România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 18:15
Categorie: Social

România ar putea obţine atestare şi protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie. Printre acestea: cârnaţii de Pleşcoi, salata Deltaică de icre de ştiucă şi caşcavalul de Săveni.

Până acum, din mii de alimente protejate la nivel european, doar patru sunt ale noastre. Dar nu pentru că n-am avea reţete lăsate moştenire, ci pentru că autorităţile din ţara noastră nu şi-au bătut capul prea tare să le arate lumii.

Salata Deltaică din icre de ştiucă va ajunge pe masa Comisiei Europene. Conţine icre de ştiucă, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată şi suc de lămâie.

Poate părea ceva neobişnuit, dar felul în care întinzi Salata Deltaică cu icre de ştiucă pe pâine îţi arată frecvenţa mare a boabelor de icre de ştiucă din produs. 29% icre. Reţeta provine dintr-o tradiţie locală care a pornit din amestecul de minorităţi din secolele 19-20.

În comună Vaideeni, una dintre cele mai cunoscute localităţi de păstori de la sud de Carpaţi se face brânză Vaideeni, din lapte de la oi care pasc la peste 1500 de metri altitudine. Aici 17 localnici şi-au făcut o cooperativă şi speră să obţină şi ei, în curând, protecţie europeană.

Producător: “Zona montană are un PH acid iar florile duc la producerea unui gust specific al acestei brânze. Sarea este din Ocnele Mari, învecinată cu Vaideeniul. Sarea este direct din Ocnă, iar apa din izvor din zona bazinului geografic Luncavăț.”

Un alt producător vrea atestat pentru îngheţată tradiţională. Se face pe un pat de gheaţă şi sare după o reţeta de 70 de ani.

Producător: “Avem îngheţată de dovleac copt, care este fructul de sezon al toamnei. Toată lumea se gândeşte la struguri, dar din struguri facem must. Aici o îngheţată de mere coapte. Este mai mult de lucru, are şi puţină coajă.“

În câteva luni am putea obţine certificarea pentru cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi pentru scrumbia de Dunăre, afumată, care au deja dosarele făcute.

Prezent la un târg de produse agroalimentare din parcul Herăstrău, ministrul agriculturii a spus că vrea ca cele 14 produse autentice să fie recunoscute cât mai curând la nivel european. Şi-a încheiat pledoaria în stilul caracteristic.

Ministrul Agriculturii: "Cred că vreţi cu ochii în soare să arunc o metaforă. Să vă dau materie. Eu va spun un lucru, fiecare să mănânce ce doreşte, unde doreşte, ce îi place şi cât poate ..."

Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor