde de a avea imaginație și dorință de a vizita locuri frumoase.

Destinații de vacanță accesibile pentru bugetele mici în Europa

Sofia, Bulgaria

Destinatii ieftine in Europa

Cel mai ieftin loc de călătorie în Uniunea Europeană, capitala Bulgariei, Sofia, este constant clasată drept cel mai ieftin oraș mare din Europa, pe baza criteriilor precum costul locuinței, mesei în oraș, transportului și multe altele.

Citește și
Volodimir Zelenski
Ucraina răspunde acuzațiilor de șantaj ale Ungariei. Ce spune Kievul după ce a oprit tranzitul de petrol rusesc spre Europa
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Deși fac parte din Uniunea Europeană, încă folosesc leva în loc de euro. Totuși, prețurile sunt adesea afișate pentru turiști în euro, deoarece sunt mai familiare. Pentru a avea o idee despre costurile din cel mai ieftin loc de călătorie în Europa, prețul unei beri în Sofia este în medie 0,60 eurocenți. Totuși, băuturile ieftine nu sunt principala atracție a Sofiei.

Acest oraș istoric se mândrește cu o bogăție de repere care reflectă trecutul său ca punct de întâlnire între civilizațiile estice și vestice. Uită-te în jur și vei vedea totul, de la ruine romane până la clădiri neo-baroc din secolul 20 și structuri stoice din epoca sovietică.

Există muzee și galerii de talie mondială care expun lucrări ale artiștilor bulgari și internaționali. Pentru mai multă cultură, în orice zi există evenimente sportive, festivaluri de mâncare și băutură, târguri de design și multe altele care fac orașul viu.

Dacă dorești să te aventurezi în natură, vei adora și spațiile verzi extinse și muntele Vitoșa din apropiere pentru schi și drumeții.

Cracovia, Polonia

Destinatii ieftine in Europa

Extrem de subestimată, dar neexagerat de scumpă, Cracovia este uneori numită cel mai ignorat oraș al Europei – și este păcat, deoarece există la fel de multe de văzut și de făcut aici ca și în alte capitale europene faimoase.

Costul mediu pentru o zi întreagă în Cracovia este de 65 de euro, conform datelor furnizate de alți călători. Este cunoscută și pentru închirierile de mașini accesibile, deși nu vei avea nevoie de una pentru a te bucura de oraș. Orașul din Polonia are peste 1000 de ani, așa că vei găsi tot farmecul european vechi pe care îl dorești aici. Vizitează Centrul Vechi, Bazilica Sfânta Maria și Castelul Wawel.

În ciuda lungii sale istorii, Cracovia nu este un oraș blocat în trecut. Accesibilitatea sa atrage oameni din întreaga lume, făcându-l o capitală culturală vibrantă cu festivaluri de film și muzică, o scenă gastronomică în plină expansiune și o abundență de cafenele în stil occidental care iau în serios o cafea bună. Devine chiar cunoscută ca o capitală a modei și designului. Dacă toate aceste lucruri ți se par atrăgătoare, atunci ia în considerare Cracovia.

Vilnius, Lituania

Capitala Lituaniei s-a clasat pe primul loc în Barometrul Costurilor Orașelor din acest an al PostOffice. Orașul a ocupat de asemenea locul întâi de mai multe ori în ultimul deceniu (inclusiv în 2015, 2019 și 2020).

Orașul câștigă încet reputația de a fi o destinație europeană alternativă, conform cntaveller. Fă o plimbare pe dealul Gediminas pentru panorame spectaculoase ale orașului și oprește-te la unele dintre ruinele și bisericile antice.

Tirana, Albania

Destinatii ieftine in Europa

Postările de social media care arată frumusețea litoralului Albaniei au stârnit interesul pentru destinație și mulți călători își încearcă norocul cu un weekend prelungit în capitală.

De la ieșirea din comunism în anii '90, orașul este viu, plin de culoare și curiozitate. Află despre fascinantul trecut al Albaniei la Muzeul Național de Istorie înainte de a te plimba prin buticuri și a savura cafea în cartierul de lux Blloku.

