Palatul Cercului Militar Național, o clădire impresionantă, construită din donații

Cercul Militar
Shutterstock

La intersecția Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei, la doi pași de Kilometrul 0 al Capitalei, se înalță Cercul Militar Național, o clădire impunătoare, cu o istorie agitată și prea puțin cunoscută.  

Îți prezentăm în acest articol cele mai importante informații despre un palat impresionant, în care poți organiza o nuntă, poți savura un prânz delicios la preț accesibil sau poți admira o expoziție de pictură. Și nu doar atât.

Sună interesant? Iată câteva detalii inedite despre Palatul Cercului Militar Național sau Casa Centrală a Armatei, cum era denumită clădirea în perioada comunistă.

Scurt istoric al Palatului Cercului Militar Național

Palatul Cercului Militar Naţional a fost construit pe locul fostei biserici Sărindar, demolată în anul 1893. Lucrările de construcție au început în anul 1898, beneficiarul fiind Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, instituție care până în acel moment nu avea un sediu pentru organizarea întâlnirilor ofițerilor.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul român Dimitrie Maimarolu, în colaborare cu Ernest Doneaud, iar 80% din suma necesară pentru construcție a fost strânsă din donații și cotizații ale ofițerilor, la care s-au adăugat subvenții din partea statului.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Dimitrie Maimarolu a conceput clădirea în stilul preferat al epocii - neoclasicismul eclectic, care este o sinteză între elementele arhitecturii clasice, antice, cele ale Renașterii târzii și ale neoclasicismului. Această îmbinare inedită de elemente diferite este specifică școlii franceze de arhitectură. De altfel, arhitectul de origine franceză Ernest Doneaud s-a ocupat de amenajarea interioară a palatului.

Un an mai târziu, în 1912, Cercul Militar a primit de la autoritățile locale încă o bucată de teren, pentru construirea Fântânii Sărindar, în amintirea bisericii care se înălțase cândva pe acest loc. În prezent, locul unde se află această fântână se numește Piața Tricolorului.

Palatul Cercului Militar Național a fost inaugurat oficial abia în anul 1923, în prezența regelui Ferdinand şi a reginei Maria. În timpul Primului Război Mondial, clădirea, încă nefinalizată, fusese folosită de ocupanții germani ca închisoare pentru ofițerii români și ruși.

Deși a scăpat de bombardamentele din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, palatul a fost serios avariat de cutremurul din 4 martie 1977, fiind necesare ample lucrări de consolidare și restaurare, care s-au finalizat abia în 1989.

Cercul Militar

Activități care pot fi organizate la Cercul Militar Național

Palatul Cercului Militar Național are 26 de săli și saloane, dispuse pe 5 niveluri. În unele dintre acestea sunt amenajate expoziții de pictură, altele au fost transformate în restaurant, în braserie sau în saloane de evenimente. În prezent, clădirea adăpostește Cercul Militar Național, Biblioteca Militară Națională și Restaurantul Cercului Militar Naţional.

Trei săli mari sunt disponibile pentru organizarea de evenimente private - nunți, botezuri sau baluri. Fiecare dintre acestea este decorată într-un stil specific: Sala Gotică are arcuri și ogive gotice, Sala Norvegiană amintește de aventurile vikingilor prin candelabrele sale în formă de corăbii, iar Sala Bizantină ne întâmpină cu un șir de arcade, plafon casetat și fresce murale care ne duc cu gândul la palatele vechiului Bizanț. Aceste săli pot fi rezervate pentru diferite ocazii, Cercul Militar Național asigurând un meniu personalizat și servicii complete pentru organizarea evenimentului.

Dacă dorești să testezi bucătăria Cercului Militar, poți comanda un prânz sau o cină pe terasa exterioară sau în interior, în restaurant. La parter, poți vizita oricând expozițiile de pictură, aici fiind găzduite opere de artă ale unor importanți pictori români contemporani.

Detalii inedite despre Palatul Cercului Militar Național

Construcția palatului a fost o reală provocare pentru ingineri, din cauza terenului mlăștinos pe care trebuia să fie ridicată. În plus, era concepută pe 5 niveluri - subsol, demisol, parter, etaj și mansardă, prin urmare fundația trebuia să fie una extrem de rezistentă.

Construcția a fost executată de antrepriza Blekman-Moscovici, una dintre cele mai cunoscute firme din acea perioadă, iar ca noutate la vremea respectivă a fost folosirea în structura clădirii a unor elemente de beton armat şi metal. Nu acest detaliu este însă cel mai impresionant, ci modul în care arhitectul Dimitrie Maimarolu a reușit să rezolve problema fundației și a terenului mlăștinos.

Arhitectul a colaborat cu inginerii Paul Saligny şi Mircea Radu, fiii celebrilor ingineri Anghel Saligny şi Elie Radu. Soluția găsită de aceștia a fost una deosebit de ingenioasă și de eficientă: placa de beton armat a fundației a fost turnată peste niște piloni din lemn de stejar. Acești piloni au beneficiat de o pregătire specială, pentru a fi cât mai rezistenți: au fost impregnați cu creuzot (deşeuri petroliere), prin imersie în baie, la o temperatură de 60-90 de grade Celsius. Totodată, a fost instalat un sistem de drenaj foarte eficient, astfel încât fundația clădirii a rezistat fără probleme până în zilele noastre, se arată pe site-ul cmn.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație

Călătoriile cu avionul au devenit parte integrantă din viața celor mai mulți, dar puțini știu care sunt drepturile călătorului aerian și cum pot obține compensații pentru pierderile suferite.

Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București
Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București

Aflată la granița județelor Argeș și Brașov, se află o comoară ascunsă: comuna Dâmbovicioara, care a fost declarată stațiune de interes național.

Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta
Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta

Vacanța de 1 Mai este un prilej așteptat cu nerăbdare de mulți români. În 2024, minivacanța bugetarilor din luna mai durează șase zile, când va fi și ziua liberă de 1 Mai, dar și Paștele Ortodox, în perioada 5-6 mai.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.