Locul din Romania cautat de turisti din intreaga lume, desi nu exista internet iar masa se ia in sat. Cat costa o noapte
O pajiste vrajita doar de zgomotul cirezilor, o gradina cu pamant neatins de ingrasaminte chimice si o casa taraneasca restaurata cu bun gust - de atat este nevoie pentru a porni o afacere profitabila, in turismul ecologic.
Modelul exista deja, intr-un sat pierdut, intre Colinele Transilvaniei. Pe soseaua dintre Brasov si Sibiu, la Fagaras, cotim la dreapta, trecem Oltul si dupa cateva cateva minute de mers cu masina dam peste un peisaj dumnezeiesc. Sunt Colinele Transilvaniei, cu pajisti nesfarsite brazdate de turme si cirezi. Bine ascunse prin vai, rupte de lume si uitate parca de timp - satele atrag tot mai multi curiosi.
400 de hectare de pamant si trei case ruinate au fost donate de un filantrop din Cccident unei fundatii de conservare a naturii. Asa a aparut in Cobor ferma cu vaci, cai si casă de oaspeti. "Am mers pe cat mai simplu, cat mai util, fara televizor, cu foarte putin semnal la telefon, fara wi-fi”, explica Angela Pop, PR manager la aceasta ferma ecologica.
Cu 60 de euro pe noapte, o familie cu doi copii si-a asigurat linistea pe care doar cantecul matinal al cocosului o poate tulbura. Restaurantul fermei inca nu e gata asa ca masa se serveste acum in sistem "self catering" adica la alegere, prin sat. Oaspetii pot nimeri cand se prepara branza de burduf. Si micuta fabrica de mangal merita vizitata.Vin aici turisti englezi, italieni, dar si arabi.
Lucrate, de sute de ani, doar cu mana, fara ingrasaminte chimice, pajistile de la Cobor sunt ideale pentru agricultura organica. Managerii fermei au infiintat aici un centru de reabilitare a cailor.
Roxana Gherase instructor echitatie: “Le explicam povestea fiecaruia, diferenta dintre rase, motivul pentru care se afla aici, pentru ca unii sunt bolnavi, retrasi din diferite activitati. Si in general caii nostri sunt foarte sociabili, copiii ajung sa socializeze cu ei. Oamenii vin cu mere, morcovi... e cu adevarat o experienta."
Iepuri, vulpi, sacali, bufnite plus tot felul de plante medicinale si fructe de padure gasim la tot pasul pe colinele Coborului. Curand, la ferma ecologica de la Cobor vor fi gata si a doua casă de oaspeti, restaurantul si sala de conferinte. De Paste, turistii vor framanta si vor coace cozonac, vor vopsi oua cu plante si vor merge alaturi de localnici la slujba de inviere.