Locuri de vizitat în Muntenegru‎, una dintre cele mai frumoase țări din Europa. De la Kotor la Budva, tot ce trebuie vezi

Muntenegru obiective turistice
Shutterstock

Muntenegru ar putea să nu se afle în topul țărilor de vizitat în Europa pentru mulți turiști, dar odată ajunși aici, puțini sunt cei care pleacă fără a promite că se întorc măcar odată în una dintre cele mai spectaculoase țări de pe Bătrânul Continent. 

Muntenegru este o țară situată în partea central-vestică a Balcanilor, la capătul sudic al Alpilor Dinarici. Este mărginită de Marea Adriatică și de Croația (sud-vest), Bosnia și Herțegovina (nord-vest), Serbia (nord-est), Kosovo (est) și Albania (sud-est). Capitala Muntenegrului este Podgorica, deși centrul său cultural este capitala istorică și orașul mai vechi Cetinje. În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, Muntenegru a făcut parte din Iugoslavia, iar din 2003 până în 2006 a fost o componentă a uniunii federative Serbia și Muntenegru.

Turismul din Muntenegru

Muntenegru se află la granița dintre est și vest. Diferitele civilizații care se ciocnesc și se izbesc au lăsat cele mai frumoase urme între fața muntoasă și încremenită a acestei țări fascinante.

Mozaicurile romane de pe podele, castelele gri ilirice, zidurile pietruite venețiene, mănăstirile ortodoxe pictate în culori vibrante, bisericile catolice ornamentale, minaretele modeste și minimaliste ale moscheilor și clădirile plane în stil socialist îți vor vorbi despre bogata istorie culturală muntenegreană.

Miriade de puteri s-au luptat pentru aceste pământuri și de aceea localnicii sunt înalți și puternici, ochii lor sunt de diferite nuanțe de toate culorile, iar îmbrățișarea lor primitoare este caldă și frățească. Cei care sunt în căutarea unei istorii europene multiculturale sunt mai mult decât bineveniți în Muntenegru.

Citește și
alba carolina
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Istorie, legende și cele mai frumoase locuri de vizitat în împrejurimi
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Topografia remarcabilă a Muntenegrului este unul dintre lucrurile care îl fac să fie un loc atât de minunat de vizitat. Interiorul montan accidentat este aproape direct în fața mării, astfel că în decurs de 15 minute poți trece de la coasta mediteraneană la dealurile înalte.

Pe cât de repede se schimbă peisajul, pe atât de repede se schimbă și vremea, scrie visit-montenegro.com.

Sezonul ploios din Muntenegru durează de obicei din aprilie până în septembrie și aduce ploi torențiale. Podgorica, capitala Muntenegrului, este cel mai umed oraș din Europa, înregistrând o medie de 1600 mm de precipitații în 157 de zile calendaristice ploioase.

Iarna în Muntenegru este extrem de friguroasă în munți, în timp ce pe coastă, condițiile rămân blânde (mercurul scade rareori sub 12 grade Celsius în Kotor, chiar și în ianuarie).

Din cauza modului în care este poziționat orașul în raport cu munții, Kotor nu primește lumina directă a soarelui o mare parte din an, ceea ce îl face să se simtă un pic mai rece.

Verile de pe coastă sunt la fel de blânde, cu temperaturi medii de aproximativ 30 de grade în timpul zilei în orașe precum Budva și coborând până la o temperatură plăcută de 17 grade seara. Marea este suficient de caldă pentru a înota în ea începând cu luna iulie.

În timp ce ploile pe coastă sunt rare în timpul verii, furtunile sunt frecvente în munți. Norii întunecați încep să se desfășoare la sfârșitul după-amiezii.

Muntenegru obiective turistice

Cum ajungi în Muntenegru din România

Există mai multe modalități de a ajunge în Muntenegru, de la avion, tren, mașina personală sau autocar. Totuși, nu există niciun zbor direct între România și Muntenegru, așa ca va trebui să faci una sau mai multe escale.

Cu mașina personală, poți ieși din țară pe la Calafat, să treci prin Bulgaria, Serbia și să ajungi în Muntenegru.

