Județele din România unde puteți găsi produse tradiționale atestate. Brașovul are 169
Până să ajungem să atestam cât mai multe produse alimentare la nivel de top în Uniunea Europeană, ne mișcăm ceva mai bine la capitolul ''tradiționale''.
Județul Brașov are 169 de produse atestate tradițional și este pe primul loc în top.
Măcelar din tata-n fiu, Viorel Babeț prepară cârnați, caltaboși, jumări, șunculiță și muschiuleț. Pentru ca nu conțin conservanți, sunt valabile cel mult o săptămână.
Viorel Babeț producător atestat tradițional: "Acestea sunt doar din carne din animale cumpărate din zonă, cat mai aproape de punctul de lucru și sunt făcute dupa rețetele care erau în trecut."
La ferma familiei Tătăran din Lăpușel de baza este porcul de Mangalița.
Ioan Tătăran, producător atestat tradițional: "Eu îi încurajez pe mulți să facă produse tradiționale pentru că o familie poate trăi foarte bine din această afacere."
In urma cu 11 ani, un producător de pâine din Alba și-a atestat pita de Sântimbru. Acum are 9 produse de panificație și vinde 800 de kilograme de pâine pe zi.
Un alt om harnic se mândrește cu telemeaua de oaie făcută ca la stână.
În județul Brasov, ciobanii par să dețină secretul veșnic al branzei de burduf. În nordul țării, Maramureșul de poveste are cârnații de casă, jambonul, caltaboșii și jumările.
În Moldova producătorii tradiționali s-au specializat în brânzeturi, dar și în mușchi copt în jar.
Iar în Tulcea, ținutul magic dintre Dunăre și Mare, icrele proaspete și scrumbia afumată-sunt deliciile supreme.
Avem însă și 9 judete care nu s-au grabit sa își înregistreze nimic: Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Mehedinți și Teleorman.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, carne, porci, judete, branza, produse traditionale, cârnați, mamaliga, jumari, sunca,
Dată publicare:
14-11-2017 18:22