Humulesti, locul care aminteste fiecaruia de copilarie. Ce vizitam in judetul Neamt, zona in care se respira istorie

Ultimul update: Vineri 24 Martie 2017 07:01
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 10:44
Categorie: Travel
Neamt

Cand ne gandim la judetul Neamt, ne gandim inevitabil la Ion Creanga si la povestile si amintirile care ne-au facut tuturor copilaria mai frumoasa. Dar si la celebrele manastiri si, fara indoiala, la Stefan cel Mare.

In casuta mica, taraneasca, din Humulesti, se jucau matele cu motoceii legati de hornul sobei, inchega mama Smaranda apa doar cu doua picioare de vaca si isi necajea Nica a lui Stefan a Petrii surorile mai mici.

Si tot aici a crescut viitorul diacon, exclus apoi din preotie pentru ca a impuscat ciorile din curtea bisericii, dar si mai celebrul povestitor, care nu a fost intrecut la maiestria cu care a stiut istoriseasca snoavele din cipilarie nici pana in ziua de astazi.

Situata va 100 de km de Iasi si in apropiere de Targu Neamt, casa lui Ion Creanga din Humulesti se pastreaza aproape intacta ca in perioada in care povestitorul locuia in ea cu intreaga familie. Daca nu va descurcati cu traseul, puteti sa apelati la ajutorul aplicatiilor de pe telefonul mobil, care va ghideaza pana in fata casei povestitorului nostru. Cu internetul nu veti intampina probleme. Orange Romania are acoperire 4G chiar si acasa la Creanga.

Sezonul estival incepe mai repede anul acesta. Noutatile promise de hotelierii de pe litoralul romanesc

Muzeul Memorial „Ion Creanga” functioneaza in vechea casa a familiei scriitorului, care a fost construita in 1830 de bunicul sau dinspre tata si care a dat-o apoi zestre fiului sau Stefan in 1835, cand a luat-o de sotie pe Smaranda, mama povestotului.

Facuta din barne de lemn si acoperita cu pamant, casa are trei incaperi: tinda, camera de locuit si camara, toate lipite cu lut pe jos. In camera principala, organizata dupa specificul caselor taranesti din acea vreme, se regaseste soba mare cu cuptor de dormit, pe care dormea adesea Ion Creaga, o lada si masa de zestre, lavita pentru sezatori, icoane vechi si stergare la ferestre. In mijloc troneaza uneltele de tesut si tors pe care le folosea mama scriitorului.

In prezent, Casa Memoriala “Ion Creanga” este unul dintre cele mai vizitate muzee din Romania, turistii fiind curiosi de obarsiile povestitorului national.

Judetul Neamt este si raiul arhicunoscutelor manastiri din Moldova, pentru care turistii vin in vizita in aceasta parte a tarii. O mare parte dintre ele se afla in imediata vecinatate a orasului Tirgu Neamt. Sihastria, Sihla, Manastirea Neamt, Agapia sau Varatec (unde se afla si mormantul Veronicai Micle) sunt doar cateva dintre renumitele lacase de cult, care au pastrat, o arhitectura specifica si care au fost, de-a lungul secolelor, dovada vie a spiritualitatii poporului roman.

Oricine ajunge in partea locului viziteaza Manastirea Agapia. Prima atestare documentara dateaza din 1437, insa manastirea de astazi a fost construita intre 1642-1644. Locuita de calugari pana in 1803, in prezent manasirea este schit de maicute. In jurul manastirii sunt in jur de 140 de case vechi chiar si de 200 de ani.

In timpul verii, curtea manastirii este un adevarat rai cu flori multicolore. Manasirea ofera si locuri de cazare pentru turistii care vor sa guste din viata monahala si sa se bucure de un concediu linistit. Peisajul de poveste garanteaza poze greu de egalat pe Facebook sau Instagram. Orange Romania nu o sa va dezamageasca nici aici. Sistemul 4G o sa incarce imediat imaginile care pot sa devina virale pe internet.

Judetul Neamt are o istorie bogata si in ceea ce priveste trecutul literar al Romaniei. Pe langa casa memoriala Ion Creanga, in Neamt mai pot fi vizitate casele memoriale ale lui Alexandru Vlahuta, Mihail Sadoveanu sau ce a Veronicai Micle.

La fel de cunoscuta ca toate celelalte obiective enumetare mai sus este si Cetatea Nemt, monument de care se leaga intreaga istorie a Moldovei, de la Petru Musat I, la Stefan cel Mare, Ieremia Movila si Vasile Lupu. Aflata in apropierea orasului, pe un platou al dealului Plesu, la 480 m altitudine, cetate a fost atestata documentar prima oara in 1395.

Prima etapa, in timpul domniei lui Petru I Musat, s-a concretizat in ridicarea unui fort central, pe care s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m, inalte de 12 m. A doua perioada de constructie a cetatii a fost in timpul lui Stefan cel Mare, cand s-a adaugat curtea exterioara cu o noua centura de ziduri si 4 bastioane semicirculare. Tot in aceasta perioada s-au construit corpuri de cladiri din curtea interioara cu case domnesti, locuinte ale domnitorului, magazii, ateliere si o biserica.

Cine ajunge in judetul Neamt nu trebuie sa rateze Parcul Natural Vanatori, care se intinde pe o suprafata de peste 30.000 ha, care ofera numeroase trasee turistice, dar si numeroase puncte de atractie, cum ar fi Padurea de Argint si Codrii de Arama din poeziile lui Mihai Eminescu, precum si Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina "Dragos Voda.

Pentru cei care vor sa imbine utilul cu placutul si cauta statiuni balenoclimaterice, Statiunea Oglinzi este cunoscuta pentru apele sale minerale clorosodice, de mare concentratie. Cunoscute si folosite de populatia primelor asezari de aici din cele mai vechi timpuri, in anul 1856 s-au facut analiza chimice care au constatat calitatile terapeutice pe care le au. La Oglinzi se pot trata afectiuni reumatismale, ginecologice, dermatologice sau afectiuni ale aparatului respirator si nevroze astenice.

Acestea sunt doar cateva din multitudinea de obiective turistice care pot fi vizitate in judetul Neamt. Manastirile cu picturi adevarate opere de arta, gradinile pline de flori multicolore, padurile seculare si cetatile milenare sunt obiectie la fel de ofertante pentru fotografii unice, pe care le poti impartasi prietenilor. 

Neamt Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Neamt Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Neamt Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Neamt Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Humulesti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

Tags: Neamt,

"Explore Romania", aplicatia gratuita prin care turistii sunt invitati sa descopere tara noastra. Cat de utila este

Sezonul estival incepe mai repede anul acesta. Noutatile promise de hotelierii de pe litoralul romanesc

Sezonul estival incepe mai repede anul acesta. Noutatile promise de hotelierii de pe litoralul romanesc

Primaria va infiinta o firma care sa se ocupe de promovarea Bucurestiului. De ce turistii straini pleaca dupa prima noapte

Primaria va infiinta o firma care sa se ocupe de promovarea Bucurestiului. De ce turistii straini pleaca dupa prima noapte

Fonduri europene pentru turismul Romaniei. Ce au facut cu banii europeni unii localnici sau asociatii, ca sa atraga turistii

Fonduri europene pentru turismul Romaniei. Ce au facut cu banii europeni unii localnici sau asociatii, ca sa atraga turistii

munte

Pârtiile din Poiana Brașov, pline de turiști. Vreme perfectă pentru sporturile de iarnă

Turbulențe la Ryanair. Low-costul se retrage din 3 orașe din România. Piloții amenință cu greva de Paști

Wizz Air școlește piloți în România. Viitorii elevi nu trebuie să aibă experiență de zbor

Călătorie virtuală până în inima Pământului. Experiență de neuitat în Prahova

3 orașe medievale din Europa care merită vizitate

Wizz Air lansează 70 de rute noi, în această vară. Anunțul companiei pentru România

Capsule plutitoare

Turism inedit, în Japonia. Oamenii se pot caza în capsule care plutesc pe apă

Cine inedite pentru nonconformiști: garnitură cu greieri marinați și înghețată cu viermi de ceară

Concurs de alunecat pe zăpadă şi apă, la Păltiniş. O echipă a venit cu "grătarul plutitor"

Prețurile pentru o vacanță de Paște la munte sau pe litoral

Primul bronz pe 2018 pe litoral. ”Vreau neapărat, pentru asta am venit”

Povestea castelului Rhedey, care a fost recondiționat. A fost pierdut la cărți și incendiat