Aeroporturi în Muntenegru

După cum sugerează și numele, Aeroportul Podgorica este situat chiar lângă Podgorica, capitala Muntenegrului. Majoritatea turiștilor care călătoresc în Muntenegru cu avionul tind să prefere să zboare la Podgorica, deoarece au la dispoziție o varietate ceva mai mare de zboruri directe din destinații europene.

Cu toate acestea, Aeroportul Podgorica poate fi considerat principalul aeroport din Muntenegru, dar este un aeroport foarte mic în comparație cu alte capitale din Europa, având doar un singur terminal.

Țări care au zboruri directe către Aeroportul Podgorica:

Belgrad, Serbia
Varșovia, Polonia
Budapesta, Ungaria
Londra, Marea Britanie
Viena, Austria
Istanbul, Turcia
Paris, Franța
Bologna, Italia

Autocarele și autobuzele sunt cele mai comode mijloace de transport în țară. De la stația de autobuz din Podgorica există autobuze către majoritatea orașelor din țară, deoarece țara este destul de mică, poți ajunge în orice oraș în mai puțin de 4 ore. De la gara din Podgorica, ai trenuri locale principale spre partea de est a țării, dar și spre Sutomore și Bar, pe coasta muntenegreană.

Aeroportul Tivat

În ciuda faptului că Tivat este un oraș cu o populație de numai 10.000 de locuitori, aeroportul său a depășit acum aeroportul capitalei în ceea ce privește numărul de pasageri, în principal datorită numărului mare de zboruri sezoniere care sosesc în sezonul estival.

În timpul iernii, aeroportul are zboruri către Moscova și Belgrad, iar în timpul verii către peste 15 țări diferite.

Aeroportul este situat la doar câțiva km sud de centrul orașului Tivat, din păcate, nu există transport public de la aeroport, astfel încât singura modalitate de a ajunge la destinații populare de vacanță precum Tivat, Herceg Novi, Budva sau Kotor este să iei un taxi sau să rezervi un transfer înainte de sosire.

Cele mai frumoase orașe din Muntenegru

Muntenegru este o țară foarte prosperă. În Muntenegru există numeroase orașe renumite pentru frumusețea și monumentele istorice. Oameni din toate colțurile lumii vin de obicei în acest loc pentru a-i prețui frumusețea și a descoperi adevărul care se ascunde în spatele monumentelor istorice.

În afară de aceasta, peisajele dramatice ale țării sunt, de asemenea, foarte renumite în întreaga lume. Lacurile glaciare din acest loc sunt de o frumusețe uimitoare care nu poate fi descrisă în cuvinte.

Sveti Stefan

Muntenegru obiective turistice

Cu o istorie care se întinde până în secolul al XV-lea, insula Sveti Stefan nu este doar una dintre cele mai impresionante și iconice priveliști din Muntenegru, ci și o destinație înmuiată în cultură.

Situată pe Riviera Budva, are plaje liniștite cu pietricele și ape strălucitoare de culoare albastră. Acest fost sat de pescari a fost locuit pentru prima dată în 1442, când s-a construit un zid în jurul insulei pentru a proteja localnicii de o invazie turcă.

Insula este acum gazda complexului de lux pentru vacanțe Aman Sveti Stefan, care a găzduit vedete de la Claudia Schiffer la Marilyn Monroe. Insula este conectată la continent printr-un dig de plajă privată, astfel că vizitatorii din Sveti Stefan pot să se plimbe și să se bucure de cele patru biserici mici ale insulei.

Sau, pur și simplu, se pot relaxa pe plaja publică de pe dig, o modalitate excelentă de a admira priveliști spectaculoase asupra acestui oraș fermecător.

Kotor

Muntenegru obiective turistice

Un oraș de coastă fermecător, Kotor are peisaje dramatice de mare și munte. Există și un golf liniștit strâns de stâncile calcaroase ale munților Lovćen și Orjen. Ca sit al patrimoniului mondial UNESCO, regiunea Kotor promite să ofere priveliști de neuitat, precum și o istorie și cultură captivante.

Cucerit pentru prima dată de greci în jurul secolului al IV-lea- VII-lea î.Hr., orașul a fost odată un sat fortificat înconjurat de ziduri de până la 20 de metri.

