Opt curajosi s-au aventurat in prima expeditie romaneasca la Cercul Polar: "Cand respiri, parca inghiti ace de gheata"

26-04-2015 09:14

Temperaturi sub minus 50 de grade Cesius, trei jeepuri vechi de peste 20 de ani si multa ambitie.

Cu alte cuvinte, aventura a opt temerari, care se pot lauda că au facut prima expeditie romaneasca dincolo de Cercul Polar de Nord.

Timp de aproape 2 luni, au strabatut peste 30.000 de kilometri si au ajuns la Tiksi, cel mai nordic punct de pe Glob unde se afla o asezare omeneasca.

Unul dintre cei opt temerari romani, care au pornit cu masinile spre Cercul Polar de Nord, este Sebastian Popescu, pasionat de off road.

Sebastian Popescu: "Mustatile, genele, sprancenele iti ingheata instant. Asa ti se reinclesteaza degetele pe canistre, pe chingi, pe orice pui mana. Am avut momente in care ne-am gandit: oare mai ajungem acasa?"

Drumul pana in orasul Tiksi a durat aproximativ doua luni, timp in care membrii echipei si-au testat limitele.

Sebastian Popescu: "In momentul in care respiri ai impresia ca inghiti ace de gheata."

Au dormit si in masina si nu au oprit aproape deloc motoarele, iar echipamentele folosite au fost create special pentru ei la Timisoara.

Sebastian Popescu: "Vedeam si auzeam cum se crapa geata sub noi si sub masina. Mi-am spus OK, ce fac? Aveam o sigura optiune! Inainte."

Pentru a face fata situatiei, au mancat carne de ren sau de cal, organe de animale - toate crude si inghetate. Dar, au incercat si altceva...

Sebastian Popescu: "Asta e conserva expirata in 2009 din care am mancat acolo. E foarte buna."

Au pasit in locuri in care cei mai multi europeni nu au ajuns si spun ca ar repeta oricand o astfel de expeditie.

Sebastian Popescu: "Nu ne puteam intelege in nicio limba cu ei. Am gasit o singura fata care vorbea engleza."

Au trecut cu zambetul pe buze peste greutati si nu au uitat - de-a lungul acestei aventuri - sa se bucure de fiecare experienta noua.

Sebastian Popescu: "Sa iesi de la sauna aburind, sa mergi pe zapada cu picioarele goale pe malul lacului Baikal si apoi sa te arunci in copca, foarte faina senzatia."

In expeditia din Siberia, cei 8 temerari romani au depasit cu peste 1000 de kilometri Cercul polar si au admirat si aurora boreala.


VIDEO PROTVPLUS.RO