România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 18:15
Categorie: Social

România ar putea obţine atestare şi protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie. Printre acestea: cârnaţii de Pleşcoi, salata Deltaică de icre de ştiucă şi caşcavalul de Săveni.

Până acum, din mii de alimente protejate la nivel european, doar patru sunt ale noastre. Dar nu pentru că n-am avea reţete lăsate moştenire, ci pentru că autorităţile din ţara noastră nu şi-au bătut capul prea tare să le arate lumii.

Salata Deltaică din icre de ştiucă va ajunge pe masa Comisiei Europene. Conţine icre de ştiucă, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată şi suc de lămâie.

Poate părea ceva neobişnuit, dar felul în care întinzi Salata Deltaică cu icre de ştiucă pe pâine îţi arată frecvenţa mare a boabelor de icre de ştiucă din produs. 29% icre. Reţeta provine dintr-o tradiţie locală care a pornit din amestecul de minorităţi din secolele 19-20.

În comună Vaideeni, una dintre cele mai cunoscute localităţi de păstori de la sud de Carpaţi se face brânză Vaideeni, din lapte de la oi care pasc la peste 1500 de metri altitudine. Aici 17 localnici şi-au făcut o cooperativă şi speră să obţină şi ei, în curând, protecţie europeană.

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"

Producător: “Zona montană are un PH acid iar florile duc la producerea unui gust specific al acestei brânze. Sarea este din Ocnele Mari, învecinată cu Vaideeniul. Sarea este direct din Ocnă, iar apa din izvor din zona bazinului geografic Luncavăț.”

Un alt producător vrea atestat pentru îngheţată tradiţională. Se face pe un pat de gheaţă şi sare după o reţeta de 70 de ani.

Producător: “Avem îngheţată de dovleac copt, care este fructul de sezon al toamnei. Toată lumea se gândeşte la struguri, dar din struguri facem must. Aici o îngheţată de mere coapte. Este mai mult de lucru, are şi puţină coajă.“

În câteva luni am putea obţine certificarea pentru cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi pentru scrumbia de Dunăre, afumată, care au deja dosarele făcute.

Prezent la un târg de produse agroalimentare din parcul Herăstrău, ministrul agriculturii a spus că vrea ca cele 14 produse autentice să fie recunoscute cât mai curând la nivel european. Şi-a încheiat pledoaria în stilul caracteristic.

Ministrul Agriculturii: "Cred că vreţi cu ochii în soare să arunc o metaforă. Să vă dau materie. Eu va spun un lucru, fiecare să mănânce ce doreşte, unde doreşte, ce îi place şi cât poate ..."

Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov

Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov

VIDEO PROTVPLUS.RO

ajutoare inundatii

Campanie de strângere de ajutoare în Timiș, pentru familiile din Covasna afectate de inundații

Miruna are nevoie de ajutorul nostru. La 11 ani, micuţa luptă cu o boală extrem de gravă

Lupta dintre dopul de plută și capacul cu filet. Care sunt diferențele între ele

Copiii bolnavi de cancer uită de suferințe, pentru o săptămână, la MagiCAMP: „Totul e optimist”

Reacția unei turiste din Asia după ce a gustat varză călită

"Staţiuni" din România pe care le găseşti doar cu GPS-ul. Nu există indicatoare sau trotuar

chiriasi birouri

Avantajele birourilor utilizate la comun de angajatii mai multor firme

Turiștii preferă turismul balnear din Ungaria, deși spun că Româniare are potențial mult mai mare

La ce trebuie să fim atenți atunci când încheiem o asigurare de călătorie

Proprietarii, obligaţi să-şi monteze repartitoare sau contoare, altfel riscă amenzi mari

Ce notă a luat fiul dictatorului sirian Bashar al-Assad la Olimpiada de Matematică de la Cluj

Discurs la Facultatea de Drept din Iași: Fiți iubiți cum a fost Kovesi, nu intrați în infamie ca Toader