Techirghiol, locul cu nămol vindecător și ape sărate care tratează o serie de boli. Ce obiective turistice poți vedea aici

techirghiol
Shutterstock

Stațiunea balneară Techirghiol este una foarte populară în România. Acest oraș este unic în lume și plin de legende, mituri și istorie.

Techirghiol se numără printre cele mai populare destinații de tratament din România. Nămolul sapropelic de aici are efecte terapeutice miraculoase, iar obiectivele turistice din zonă atrag mii de turiști anual. Pe lângă recuperare, oamenii vin aici și cu scopul de a se relaxa și de a profita de nămolul care tratează și el o serie de afecțiuni, dar și pentru a se bucura de mare și soare într-un cadru natural.

Techirghiol este o stațiune balneară de interes național, iar prima mențiune documentară a localității datează de la jumătatea secolului al XVI-lea.

Istoricul stațiunii

Techirghiol este cunoscut pentru lacul cu același nume, Sanatoriul Balnear și Mănăstirea Sfânta Maria.

Prima mențiune documentară a localității datează de la jumătatea secolului al XVI-lea, sub dominația Imperiului Otoman. Numele turcesc al lacului apare în documentele sultanului Suleiman Magnificul.

Citește și
Autostrada litoralului
O nouă autostradă va fi construită în România. Turismul în zonă ar putea exploda, se va ajunge mult mai ușor
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”

După 1 decembrie 1878, când Dobrogea redevine parte a României, Techirghiol își câștigă renumele, atrăgând intelectuali români datorită beneficiilor nămolului sapropelic.

Personalități precum Mihail Kogalniceanu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu și Tudor Arghezi își construiesc resedințe de vară pe malul lacului.

În 1894, Ministerul Agriculturii și Domeniilor vinde Societății de binefacere Eforia Spitalelor Civile din București 100 de hectare pe malul lacului, punând astfel bazele localității Techirghiol de astăzi.

La 1 ianuarie 1928, Techirghiol primește statutul de stațiune balneară. În 1930, stațiunea avea o plajă amenajată cu o suprafață de 6000 mp, 23 de hoteluri, 318 vile și un sanatoriu.

Lacul Techirghiol este declarat monument al naturii în 1972, iar circulația cu ambarcațiuni pe lac este interzisă pentru protejarea și conservarea acestuia.

Legenda populară spune că un bătrân olog și orb, însoțit de măgarul său, a ajuns din greșeală pe malul lacului. După ce s-a scăldat în nămol, amândoi au fost vindecați miraculos.

Istoria Techirghiolului este dovedită și de descoperirile arheologice care datează din neolitic. Așezarea este inclusă în faza a doua a culturii Hamangia-Cernavodă.

Cercetările arheologice au încercat să dezvăluie trecutul acestei regiuni, iar în oraș există zone care păstrează urmele acestei istorii, alături de monumente și construcții care aduc aminte de trecutul bogat al Techirghiolului.

Tratamente balneare

Techirghiol este renumit pentru nămolul său cu proprietăți vindecătoare, recunoscut în întreaga lume ca un remediu eficient pentru o varietate de afecțiuni.

În 2011, nămolul de la Techirghiol a fost chiar recunoscut de Federația Mondială de Hidroterapie și Climatoterapie drept cel mai bun nămol din lume.

Cunoscut și sub numele de "aurul negru de Techirghiol", acest nămol are o istorie de două secole în tratarea și recuperarea pacienților.

Una dintre terapiile populare de la Techirghiol este tratamentul combinat cu raze infraroșii, care are aplicații extinse în medicină. De la afecțiuni reumatismale și degenerative până la probleme ortopedice, neurologice și chiar alergologice.

Peloidoterapia, sau tratamentul cu nămol de la Techirghiol, este o modalitate de a beneficia de proprietățile vindecătoare ale nămolului sapropelic.

Tratamentul balnear cu nămol sapropelic constă în aplicări locale recomandate de medicul specialist, în funcție de afecțiunea fiecărui pacient.

