Destinații pentru Crăciun 2022. Cele mai frumoase locuri din România pe care să le vizitezi de Sărbători

craciun
Facebook/West Side Christmas Market/Târgul de Crăciun Craiova

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători din an. În funcție de preferințe, oamenii aleg să petreacă sărbătoarea Nașterii Domnului acasă, în familie, sau într-o stațiune din țară.

Indiferent că aleg să petreacă Crăciunul în stil tradițional, să se delecteze cu bucate alese, să se relaxeze la un centru SPA sau să aibă o vacanță activă în care să practice sporturi de iarnă, am selectat mai jos unele dintre cele mai frumoase destinații pentru a petrece sărbătorile de iarnă.

Destinații din România pentru cei care își doresc un Crăciun tradițional în 2022

Românii care vor să petreacă Crăciunul în stil tradițional sunt interesați de locuri în care se păstrează obiceiurile și tradițiile vechi românești, transmise din generație în generație.

Borșa, Maramureș

Maramureș sau „Țara Lemnului” este o destinație potrivită pentru a petrece Crăciunul alături de familie. Fiecare loc se remarcă prin arhitectura autentică din lemn și tradițiile moștenite din bătrâni se păstrează până astăzi.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În ajunul sărbătorii Nașterii Domnului se simt arome de pâine coaptă făcută în cuptor, plăcinte cu brânză, mărar și ceapă și pancove (gogoși), iar pe ulițe se aud glasuri de copii care ies la colindat. Pe lângă colindele clasice („umblatul cu capra” sau cu „steaua”), în Maramureș se păstrează și alte tradiții precum: Viflaimul, Brondoșii (Cavnic), Vergelul și Zânele Vestitoare.

Fundata, Brașov

Fundata este o localitate aflată la 40 de km de Brașov. Este cea mai înaltă localitate din zonă, fiind situată la o altitudine de 1.360 m.

Fundata este o destinație de familie care surpinde prin peisajele pitorești de iarnă și prin tradițiile și obiceiurile care nu s-au pierdut în timp. De asemenea, în Fundata se găsesc mâncăruri pregătite după rețete tradiționale transmise din generație în generație: caș afumat, branză de oaie în burduf sau brânză în coajă de brad.

Brașovul pregătește cel mai mare târg de Crăciun pe care l-a organizat vreodată.

Gârda de Sus, Alba

Gârda de Sus este o localitate situată în județul Alba, în inima munților Apuseni, iar colindele, peisajele rurale și bucatele tradiționale fac din acest loc destinația ideală pentru a petrece un Crăciun tradițional.

Sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, iar în preajma sărbătorilor de iarnă devine un loc de poveste ideal pentru a sărbători Crăciunul.

După o masă tradițională servită la restaurantele din oraș, turiștii pot face o plimbare la târgul de Crăciun, care îi va încânta cu tot felul de atracții.

Bucovina

Bucovina este o altă regiune din țară în care se păstrează datinile străvechi. În Bucovina, fiecare zonă este încărcată de legendă, iar tradițiile s-au păstrat din generație în generație, făcând din această regiune un loc ideal pentru a petrece un  Crăciun tradițional.

Sâmbăta de Sus, Brașov

Sâmbăta de Sus este un sat de poveste situat în Munții Făgăraș în județul Brașov.

În preajma sărbătorilor de iarnă, turiștii pot observa tradițiile și obiceiurile care se păstrează din moși strămoși, printre acestea sunt cele ale Cetei de juni și cel al Irozilor.

În această zi, feciorii din sat se adună în cete, merg la slujba de la bsierică unde colindă, apoi tot alaiul, împreună cu sătenii merg la balul de la Căminul Cultural. 

Destinații de Craciun 2022 pentru o vacanță activă

Pentru cei care nu vor să-și petreacă sărbătorile doar la gura sobei, am selectat câteva stațiunii montane în care se află cele mai frumoase pârtii de schi din România.

Valea Prahovei se mândrește cu o serie de stațiuni montane cunoscute pentru pârtiile de schi încântătoare și pentru peisajul pitoresc, iar pasionații sporturilor de iarnă le iau cu asalt pentru a se bucura de un strop de adrenalină.

Bușteni

Stațiunea Bușteni sau „Poarta Bucegilor” este recunoscută pentru atracțiile turistice impresionante, printre care: Piatra Arsa, monumentul Caraiman, Jepii Mari si Jepii Mici și pentru pârtiile de schi: Kalinderu 1 si Kalinderu 2.

De asemenea, în Bușteni se află un fun park cu activități pentru toate vârstele: o pârtie pentru începători, baby schi, o pistă tubbing și un tobogan.

