Secrete din bucatariile Tarom, Air France, KLM sau Qatar Airways. Ce trebuie sa stiti despre mancarea servita in zbor
Lupta pentru pasageri in randul companiilor aeriene se da si in bucatarie. Micul dejun, pranzul sau cina la peste 10 kilometri inaltime pot fi o experienta interesanta, iar companiile ofera meniuri variate.
Contin carne de vita, somon, curcan sau pui si sunt concepute de bucatari priceputi. Atentie, mancarea consumata deasupra norilor este mai sarata decat in mod normal, spun companiile aeriene.
Cele mai variate meniuri de la Tarom sunt pe cursele externe, adica de peste 2 ore. Pot contine vita, somon, curcan sau pui, salata si prajituri. La cursele cu decolare dupa pranz, se poate opta pentru bere si vin de 4 feluri, iar cei de la clasa Business primesc sampanie.
"Un pasager consuma in medie 2 pahare de racoritoare, iar la alcool media este de o bere sau 2 pahare de vin de persoana. La alcool nu exista limitari cu exceptia cazurilor cand pasagerul are un anumit comportament determinat de consumul de alcool. Bautura alcoolica preferata de pasageri este vinul rosu", anunta Tarom.
La bordul unei curse Air France gasim un mic dejun simplu: croissant, iaurt si o prajitura. La pranz primim piept de pui la gratar cu cimbru, salata de linte verde, branza si ciocolata.
"Meniurile sunt create local cu produse locale, dar agreate de Paris, sunt preparate de chefi", spune Iulian Baranescu, adjunct sef escala Air France.
Pasagerii de la clasa business vor fi serviti la pranz cu somon afumat, mousse de somon, cascaval, piept de curcan si dovlecei la gratar. La desert primesc o tarta cu fructe de padure.
Desi pun mai mult accent pe punctualitate, olandezii de la KLM nu renunta la pranzul sau dejunul consistent la clasa business.
"La micul dejun se ofera acest platou, o salata de fructe, un aperitiv si un meniu cald la alegere", spune Cristina Dobrescu, reprezentant KLM.
La economic lucrurile raman simple: un sandwich, un iaurt, cafea sau ceai la discretie. Puteti comanda vin, bere, iar la bussines primiti suc proaspat de portocale.
Printre cele mai spectaculoase meniuri sunt cele ale companiilor aeriene din Orientul Mijlociu. De exemplu, la pranz Qatar Airways ofera pe langa bucataria traditionala araba rosii cherry, mozzarella in busuioc, supa de cartofi si praz, somon sau pastrav afumat.
Una peste alta, pasagerii care au probleme cu alimentele prea sarate sau condimentate ar trebui sa fie atenti la ce manca in zbor.
Mancarea servita la bord este mai condimentata si mai sarata decat in mod normal. Explicatia este simpla, companiile aeriene au stabilit ca la peste 10 mii de metri altitudine simtul gustativ al omului se diminueaza cu 30 la suta. Solutia este sa comandati cu minum 24 de ore inainte mancare fara sare sau pentru diabetici.
De asemenea, puteti comanda cu 24 de ore inainte mancare si pentru bebelusi. Evident, totul este inclus in pret. Companiile aeriene low cost nu ofera mancare la bord.