Acest lucru era pentru a-l proteja pe împăratul bizantin Iustinian cel Mare. De-a lungul timpului, orașul a fost sub stăpânire venețiană, otomană și napoleoniană.

Astăzi, vizitatorii pot să se plimbe prin străduțe și alei înguste pitorești și să viziteze piața principală, Piața Armelor, precum și poarta orașului. Kotor găzduiește, de asemenea, restaurante rustice și baruri, localuri care servesc preparate tradiționale muntenegrene, precum și feluri de mâncare internaționale.

Budva

Muntenegru obiective turistice

Budva este situată pe coasta Adriatică, cu o întindere impecabilă de plajă cu nisip ce privește spre apă. Acest lucru o face o locație ideală pentru cei care caută soarele și vor să petreacă câteva ore relaxându-se și bucurându-se de vremea blândă din Muntenegru.

Pentru iubitorii de istorie, Budva găzduiește, de asemenea, un vechi oraș antic care a fost remarcabil de bine conservat din Evul Mediu, scrie theculturetrip.

Sursele istorice datează orașul înapoi în jurul secolului al V-lea î.Hr., ceea ce permite vizitatorilor să se bucure de o mulțime de biserici antice și clădiri de piatră. Există, de asemenea, străduțe înguste și pavate care duc către restaurantele minunate ale orașului, cafenele, magazine și atracții, inclusiv renumitul său muzeu Maritim.

Cu clădirile sale tradiționale montenegrine cu acoperișuri roșii și ziduri de piatră, Budva este un loc perfect pentru a petrece o zi explorând. Pentru o experiență mai animată, vino în timpul lunilor de vară.

Budva găzduiește Sea Dance Festival, un festival internațional de muzică palpitant care are loc pe plaja Jaz.

Perast

Muntenegru obiective turistice

Construit în stil baroc în timpul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, acest sat de piatră frumos este rezultatul a 200 de ani de stăpânire venețiană. Din cauza acestui fapt, infrastructura și arhitectura sa emulează cea a orașului italian istoric.

În acea eră, securitatea era de maximă importanță pentru locuitori, iar unul dintre principalii factori care contribuie la farmecul și semnificația istorică a orașului sunt turnurile sale de veghe.

Sunt 10 astfel de turnuri plasate în puncte strategice în întreaga zonă.

Cu 14 biserici catolice și mai multe palate baroce, Perast este un omagiu adus timpurilor religioase de altădată. Este, de asemenea, o destinație preferată pentru istoricii de artă modernă care vin să înregistreze trecutul orașului și să se bucure de atmosfera sa remarcabilă.

Podgorica

Muntenegru obiective turistice

Podgorica este capitala Muntenegrului, dar adesea este trecută cu vederea de călătorii care se îndreaptă direct către plajele frumoase sau munții sălbatici ai țării.

Explorând orașul, vei găsi o combinație de natură și modernitate - celebrul Pod Millennium peste râul Morača este un exemplu elocvent.

Cu toate că multe dintre clădirile din Podgorica au fost construite destul de recent, vechea parte a orașului oferă o mulțime de istorie, martor tăcut al problemelor experimentate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă o cultură vibrantă a cafenelelor, Podgorica are și câteva puncte de interes cultural unde poți învăța despre moștenirea muntenegreană. Acestea includ mai multe teatre diferite, o serie de muzee și chiar un centru de cercetare arheologică.

Cele mai frumoase plaje din Muntenegru

Orașele medievale fermecătoare cu cetăți și bisericile frumoase de pe malul mării îi invită pe pasionații de istorie și pe iubitorii de cultură să trăiască o experiență cu adevărat captivantă, în timp ce coasta dramatică și plajele imaculate din Muntenegru promit ape turcoaz și o liniște nebănuită.

Este uimitor cum linia de coastă de 295 km a Muntenegrului este împodobită cu unele dintre cele mai pitorești plaje din lume.

Plaja Mogren

Muntenegru obiective turistice

Această frumoasă plajă de nisip adăpostită de stânci, aproape de orașul vechi din Budva, este o mare favorită a localnicilor și o concurentă de top pentru cele mai bune plaje din Muntenegru.

Ușor accesibilă printr-un drum de coastă, plaja pitorească este împărțită în două secțiuni de munți fermecător de accidentați. Plaja Mogren din Muntenegru, frumoasă, dar aglomerată, oferă oportunități perfecte de fotografiere a peisajelor marine, precum și golfulețe destul de adăpostite pentru a te relaxa și a te întinde lângă oceanul curat și strălucitor.

Cele două întinderi de nisip sunt conectate printr-un tunel, în timp ce iubitorii de aventură pot alege să urce pe stânci pentru câteva sărituri nebunești și pentru a se bucura de adrenalină. Restaurantul din vârf este plăcut pentru o gustare rapidă, în timp ce numeroase baruri și restaurante se află la doar o aruncătură de băț în Budva.

Jaz Beach

Muntenegru obiective turistice

La doar câțiva kilometri distanță de Mogren, spre Golful Kotor, se află una dintre cele mai lungi și mai atractive plaje din Muntenegru, care oferă ceva pentru toate categoriile de vârstă și interese.

Înconjurată de o floră mediteraneană luxuriantă, această plajă plină de viață a fost votată printre cele mai bune plaje din Europa. Festivalul anual Sea Dance Festival din fiecare vară atrage, de asemenea, hoarde de pasionați de muzică din întreaga lume și a avut o mare contribuție la transformarea Jaz în una dintre cele mai îndrăgite plaje din Muntenegru, scrie traveltriangle.

Plaja curată cu pietricele este, de asemenea, unul dintre cele mai bune locuri pentru a practica sporturi acvatice distractive, inclusiv surfing, caiac-canoe și schi nautic.

Numeroasele restaurante de-a lungul plajei o fac destinația perfectă pentru a te relaxa, a te destinde și a petrece timp de calitate alături de prieteni și familie.

Plaja Sveti Stefan

Muntenegru obiective turistice

În timp ce Marilyn Monroe a jucat un rol imens în transformarea acestei plaje uimitoare într-un loc de agrement de renume internațional, cadrul pitoresc și facilitățile excepționale au menținut-o pe primul loc pe harta plajelor din Muntenegru.

Micuța peninsulă atașată de coastă este o oază de liniște și un paradis al luxului, cu una dintre cele mai bune stațiuni de pe plajă din țară.

În timp ce oaspeții stațiunii se pot bucura de întreaga întindere a acestei plaje superbe, ceilalți se pot răsfăța înotând și făcând plajă în partea sudică, cu un nisip destul de rozaliu și condiții perfecte pentru o baie răcoritoare.

Uimitoarea plajă Queens din Muntenegru (care face parte, de asemenea, din stațiunile Aman) este și ea în apropiere, dar este accesibilă doar dacă se cheltuiesc 70 de euro.

Plaja Becici

Muntenegru obiective turistice

Legată de orașul Budva printr-un tunel și ușor accesibilă cu un taxi sau cu un autobuz din orașul vechi, plaja Becici oferă o întindere nesfârșită de nisip înconjurată de ape turcoaz cristaline. Plaja lată și curată nu numai că oferă o gamă largă de sporturi nautice, cum ar fi surfing și caiac, dar și o varietate de restaurante și baruri pentru mese și băuturi delicioase la malul mării.

Cei care iubesc plaja pot pur și simplu să se așeze și să se relaxeze pe un șezlong închiriat, în sunetul oceanului, și să se îmbogățească în decorul pitoresc.

Nisipul cu multe nuanțe și pietricelele cu forme perfecte contribuie la frumusețea superbei plaje Becici din Muntenegru.

Velika Plaza

Muntenegru obiective turistice

Înseamnă literal "Plaja mare", aceasta se află în fruntea listei celor mai lungi plaje din Muntenegru, cu o întindere impresionantă de 12 km de nisip fin.

Aflată la sud-est de Ulcinj, apele limpezi și puțin adânci permit oportunități superbe de distracție și cu copii mici.

Datorită condițiilor favorabile de vânt, plaja este, de asemenea, populară ca o destinație ideală pentru sporturi nautice, cu o varietate de opțiuni din care poți alege. Există baruri excelente și restaurante cu fructe de mare de-a lungul întregii întinderi de plajă, ceea ce o face o alegere excelentă pentru o zi de plajă.