Sinaia

Sinaia este stațiunea cu cea mai întinsă suprafață schiabilă din România.

În Sinaia se află 16 pârtii de ski și de snowboard, dotate cu nocturnă și turnuri de zăpadă artificială. Cele mai potrivite pârtii pentru schiorii începători sunt: Laptici 1, Gondola, Valea Soarelui 2 si Incepatori, iar cei experimentați se pot aventura pe pârtiile: Papagal, Carp și Tale.

Predeal

Predeal este o stațiune montană de pe Valea Prahovei, apreciată de turiști, atât pentru pârtiile de schi, cât și pentru peisajele încântătoare.

Stațiunea găzduiește cinci pârtii de schi cu o lungime totală de 7 km. De asemenea, pârtiile sunt dotate cu nocturnă, telescaun și teleschi.

Pârtia Subteleferic are un nivel dificil, pârtiile Clabucet si Cocoșul sunt de nivel mediu, iar pârtiile Clabucet Sosire și Clăbucet Varianta sunt de nivel ușor.

Păltiniș

Situată în Mărginimea Sibiului, Păltiniș este stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din România, 1.450 m. Totodată este și cea mai veche stațiune montană din România.

Stațiunea Păltiniș le pune la dispoziție turiștilor șase pârtii de schi, un telescaun și un teleschi.

Pârtiile cu un nivel de dificultate scăzut sunt: Pârtia de schi Oncești și Oncești 2, iar cele cu un nivel mediu sunt: Arena, Gâscani, Platos, Poiana Plopacii și Soarelui.

Straja

Straja este o stațiune montană, care aparține de orașul Lupeni din județul Hunedoara. Stațiunea se află la o altitudine de 1.445 metri și le oferă turiștilor 12 pârtii de schi, dintre care cinci beneficiază şi de instalaţie de nocturnă.

Pârtiile recomandate schiorilor începători sunt: Constantinescu, Sfântul Gheorghe și Platorul Soarelui. Pentru schiorii experimentați sunt recomandate: Pârtia Lupului, Straja și Canal.

Vatra Dornei

Stațiunea Vatra Dornei deține patru pârtii de schi: Dealul Negru, Veverița, Parc 1 și Parc 2. Dintre acestea, Pârtia Parc 2 are un nivel ușor de dificultate, iar celelalte trei au nivele medii și grele de dificultate. Pârtiile de schi sunt prevăzute cu instalații de transport pe cablu.

Destinații de Crăciun pentru amatorii de SPA și relaxare

Pentru cei care doresc să se relaxeze într-un centru SPA am selectat unele dintre cele mai cunoscute stațiuni cu diferite facilități.

Colibița

Colibița este este un sat în comuna Bistrița Bârgăului, din județul Bistrița-Năsăud, care dispune de o selecție incredibilă de locații unde turiștii se pot bucura de o zi la SPA. De la jacuzzi spațioase cu temperaturi de până la 30 de grade, la saune cu infraroșu și abur, Colibița este locul ideal pentru a-ți încărca bateriile.

Sovata

Sovata este o stațiune din județul Mureș, cunoscută drept „Perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului, a aerului din zonă şi numeroaselor lacuri helioterme.

În stațiunea Sovata există o varietate de pensiuni și hoteluri în care turiștii pot beneficia de numeroase tratamente cu apele terapeutice ale Lacului Ursu sau se pot relaxa cu băi galvanice sau aromatice.

Băile Olănești

Băile Olănești este un oraș în județul Vâlcea care găzduiește una dintre cele mai mari stațiuni balneare din țară în ceea privește numărul de izvoare, proprietăților acestora și debitul.

În statiunea Băile Olănești se găsesc peste 35 surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât și ca rezultat al unor foraje.

Băile Herculane

Băile Herculane este un oraș situat în județul Caraș-Severin în care se întâlnește una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume.

În stațiunea Băile Herculane, turiștii au multiple posibilități de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate, în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie și multe altele.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia

Pentru vacanța de Paște românii nu vor să cheltuiască foarte mult. Potrivit unui sondaj recent, când își caută cazare, două treimi dintre ei exclud camerele care costă peste 300 de lei pe noapte.  

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Excursie cu mocănița de la Sovata. Experiența pe care niciun turist nu o ratează
Excursie cu mocănița de la Sovata. Experiența pe care niciun turist nu o ratează

După frigul și ploaia din ultimele zile, soarele i-a scos din case pe iubitorii naturii. Mulți au ajuns la Sovata, unde au pornit într-o călătorie de poveste pe colinele Transilvaniei.  

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.