Destinații de vacanță ieftine în Europa. Unde să mergi dacă ai un budget lmitat pentru vacanță
Călătoriile în Europa pot fi costisitoare, dar dacă eviți locurile turistice precum Londra și Paris - s-ar putea să reușești să eviți prețurile mari și să găsești oferte avantajoase.
Cu atât de multă istorie, cultură și bucătărie, există o mulțime de locuri de vizitat în Europa care nu îți vor goli portofelul. Aceste destinații de vacanță accesibile pentru bugetele mici în Europa nu sunt cu nimic mai prejos decât locurile foarte celebre, ci dimpotrivă. Au marele avantaj de a nu fi atât de aglomerate și de a putea descoperi aici mici comori, dacă o iei la pas.
În plus, există și câteva mici trucuri pe care le poți aplica dacă nu vrei să cheltui prea mulți bani: o cazare cu bucătărie unde îți poți găti mesele, mersul pe jos în loc de taxi sau transport în comun ori atracții pe care le poți vedea gratis. Totul depinde de a avea imaginație și dorință de a vizita locuri frumoase.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Destinații de vacanță accesibile pentru bugetele mici în Europa
Sofia, Bulgaria
Cel mai ieftin loc de călătorie în Uniunea Europeană, capitala Bulgariei, Sofia, este constant clasată drept cel mai ieftin oraș mare din Europa, pe baza criteriilor precum costul locuinței, mesei în oraș, transportului și multe altele.
Deși fac parte din Uniunea Europeană, încă folosesc leva în loc de euro. Totuși, prețurile sunt adesea afișate pentru turiști în euro, deoarece sunt mai familiare. Pentru a avea o idee despre costurile din cel mai ieftin loc de călătorie în Europa, prețul unei beri în Sofia este în medie 0,60 eurocenți. Totuși, băuturile ieftine nu sunt principala atracție a Sofiei.
Acest oraș istoric se mândrește cu o bogăție de repere care reflectă trecutul său ca punct de întâlnire între civilizațiile estice și vestice. Uită-te în jur și vei vedea totul, de la ruine romane până la clădiri neo-baroc din secolul 20 și structuri stoice din epoca sovietică.
Există muzee și galerii de talie mondială care expun lucrări ale artiștilor bulgari și internaționali. Pentru mai multă cultură, în orice zi există evenimente sportive, festivaluri de mâncare și băutură, târguri de design și multe altele care fac orașul viu.
Dacă dorești să te aventurezi în natură, vei adora și spațiile verzi extinse și muntele Vitoșa din apropiere pentru schi și drumeții.
Cracovia, Polonia
Extrem de subestimată, dar neexagerat de scumpă, Cracovia este uneori numită cel mai ignorat oraș al Europei – și este păcat, deoarece există la fel de multe de văzut și de făcut aici ca și în alte capitale europene faimoase.
Costul mediu pentru o zi întreagă în Cracovia este de 65 de euro, conform datelor furnizate de alți călători. Este cunoscută și pentru închirierile de mașini accesibile, deși nu vei avea nevoie de una pentru a te bucura de oraș. Orașul din Polonia are peste 1000 de ani, așa că vei găsi tot farmecul european vechi pe care îl dorești aici. Vizitează Centrul Vechi, Bazilica Sfânta Maria și Castelul Wawel.
În ciuda lungii sale istorii, Cracovia nu este un oraș blocat în trecut. Accesibilitatea sa atrage oameni din întreaga lume, făcându-l o capitală culturală vibrantă cu festivaluri de film și muzică, o scenă gastronomică în plină expansiune și o abundență de cafenele în stil occidental care iau în serios o cafea bună. Devine chiar cunoscută ca o capitală a modei și designului. Dacă toate aceste lucruri ți se par atrăgătoare, atunci ia în considerare Cracovia.
Vilnius, Lituania
Capitala Lituaniei s-a clasat pe primul loc în Barometrul Costurilor Orașelor din acest an al PostOffice. Orașul a ocupat de asemenea locul întâi de mai multe ori în ultimul deceniu (inclusiv în 2015, 2019 și 2020).
Orașul câștigă încet reputația de a fi o destinație europeană alternativă, conform cntaveller. Fă o plimbare pe dealul Gediminas pentru panorame spectaculoase ale orașului și oprește-te la unele dintre ruinele și bisericile antice.
Tirana, Albania
Postările de social media care arată frumusețea litoralului Albaniei au stârnit interesul pentru destinație și mulți călători își încearcă norocul cu un weekend prelungit în capitală.
De la ieșirea din comunism în anii '90, orașul este viu, plin de culoare și curiozitate. Află despre fascinantul trecut al Albaniei la Muzeul Național de Istorie înainte de a te plimba prin buticuri și a savura cafea în cartierul de lux Blloku.
