România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 18:15
Categorie: Social

România ar putea obţine atestare şi protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie. Printre acestea: cârnaţii de Pleşcoi, salata Deltaică de icre de ştiucă şi caşcavalul de Săveni.

Până acum, din mii de alimente protejate la nivel european, doar patru sunt ale noastre. Dar nu pentru că n-am avea reţete lăsate moştenire, ci pentru că autorităţile din ţara noastră nu şi-au bătut capul prea tare să le arate lumii.

Salata Deltaică din icre de ştiucă va ajunge pe masa Comisiei Europene. Conţine icre de ştiucă, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată şi suc de lămâie.

Poate părea ceva neobişnuit, dar felul în care întinzi Salata Deltaică cu icre de ştiucă pe pâine îţi arată frecvenţa mare a boabelor de icre de ştiucă din produs. 29% icre. Reţeta provine dintr-o tradiţie locală care a pornit din amestecul de minorităţi din secolele 19-20.

În comună Vaideeni, una dintre cele mai cunoscute localităţi de păstori de la sud de Carpaţi se face brânză Vaideeni, din lapte de la oi care pasc la peste 1500 de metri altitudine. Aici 17 localnici şi-au făcut o cooperativă şi speră să obţină şi ei, în curând, protecţie europeană.

Producător: “Zona montană are un PH acid iar florile duc la producerea unui gust specific al acestei brânze. Sarea este din Ocnele Mari, învecinată cu Vaideeniul. Sarea este direct din Ocnă, iar apa din izvor din zona bazinului geografic Luncavăț.”

Un alt producător vrea atestat pentru îngheţată tradiţională. Se face pe un pat de gheaţă şi sare după o reţeta de 70 de ani.

Producător: “Avem îngheţată de dovleac copt, care este fructul de sezon al toamnei. Toată lumea se gândeşte la struguri, dar din struguri facem must. Aici o îngheţată de mere coapte. Este mai mult de lucru, are şi puţină coajă.“

În câteva luni am putea obţine certificarea pentru cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi pentru scrumbia de Dunăre, afumată, care au deja dosarele făcute.

Prezent la un târg de produse agroalimentare din parcul Herăstrău, ministrul agriculturii a spus că vrea ca cele 14 produse autentice să fie recunoscute cât mai curând la nivel european. Şi-a încheiat pledoaria în stilul caracteristic.

Ministrul Agriculturii: "Cred că vreţi cu ochii în soare să arunc o metaforă. Să vă dau materie. Eu va spun un lucru, fiecare să mănânce ce doreşte, unde doreşte, ce îi place şi cât poate ..."

Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori