România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 18:15
Categorie: Stiri Sociale

România ar putea obţine atestare şi protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie. Printre acestea: cârnaţii de Pleşcoi, salata Deltaică de icre de ştiucă şi caşcavalul de Săveni.

Până acum, din mii de alimente protejate la nivel european, doar patru sunt ale noastre. Dar nu pentru că n-am avea reţete lăsate moştenire, ci pentru că autorităţile din ţara noastră nu şi-au bătut capul prea tare să le arate lumii.

Salata Deltaică din icre de ştiucă va ajunge pe masa Comisiei Europene. Conţine icre de ştiucă, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată şi suc de lămâie.

Poate părea ceva neobişnuit, dar felul în care întinzi Salata Deltaică cu icre de ştiucă pe pâine îţi arată frecvenţa mare a boabelor de icre de ştiucă din produs. 29% icre. Reţeta provine dintr-o tradiţie locală care a pornit din amestecul de minorităţi din secolele 19-20.

În comună Vaideeni, una dintre cele mai cunoscute localităţi de păstori de la sud de Carpaţi se face brânză Vaideeni, din lapte de la oi care pasc la peste 1500 de metri altitudine. Aici 17 localnici şi-au făcut o cooperativă şi speră să obţină şi ei, în curând, protecţie europeană.

Producător: “Zona montană are un PH acid iar florile duc la producerea unui gust specific al acestei brânze. Sarea este din Ocnele Mari, învecinată cu Vaideeniul. Sarea este direct din Ocnă, iar apa din izvor din zona bazinului geografic Luncavăț.”

Un alt producător vrea atestat pentru îngheţată tradiţională. Se face pe un pat de gheaţă şi sare după o reţeta de 70 de ani.

Producător: “Avem îngheţată de dovleac copt, care este fructul de sezon al toamnei. Toată lumea se gândeşte la struguri, dar din struguri facem must. Aici o îngheţată de mere coapte. Este mai mult de lucru, are şi puţină coajă.“

În câteva luni am putea obţine certificarea pentru cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi pentru scrumbia de Dunăre, afumată, care au deja dosarele făcute.

Prezent la un târg de produse agroalimentare din parcul Herăstrău, ministrul agriculturii a spus că vrea ca cele 14 produse autentice să fie recunoscute cât mai curând la nivel european. Şi-a încheiat pledoaria în stilul caracteristic.

Ministrul Agriculturii: "Cred că vreţi cu ochii în soare să arunc o metaforă. Să vă dau materie. Eu va spun un lucru, fiecare să mănânce ce doreşte, unde doreşte, ce îi place şi cât poate ..."

Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
VIDEO PROTVPLUS.RO
tânțari, West Nile
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon. Cine este victima
Studenții afirmă că ministrul Andronescu nu susține măsurile ministrului Teodorovici
Greșeala pe care o fac părinții care caută pe net cum să își crească și educe copiii
Podul din apropiere de București care se închide circulației timp de 6 luni
Raport OCDE: Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume
Românii care vor să-și afle ora nașterii, pentru a-și schimba destinul. Câți bani cheltuie
examen
Titularizare 2019. Peste 2600 de candidați susțin miercuri examenul în București
Au pierdut în incendiu și casa, și banii luați pe un apartament. Cum îi puteți ajuta
Hotel modern, cu sală de nunți, construit lângă o bijuterie medievală din Hunedoara
O fermă inedită, deschisă lângă Sanctuarul de urşi de la Zarneşti. Ce se întâmpla cu animalele chinuite
Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Domeniile cele mai afectate
Cum îşi atrag firmele de IT viitorii angajaţi. "Să nu te doară oasele"