Cel mai bine este că Tirana oferă unele dintre cele mai ieftine camere din Europa.

Istanbul, Turcia

Singurul oraș bi-continental al Europei este o sărbătoare pentru simțuri. Aurul strălucește din vitrinele din Bazarul Mare, grămezi de șofran și mormane de scorțișoară parfumează Bazarul de Condimente, iar gumanzii se bucură de cele mai gustoase preparate din Centrul Vechi. Religii și culturi se ciocnesc la fiecare colț – admiră Moscheea Albastră înainte de o scurtă plimbare până la Hagia Sophia aurită, inițial o biserică din secolul al VI-lea. Poți cumpăra o mulțime de lucruri ieftine de aici, așa că asigură-te că ai loc în valiză.

Dacă te îndrăgostești de covoarele și arta țesute manual, transportul poate fi o cheltuială necesară.

Mostar, Bosnia și Herțegovina

Destinatii ieftine in Europa

Deconectată de la rețeaua feroviară complexă care a servit mare parte din Europa de peste 25 de ani, Bosnia și Herțegovina păstrează un mister care atrage turiști de peste graniță din Croația vecină în număr tot mai mare. Țara este casa uneia dintre puținele populații musulmane indigene rămase din Europa și este departe, arhitectural și cultural, de țările vecine cunoscute pentru stațiunile lor de pe plajă.

Atracțiile Mostarului pot fi vizitate într-o zi, dar rezervă-ți două sau trei zile, poate incluzând o excursie de o zi în afara orașului fermecător, pentru a înțelege mai bine o destinație despre care atât de mulți călători știu atât de puțin.

Izmir, Turcia

Pe coasta egeeană a Turciei, Izmir a rezistat creșterilor de preț din Istanbul și capcanelor turistice din Ankara, păstrând în același timp bazarul său vechi de 8.500 de ani Kemeraltı și agora romană antică.

Situri istorice și relicve arhitecturale coexistă cu cultura cosmopolită și bucătăria tradițională – încearcă pide pe chei sau cartofi copți cu diverse toppinguri la Atıştır Café. La o oră de mers din oraș se află Efes, un oraș antic construit de greci și merită cu siguranță o abatere.

Riga, Letonia

Potrivit Post Office, Riga, capitala Letoniei, este unul dintre cele mai ieftine orașe din Europa - a ieșit pe locul șase în clasamentul din 2024. Plimbă-te pe aleile înguste ale fermecătorului Centru Vechi, găsește samsa la 2 euro pentru prânz la piața centrală acoperită, situată în hangarele convertite ale Zeppelinului, ascultă muzică live în Piața Dome și admiră arhitectura impresionantă, cum ar fi Casa Capetelor Negre (intrare 6 euro) și Poarta Suedeză medievală. Dar una dintre cele mai subapreciate modalități de a vedea Riga este pe apă - închiriază o placă de paddle pentru doar 15 euro pe malurile râului Daugava pentru o experiență unică.

Destinatii ieftine in Europa

Sfaturi pentru a călători ieftin

Există o mulțime de modalități prin care poți face vacanțe cu buget redus. Prima ar fi să te cazezi în airbnb-uri, hosteluri sau cazări de tip pensiune (bed and breakfest). În orice caz, urmărește o cazare în care să îți poți găti măcar o masă pe zi.

Ai fi surprins să afli câți bani poți economisi dacă îți iei două dintre cele trei mese pe zi acasă. Sigur, poți lua gustări și cina sau prânzul în oraș pentru că trebuie să te bucuri de mâncarea tradițională, însă pregătitul mâncării la cazare îți va economisi bani pe care îi poți folosi pentru a explora orașul.

O altă modalitate de a salva bani este să iei orașul la pas. E drept că multe dintre orașele europene sunt prea mari pentru a fi explorate pe jos, dar cele vechi și pline de istorie chiar merită efortul. Asigură-te că ai încălțări potrivite și ori de câte ori poți, ia-o la pas pentru a te bucura de spiritul și vibrația orașului.

Mănâncă pe cât posibil la taverne, bodegi sau locuri în care de regulă nu mănâncă turiștii, ci localnicii. Nu doar că vei găsi mâncare delicioasă, dar va fi destul de ieftină în comparație cu restaurantele în care doar turiștii intră.

O altă modalitate de a economisi bani este să îți cumperi apă de la magazin și să îți iei câteva sticle cu tine când ieși la plimbare. În loc să ajungi să o plătești la suprapreț, vei avea apă la dispoziție de câte ori vrei, la preț de supermarket. Poți face același lucru cu gustările.

Vizitează muzeele și punctele de atracție turistice gratuite. Începi cu ele, apoi poți să plătești pentru alte obiective pe care vrei neapărat să le vezi. 

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
De ce a fost schimbat numele unei piețe din Moscova și ce spune asta despre Rusia
De ce a fost schimbat numele unei piețe din Moscova și ce spune asta despre Rusia

Piața Europa din capitala Rusiei nu mai există: primarul a semnat decizia de schimbare a numelui acestui loc în Piața Eurasia.

 

Ucraina răspunde acuzațiilor de șantaj ale Ungariei. Ce spune Kievul după ce a oprit tranzitul de petrol rusesc spre Europa
Ucraina răspunde acuzațiilor de șantaj ale Ungariei. Ce spune Kievul după ce a oprit tranzitul de petrol rusesc spre Europa

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski, a declarat că întreruperea tranzitului de petrol rusesc către Europa nu reprezintă o încercare de a șantaja țările care sunt în favoarea unei păci între Ucraina și Rusia.  

Europa și-a trimis avioanele de luptă spre Japonia. Aminițarea cu care se confruntă
Europa și-a trimis avioanele de luptă spre Japonia. Aminițarea cu care se confruntă

Germania, Franța și Italia vor lua parte la exerciții comune cu Tokyo în această vară, pe măsură ce amenințările din partea Moscovei și Beijingului cresc.

Piețele bursiere se prăbușesc pe fondul îngrijorărilor privind creșterea companiilor de tehnologie. 1 trilion dolari, șterși
Piețele bursiere se prăbușesc pe fondul îngrijorărilor privind creșterea companiilor de tehnologie. 1 trilion dolari, șterși

Bursele din Europa și Asia au înregistrat un declin brusc joi, pe măsură ce îngrijorările privind creșterea viitoare a principalelor companii de tehnologie au declanșat o vânzare masivă la nivel global.

Contractul pentru centralele nucleare SMR a fost semnat. Urmează studii de fezabilitate de 150 milioane de dolari
Contractul pentru centralele nucleare SMR a fost semnat. Urmează studii de fezabilitate de 150 milioane de dolari

România ar putea fi prima țară din Europa care va folosi tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici.

Recomandări
După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală
După ce au făcut prăpăd inclusiv în România, o nouă „apocalipsă” a inundaţiilor se îndreaptă spre Europa Centrală

Locuitorii mai multor zone din Polonia şi Republica Cehă s-au grăbit să evacueze luni, în timp ce alte zone din Europa Centrală au început să facă curăţenie după ce cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii, scrie Reuters.

În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună
În cea mai nouă maternitate din țară plouă din tavan în sala de nașteri. Unitatea din Timișoara, inaugurată acum o lună

A plouat în cea mai nouă maternitate din țară, inaugurată în urmă cu o lună. S-a întâmplat la Timișoara, iar angajații s-au văzut nevoiți să pună găleți prin saloane și să adune apa cu prosoape și mopuri.  

Comisarii europeni urmează să fie prezentați de Ursula von der Leyen. Roxana Mînzatu este propunerea României
Comisarii europeni urmează să fie prezentați de Ursula von der Leyen. Roxana Mînzatu este propunerea României

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să îşi prezinte, marţi, la Strasbourg, noua echipă de comisari şi portofoliile acestora, după săptămâni de lupte politice, relatează AFP.