Cu o școală de kitesurfing și o vreme perfectă pentru acest sport, kite-surferii se vor distra cu siguranță pe această plajă frumoasă. Ada Bojana, alături, figurează, de asemenea, printre plajele populare din Muntenegru pentru împrejurimile sale imaculate și secțiunile pentru nudiști.

Plaja Lucice

Ascunsă într-un mic golfuleț, departe de plaja principală aglomerată din Petrovac, se află această încântătoare întindere de nisip într-un cadru mediteranean perfect pitoresc.

Simfonia perfectă de verde și albastru poate fi admirată pe îndelete pe un pat de plajă închiriat sau chiar de pe cearceaf, din zona liberă.

Drobni Pijesak

Acest golfuleț confortabil, amplasat între Sveti Stefan și Rezevici, are o mică plajă perfectă, dotată cu nisip fin alb-gălbui și ape albastre și limpezi. Considerată printre cele mai frumoase plaje din Muntenegru, această oază izolată oferă o evadare liniștită perfectă, cu ingredientele potrivite pentru o zi ideală în poala naturii imaculate.

Pontonul de piatră este un loc minunat pentru contemplare liniștită și observarea peștilor, în timp ce apa limpede și spumoasă oferă oportunități bune de snorkelling.

Restaurantul și barul oferă mâncare decentă, iar șezlongurile confortabile sunt perfecte pentru plajă.

Cât de scump este Muntenegru pentru turiști

Ar trebui să planifici să cheltui în jur de 105 euro pe zi în vacanța ta în Muntenegru, care este prețul mediu zilnic bazat pe cheltuielile altor vizitatori. Turiștii au cheltuit, în medie, 37 de euro pe mese pentru o zi și 16 euro pe transportul local.

De asemenea, prețul mediu al unui hotel din Muntenegru pentru un cuplu este de 86 de euro. Așadar, o excursie în Muntenegru pentru două persoane timp de o săptămână costă în medie 1.477 de euro.

Toate aceste prețuri medii au fost colectate pe baza experiențelor altor turiști.

Prețul mediu plătit pentru o persoană pentru cazare în Muntenegru este de 43 de euro. Pentru două persoane care împart o cameră de hotel dublă, prețul mediu este de 86 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Atracții turistice în Norvegia‎. Locuri de vizitat și obiective pe care nu trebuie să le ratezi în țara fiordurilor | FOTO
Atracții turistice în Norvegia‎. Locuri de vizitat și obiective pe care nu trebuie să le ratezi în țara fiordurilor | FOTO

Norvegia este o țară nordică, scandinavă, cu o istorie bogată și unică, renumită pentru arhitectura sa contrastantă, pentru vikingi, fiorduri, munți și priveliști pitorești.

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Istorie, legende și cele mai frumoase locuri de vizitat în împrejurimi
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Istorie, legende și cele mai frumoase locuri de vizitat în împrejurimi

Cu siguranță ai auzit de Cetatea Alba Carolina. Fortăreața se află în orașul medieval Alba Iulia și a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea pentru a apăra Imperiul Habsburgic de Imperiul Otoman.

Atracții turistice în județul Brașov. Cele mai importante obiective din orașul Brașov și împrejurimi
Atracții turistice în județul Brașov. Cele mai importante obiective din orașul Brașov și împrejurimi

Brașov este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din România și nu degeaba este celebru, atât pentru străini, cât și pentru români.

5 destinații de toamnă în România - locuri de vizitat în vacanța de toamnă și minivacanța de Sf. Andrei - 1 Decembrie
5 destinații de toamnă în România - locuri de vizitat în vacanța de toamnă și minivacanța de Sf. Andrei - 1 Decembrie

Toamna, România se transformă într-un adevărat spectacol al culorilor, cu nuanțe calde și un peisaj cu adevărat impresionant.  

Atracții turistice în Malta. Curiozități și locuri de vizitat dacă ajungi pe mica insula din Mediterană
Atracții turistice în Malta. Curiozități și locuri de vizitat dacă ajungi pe mica insula din Mediterană

Malta, una dintre cele mai mici țări din Europa, este încărcată de istorie. Grupul de 3 insule Malta, Gozo și Comino este situat la est de Tunisia și la aproximativ 100 km la sud de Sicilia.

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.