Obiective turistice în Neamț. Ce poți vizita în Piatra Neamț și împrejurimi

Judetul neamt
Shutterstock

Județul Neamț, aflat în Moldova, în nord-estul României, găzduiește o mulțime de obiective turistice apreciate de toți cei care doresc să petreacă zile liniștite și să descopere istoria și spiritualitatea zonei.

Este locul în care mulți turiști ajung pentru a admira frumusețea Masivului Ceahlău, a lacului Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița, dar și pentru multitudinea de mănăstiri și biserici.

Pe lângă toate acestea, județul Neamț este popular pentru rezervațiile naturale.

Piatra Neamț - obiective turistice

Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase orașe din Moldova. Are o mulțime de atracții turistice, combinate cu peisaje superbe și o istorie bogată.

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț este un alt obiectiv turistic emblematic. Muzeul găzduiește o colecție vastă de exponate arheologice și istorice care ilustrează istoria regiunii. Aici poți afla mai multe despre civilizațiile antice care au locuit în zonă și despre dezvoltarea orașului.

Citește și
Cunoscutul influencer Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția, despre „Regele fițelor”: Nu s-au găsit urme de violență

Judetul neamt

Catedrala Mitropolitană este una dintre cele mai mari din România. Construcția a fost finalizată în anul 1886 și impresionează prin arhitectura sa deosebită și frumoasele picturi interioare.

Muzeul de Artă se află într-o clădire istorică și găzduiește o colecție de artă românească și internațională. Poți vedea aici opere semnate de artiști celebri precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ștefan Luchian.

Parcul Național Ceahlău este în apropiere de Piatra Neamț și este super popular printre iubitorii de trasee montane și peisaje spectaculoase. Muntele Ceahlău, supranumit și "Muntele Sacru al României", este considerat un loc sacru în folclorul românesc și oferă o mulțime de trasee pentru drumeții și escaladă.

Lacul Bâtca Doamnei este un alt obiectiv natural ce nu trebuie ratat. Aflat la câțiva kilometri de Piatra Neamț, acest lac frumos și liniștit este ideal pentru o plimbare relaxantă sau pentru a te bucura de o zi de pescuit.

Muntele Pietricica este o destinație populară printre turiști datorită peisajelor frumoase și a posibilității de a face drumeții sau plimbări în natură.

Judetul neamt

Muntele Pietricica se află în partea de nord-vest a orașului Piatra Neamț. Accesul se face prin urmarea unui traseu marcat ce pornește din apropierea centrului orașului. Există mai multe puncte de plecare, iar traseele variază în dificultate și durată.

Unul dintre cele mai populare trasee este cel care duce spre Vârful Pietricica, având o altitudine de aproximativ 710 de metri. Durata unei drumeții până la vârf este de aproximativ o oră, iar pe parcurs poți admira peisajul superb și flora specifică zonei.

De pe Vârful Pietricica se deschide o panoramă impresionantă asupra orașului Piatra Neamț și a împrejurimilor sale.

Pe Muntele Pietricica se află și Observatorul Astronomic Piatra Neamț, care oferă turiștilor și vizitatorilor posibilitatea de a admira cerul înstelat și de a învăța mai multe despre astronomie.

Târgu Neamț – obiective turistice

Târgu Neamț este un oraș pe care nu îl poți rata dacă ajungi în județ. Alături de Piatra Neamț, acest oraș oferă o multitudine de obiective turistice interesante.

De exemplu, mănăstirea Neamț se află la aproximativ 15 km de Târgu Neamț și este unul dintre cele mai importante și impresionante complexe monahale din România. Fondată în secolul al XIV-lea, mănăstirea este renumită pentru arhitectura sa deosebită și frescele valoroase.

Casa Memorială Ion Creangă din Humulești este un alt obiectiv turistic pe care toți turiștii vin să îl vadă. Este o căsuță mică, unde vei găsi o mulțime de obiecte, cărți și scrisori din vremea lui Creangă.

Tot aici se află și Parcul Ion Creangă, unde te vei întâlni cu o multitudine de personaje din curtea parcului tematic, readuse la viață.

Rezervația de Zimbri se află la 10 km de Târgu Neamț și este o adevărată atracția turistică. Tot aici poți vedea fazani, porci mistreți și căprioare.

Cetatea Neamțului este o fortăreață medievală considerată una dintre cele mai vechi și mai importante cetăți medievale din țară.

Cetatea Neamțului a fost construită în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Petru I Mușat, voievodul Moldovei. A fost o fortăreață defensivă importantă, având rolul de a proteja regiunea împotriva invaziilor.

Cetatea a fost reconstruită și extinsă de-a lungul secolelor, suferind mai multe modificări de-a lungul timpului. Aceasta este construită în stil gotic și prezintă elemente caracteristice ale fortificațiilor medievale. Este compusă din ziduri masive din piatră, turnuri de apărare, bastioane și curți interioare.

Judetul neamt

De-a lungul timpului, au fost adăugate și elemente de stil renascentist și baroc. În interior, vizitatorii pot vedea incinta cetății și pot admira structurile impresionante care au supraviețuit de-a lungul secolelor. Printre atracțiile principale se numără Turnul Poartă, Turnul Pleșu, Capela voievodală și Palatul Mare. De asemenea, există și un muzeu în incinta cetății, unde poți vedea exponate arheologice și istorice.

Durău - Neamț

Durău este o localitate din județul Neamț și o destinație turistică populară datorită frumuseții peisajelor montane și a diverselor activități de recreere în aer liber oferite în zonă.

Durău este poarta de intrare principală în Parcul Național Ceahlău, una dintre cele mai renumite și frumoase zone montane din România. Aici poți explora trasee variate, cum ar fi traseul spre Vârful Toaca, Lacul Izvorul Muntelui sau altele.

Muntele Ceahlău este considerat sacru în tradiția românească și oferă peisaje spectaculoase.

Durău este și o stațiune turistică cu facilități de cazare, restaurante și alte servicii pentru turiști. Aici poți găsi pensiuni și hoteluri pentru o ședere prelungită.

Tot aici se află Lacul Izvorul Muntelui, un lac de acumulare unde poți face plimbări cu barca, pescuit sau pur și simplu te poți bucura de peisajul liniștit.

Stațiunea Durău se află la poalele masivului Ceahlău și la o distanță de 9 km de lacul Izvorul Muntelui.

De la Durău ajungi rapid la Parcul Național Ceahlău și la Cheile Bicazului, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din România.

Cheile Bicaz

Cheile Bicaz sunt un renumit obiectiv natural din România. Se află în partea de nord-est a țării, în Munții Carpați, și fac legătura între județele Neamț și Harghita.

Defileul a fost format de apele râului Bicaz, care și-a croit drum printre rocile de calcar și șisturi de-a lungul a mii de ani, creând un peisaj uimitor. Stâncile impunătoare de pe ambele părți ale defileului ating înălțimi de până la 300 de metri și oferă vizitatorilor priveliști absolut superbe.

Judetul neamt

Una dintre principalele atracții din zonă este barajul Bicaz. Acest lac artificial a fost format prin bararea râului Bicaz și se întinde pe mai mulți kilometri, fiind înconjurat de stâncile pitorești ale defileului. Lacul este o destinație populară pentru activități precum plimbări cu barca și pescuitul.

Zona Cheile Bicaz este, de asemenea, cunoscută pentru diversitatea vieții sălbatice și a vegetației, ceea ce o face un loc excelent pentru pasionații de natură.

Drumețiile și escalada sunt activități populare, cu mai multe trasee și rute de escaladă disponibile pentru diferite niveluri de îndemânare.

Drumul care trece prin Cheile Bicazului, cunoscut sub numele de DN12C sau Drumul Transrarău, este renumit pentru frumusețea și unicitatea lui. Acesta atrage numeroși turiști care vin să admire stâncile dramatice, drumul sinuos și priveliștile panoramice.

Locuri de vizitat în Ceahlău

Muntele Ceahlău este renumit pentru frumusețea sa naturală, biodiversitatea bogată și semnificația sa culturală.

Dacă te afli aici, vizitează cabana Dochia. Situată la o altitudine de 1.770 de metri, Cabana Dochia este un punct de plecare popular pentru drumeții și explorarea Muntelui Ceahlău. Acesta oferă cazare, facilități de luat masa și vederi panoramice uimitoare asupra peisajelor din jur.

Cascada Duruitoarea este situată pe versantul estic al Muntelui Ceahlău. Cu o înălțime de aproximativ 25 de metri, este un obiectiv foarte popular.

Vârful Toaca are o înălțime impresionantă de 1.904 metri și este cel mai înalt vârf al Muntelui Ceahlău.

De aici poți vedea văile din jur, pădurile și munții vecini. Drumeția spre Vârful Toaca este o experiență dificilă, dar plină de satisfacții.

Situată în apropierea cabanei Dochia, Piatra Dochia este o formațiune stâncoasă unică, care deține o semnificație culturală și mitologică. Potrivit legendelor locale, Dochia a fost transformată într-o piatră de către zei ca pedeapsă pentru aroganța ei.

Situată la poalele Muntelui Ceahlău, Mănăstirea Durău este un loc senin și spiritual pe care ar trebui să o vizitezi dacă te afli aici.

Mănăstirile din Neamț

Județul Neamț este celebru și pentru mănăstirile sale, care mai de care mai impresionante și frumoase, dar și încărcate de istorie și spiritualitate.

Zona Moldovei este recunoscută pentru lăcașurile de cult la care mulți credincioși ajung în fiecare an pentru reculegere și rugăciune.

Mănăstirea Neamț este probabil cea mai celebră. Se mai numește Ierusalimul ortodoxiei romane și aici sunt adăpostite icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoana Maicii Domnului cu 3 mâini, moaștele Sf. Paisie de la Neamț.

Judetul neamt

Mănăstirea Sihastria a ajuns cunoscută pentru ca aici a slujit marele duhovnic Părintele Cleopa Ilie.

Mănăstirea Secu este foarte vizitată de credincioși, pentru că aici se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cipriota și moaștele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

La Roman se află Catedrala Arhiepiscopală din Roman, clasată ca monument istoric.

Nu trebuie ratată nici mănăstirea Agapia, din județul Neamț, care o istorie aparte. Se află la 9 km de Târgu Neamț și este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici. A fost construită între anii 1641 și 1643, iar înăuntru se află fresce pictate de Nicolae Grigorescu.

Casele memoriale din Neamț

În județ nu sunt doar obiective turistice și naturale, ci și case memoriale pe care le poți vizita. Printre ele se numără Casa Memorial Calistrat Hogaș, Casa Memorială Alexandru Vlahuță sau Casa Memorială Ion Creangă.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute case memoriale din județul Neamț:

Casa Memorială Ion Creangă - una dintre cele mai vizitate case memoriale din România. Aici s-a născut și a copilărit scriitorul Ion Creangă, unul dintre cei mai importanți autori români. Casa memorială se află în localitatea Humulești și păstrează atmosfera și obiectele din perioada în care Ion Creangă a trăit acolo.

Judetul neamt

Casa Memorială Veronica Micle - Micle a fost o poetă și iubita marelui poet Mihai Eminescu. Casa memorială se află în localitatea Târgu Neamț și a fost locuința în care Veronica Micle a trăit o bună parte din viața sa. Aici se găsesc obiecte personale, manuscrise și scrisori ale poetei.

Muzeul memorial „Ion Irimescu” - Ion Irimescu a fost un sculptor renumit, originar din localitatea Mălinești. Casa memorială a artistului a fost transformată în muzeu și găzduiește o colecție impresionantă de lucrări ale sale, precum și obiecte personale și atelierul de sculptură.

Muzeul Memorial Calistrat Hogaș este și el în topul celor mai cunoscut case memoriale. A fost inaugurat în anul 1969, iar clădirea este pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Național. Poți vedea aici mobila originală și obiecte personale ale scriitorului.

Casa Memorială Alexandru Vlahuță se află în comuna Agapia și aici a crescut și a copilărit scriitorul. Expoziția cuprinde mobilierul original, cărți din biblioteca proprie, obiecte personale, scrisori și manuscrise.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Steag roșu arborat în sudul litoralului, însă turiștilor nu le pasă și intră în apă: ”Da, dar nu m-am dus foarte departe”
Steag roșu arborat în sudul litoralului, însă turiștilor nu le pasă și intră în apă: ”Da, dar nu m-am dus foarte departe”

Este o zi parțial ratată pentru cei care își petrec vacanța pe litoral. Turiștii nu au voie să intre în mare. În sudul litoralului este arborat steagul roșu, iar vântul suflă cu putere.  

Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO
Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO

Există poduri peste tot în lume, unele vechi, unele bine construite, altele improvizate. Toate au însă același scop, acela de a conecta două puncte deasupra unei ape sau unei prăpastii.  

Recomandări
IGPR: Şoferilor depistaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală
IGPR: Şoferilor depistaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală

Poliţia Română precizează că şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmeşte dosar penal, în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituţiile de medicină legală.

 

Apar primele imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Noi informații despre cum a fost ucisă
Apar primele imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Noi informații despre cum a fost ucisă

Sunt deja 3 zile de când o doctoriță orginară din Republica Moldova a fost ucisă în cabinetul ei stomatologic din Brăila, iar polițiștii nu au reușit să dea de urma criminalului.

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.