Indicații generale pentru tratamentul cu nămol:

· Afecțiuni reumatice inflamatorii sau degenerative (cum ar fi spondiloza, herniile de disc, coxartrozele, gonartrozele, poliartrozele)

· Sechele posttraumatice (ale mușchilor, pielii și oaselor)

· Afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic (nevralgii, pareze, hemiplegii, scleroză multiplă)

· Afecțiuni vasculare periferice (ischemie, insuficiență circulatorie)

· Afecțiuni ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară)

· Afecțiuni dermatologice și respiratorii

· Afecțiuni endocrine și ale metabolismului

· Afectiuni pediatrice, printre care sechele dupa rahitism sau poliomielita, sindroame hipoanabolice

La Techirghiol, există baze de tratament moderne și performante, dotate cu instalații pentru băi calde cu nămol și apă sărată.

Apa sărată a lacului este ea însăși un factor curativ, conținând săruri benefice pentru sănătate. Procedurile de tratament includ împachetări cu nămol cald, băi calde cu apă sărată, aerosoli și hidroterapie.

Sanatoriul balnear și de recuperare Techirghiol oferă tratamente structurate pentru trei scopuri principale: recuperare, vindecare și profilaxie.

Aceste tratamente sunt adresate unei game largi de afecțiuni, de la reumatism și boli degenerative, până la afecțiuni neurologice, ginecologice și dermatologice.

Obiective turistice în Techirghiol

Dacă ajungi în Techirghiol, nu te rezuma doar la tratamente și relaxare. Acest loc este ideal pentru a explora frumusețile țării, aș că iată ce poți vizita:

Lacul Techirghiol

Este cel mai întins lac salin din România, cu o lungime de 7.500 de metri și o adâncime de 9 metri, având o salinitate de peste 90g/l.

Apele sărate sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni, însă nu se poate folosi decât extern.

Mănăstirea Sfânta Maria

În 1928, primul patriarh al României, Miron Cristea, a cumpărat o vilă modestă cu 16 camere în stațiunea balneară Techirghiol și a fondat un sanatoriu preoțesc pentru clerul din întreaga țară.

Mai târziu, patriarhul Justinian a trebuit să facă față politicii partidului comunist în primii ani ai epocii lui Gheorghiu-Dej.

Deși campania de demolare a bisericilor nu începuse încă, comuniștii încercau să confiște clădirile bisericești.

Sanatoriul Preoțesc de la Techirghiol era unul dintre obiectivele de mare interes pentru puterea comunistă.

În 1951, patriarhul Justinian a intervenit pentru a proteja Sanatoriul Preoțesc. A adus o bisericuță de lemn de la stana regală de la Sinaia și a înființat un schit de maici în apropiere, transformând astfel sanatoriul într-o anexă a schitului.

Aceeași tactică a fost folosită pentru a salva și reședința de vară de la Dragoslavele și sanatoriul Patriarhiei de la Olănești, unde au fost aduse și biserici similare

Biserica, inițial construită de obștea sătească din satul Maiorești, județul Mureș, în secolul al XVIII-lea, cu hramul "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", a fost mutată în 1934 de regele Carol al II-lea la Castelul Pelișor de la Sinaia.

După instaurarea comunismului, a fost lăsată în paragină până când patriarhul Justinian a adus-o și a restaurat-o la Techirghiol.

După ce a ajuns la Techirghiol, restauratorii au adăugat un pridvor sculptat și un turn de clopote cu foișor. Documentele care au supraviețuit menționează că exista o clopotniță separată de corpul bisericii.

Casa memorială Mircea Eliade

Mircea Eliade a avut o profundă legătură cu Dobrogea, petrecând aici mulți ani din copilărie.

Îndrăgostit iremediabil de peisajul de aici, a petrecut verile între 1912 și 1917 la Techirghiol, unde tatăl său a construit o casă numită Vila Cornelia.

În "Memorii", Eliade evocă prima sa întâlnire cu Techirghiolul și farmecul acestuia.

Aici, el și frații săi erau duși zilnic la băi. După război, familia nu a mai putut reveni, găsind vila distrusă când au încercat să o viziteze.

Cu toate acestea, casa memorială este astăzi un obiectiv turistic foarte vizitat din Techirghiol.

Grădina Botanică din Techirghiol

Aceasta este singura grădină botanică de pe litoralul românesc. Parcul dendrologic poate fi vizitat în fiecare săptămână de miercuri până duminică.

Aici poți vedea peste 20.000 de plante, arbori și arbuști. De asemenea, grădină este cu adevărat spectaculoasă, având o cascadă cu lac artificial, foișoare, plante exotice și o colecție de cactuși.

Farul din Tuzla

Cei care vor să se plimbe pot ajunge pe malul lacului traversându-l și ajungând până la marea Neagră. Acesta este cel mai vechi far de pe litoralul românesc și a fost ridicat în timpul regelui Carol I, în 1900. Înălțimea este de 44 de metri și se vede de la 20 de mile marine.

Unde se află și cum ajungi la Techirghiol

Techirghiol este situat la 16 kilometri sud de municipiul Constanța, în apropierea stațiunii Eforie Nord, pe malul lacului cu același nume.

Pentru a ajunge la Techirghiol, poți opta pentru mai multe modalități de transport. Dacă vii din afara orașului, cea mai comodă opțiune este să iei trenul până în Constanța.

De acolo, poți alege să continui călătoria cu un mijloc de transport local. Drumul de la Constanța până la Techirghiol durează aproximativ 20 de minute.

Desigur, cea mai confortabilă metodă este mașina personală. Dacă vii dinspre București, drumul va dura aproximativ 2 ore jumătate până în Techirghiol, de pe Autostrada Soarelui.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Avem în țară nămoluri ca la Techirghiol, dar de care știu doar localnicii. Unde se află: ”Foarte multă lume a vindecat”
Avem în țară nămoluri ca la Techirghiol, dar de care știu doar localnicii. Unde se află: ”Foarte multă lume a vindecat”

Avem zăcăminte de sare şi nămol, cu proprietăţi curative extraordinare, doar că sunt ignorate de autorităţi. De ani de zile, românii se scaldă în diverse bălţi care nu sunt avizate.

O nouă autostradă va fi construită în România. Turismul în zonă ar putea exploda, se va ajunge mult mai ușor
O nouă autostradă va fi construită în România. Turismul în zonă ar putea exploda, se va ajunge mult mai ușor

CNAIR a trimis marţi, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Alternativa Techirghiol, a anunţat ministrul Transporturilor.

Apare o nouă autostradă, pe litoral. Pe unde va trece și cum va arăta Alternativa Techirghiol FOTO
Apare o nouă autostradă, pe litoral. Pe unde va trece și cum va arăta Alternativa Techirghiol FOTO

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a contractului pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Alternativa Techirghiol.

 

Sanatoriul Mangalia oferă un tratament unic în lume, dar guvernanții îl țin închis din cauza unor hârtii. ”Îmi vine să plâng”
Sanatoriul Mangalia oferă un tratament unic în lume, dar guvernanții îl țin închis din cauza unor hârtii. ”Îmi vine să plâng”

Recuperare fără scăpare- partea a II-a. Litoralul nostru oferă condiții rar întâlnite pentru tratament. Există nămolul de Techirghiol, apa de mare, iar în Mangalia izvorul de apă sulfuroasă se află chiar sub sanatoriu, care acum însă are lacătul pe ușă.

Un șofer beat a lovit un pieton în Constanța și a plecat de la locul accidentului. Ce alcoolemie avea
Un șofer beat a lovit un pieton în Constanța și a plecat de la locul accidentului. Ce alcoolemie avea

Un şofer a lovit un pieton, în Techirghiol, judeţul Constanţa şi apoi a plecat de la locul accidentului, bărbatul fiind prins apoi de poliţişti. El avea o concentraţie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Recomandări
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban
ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU, văzută joi de AFP.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.