Cel mai bine este că Tirana oferă unele dintre cele mai ieftine camere din Europa.
Istanbul, Turcia
Singurul oraș bi-continental al Europei este o sărbătoare pentru simțuri. Aurul strălucește din vitrinele din Bazarul Mare, grămezi de șofran și mormane de scorțișoară parfumează Bazarul de Condimente, iar gumanzii se bucură de cele mai gustoase preparate din Centrul Vechi. Religii și culturi se ciocnesc la fiecare colț – admiră Moscheea Albastră înainte de o scurtă plimbare până la Hagia Sophia aurită, inițial o biserică din secolul al VI-lea. Poți cumpăra o mulțime de lucruri ieftine de aici, așa că asigură-te că ai loc în valiză.
Dacă te îndrăgostești de covoarele și arta țesute manual, transportul poate fi o cheltuială necesară.
Mostar, Bosnia și Herțegovina
Deconectată de la rețeaua feroviară complexă care a servit mare parte din Europa de peste 25 de ani, Bosnia și Herțegovina păstrează un mister care atrage turiști de peste graniță din Croația vecină în număr tot mai mare. Țara este casa uneia dintre puținele populații musulmane indigene rămase din Europa și este departe, arhitectural și cultural, de țările vecine cunoscute pentru stațiunile lor de pe plajă.
Atracțiile Mostarului pot fi vizitate într-o zi, dar rezervă-ți două sau trei zile, poate incluzând o excursie de o zi în afara orașului fermecător, pentru a înțelege mai bine o destinație despre care atât de mulți călători știu atât de puțin.
Izmir, Turcia
Pe coasta egeeană a Turciei, Izmir a rezistat creșterilor de preț din Istanbul și capcanelor turistice din Ankara, păstrând în același timp bazarul său vechi de 8.500 de ani Kemeraltı și agora romană antică.
Situri istorice și relicve arhitecturale coexistă cu cultura cosmopolită și bucătăria tradițională – încearcă pide pe chei sau cartofi copți cu diverse toppinguri la Atıştır Café. La o oră de mers din oraș se află Efes, un oraș antic construit de greci și merită cu siguranță o abatere.
Riga, Letonia
Potrivit Post Office, Riga, capitala Letoniei, este unul dintre cele mai ieftine orașe din Europa - a ieșit pe locul șase în clasamentul din 2024. Plimbă-te pe aleile înguste ale fermecătorului Centru Vechi, găsește samsa la 2 euro pentru prânz la piața centrală acoperită, situată în hangarele convertite ale Zeppelinului, ascultă muzică live în Piața Dome și admiră arhitectura impresionantă, cum ar fi Casa Capetelor Negre (intrare 6 euro) și Poarta Suedeză medievală. Dar una dintre cele mai subapreciate modalități de a vedea Riga este pe apă - închiriază o placă de paddle pentru doar 15 euro pe malurile râului Daugava pentru o experiență unică.
Sfaturi pentru a călători ieftin
Există o mulțime de modalități prin care poți face vacanțe cu buget redus. Prima ar fi să te cazezi în airbnb-uri, hosteluri sau cazări de tip pensiune (bed and breakfest). În orice caz, urmărește o cazare în care să îți poți găti măcar o masă pe zi.
Ai fi surprins să afli câți bani poți economisi dacă îți iei două dintre cele trei mese pe zi acasă. Sigur, poți lua gustări și cina sau prânzul în oraș pentru că trebuie să te bucuri de mâncarea tradițională, însă pregătitul mâncării la cazare îți va economisi bani pe care îi poți folosi pentru a explora orașul.
O altă modalitate de a salva bani este să iei orașul la pas. E drept că multe dintre orașele europene sunt prea mari pentru a fi explorate pe jos, dar cele vechi și pline de istorie chiar merită efortul. Asigură-te că ai încălțări potrivite și ori de câte ori poți, ia-o la pas pentru a te bucura de spiritul și vibrația orașului.
Mănâncă pe cât posibil la taverne, bodegi sau locuri în care de regulă nu mănâncă turiștii, ci localnicii. Nu doar că vei găsi mâncare delicioasă, dar va fi destul de ieftină în comparație cu restaurantele în care doar turiștii intră.
O altă modalitate de a economisi bani este să îți cumperi apă de la magazin și să îți iei câteva sticle cu tine când ieși la plimbare. În loc să ajungi să o plătești la suprapreț, vei avea apă la dispoziție de câte ori vrei, la preț de supermarket. Poți face același lucru cu gustările.
Vizitează muzeele și punctele de atracție turistice gratuite. Începi cu ele, apoi poți să plătești pentru alte obiective pe care vrei neapărat să le vezi.