Cum să nu cheltuiești mulți bani în vacanță. Sfaturi să eviți capcanele pentru turiști și ce obiecte să nu le cumperi

vacanta ieftina
Shutterstock

Călătoriile pot fi costisitoare, fie că vorbim despre prețul ridicat al benzinei, fie de creșterea cererii pentru vacanțe, care determină creșterea costurilor hotelurilor și ale biletelor de avion.

Totuși, vacanțele nu sunt atât de costisitoare precum ați crede, asta dacă știți cum să cheltuiți banii, sau să nu îi cheltuiți, mai bine zis. Află din rândurile de mai jos cum să nu cheltuiești mult în vacanță și care sunt obiectele pe care ar trebui să le eviți.

Cum să nu cheltuiești mult în vacanță

1. Folosiți agregatoarele de căutare a zborurilor și site-urile de oferte

Întotdeauna ar trebui să începeți căutarea pentru zboruri pe un agregator de căutare, cum ar fi Google Flights sau Momondo. Aceste site-uri web prezintă o listă de zboruri care se potrivesc itinerariului dumneavoastră și vă vor direcționa către un site extern, cum ar fi cel al companiei aeriene sau al unei agenții de turism online, pentru a finaliza rezervarea.

Aceste platforme sunt excelente pentru a obține o estimare a costului biletului de avion și pentru a vă oferi opțiuni suplimentare și idei de rezervare, mai ales dacă sunteți flexibil în ceea ce privește datele și orele.

Citește și
Ștefan Lobodă, tânărul care la 19 ani a adus aurul României la MMA: „Dacă aș putea, aș lua toți tinerii în sală să facă sport”

Cu toate acestea, dacă sunteți un călător care caută întotdeauna cele mai bune oferte, există mai multe site-uri web de oferte pentru zboruri care vă vor trimite alerte atunci când apare o ofertă excelentă. Unele dintre acestea pot implica un abonament.

2. Hoteluri vs. Airbnb

Aceasta este o dezbatere frecventă printre călători. Ambele oferă un loc de odihnă în timpul călătoriilor, dar facilitățile și experiențele pe care le furnizează sunt diferite. Hotelurile vin cu servicii precum menaj, facilități și alte servicii incluse. De asemenea, o ședere la hotel vă poate aduce recompense hoteliere, care pot fi mai târziu utilizate pentru nopți gratuite, iar asocierea cu un card de credit pentru hoteluri poate aduce avantaje suplimentare, datorită statutului de elită.

Pe de altă parte, experiența oferită de Airbnb este diferită. Nu există birou de check-in sau personal dedicat la fiecare proprietate. În mare parte, sunteți pe cont propriu odată ce ajungeți la locuință, însă puteți primi asistență înainte sau în timpul șederii, comunicând cu gazda Airbnb.

Deși una nu este neapărat mai ieftină decât cealaltă, variantele multiple pot ajuta la reducerea costurilor, mai ales dacă sunteți flexibil în privința opțiunilor de cazare. În general, dacă călătoriți cu un grup mare, poate fi mai economic să optați pentru un Airbnb. În plus, un apartament Airbnb vine probabil cu o bucătărie complet echipată, permițându-vă să pregătiți mesele acolo, în loc să mergeți să mâncați în oraș în fiecare seară. De asemenea, spre deosebire de multe hoteluri, nu veți fi taxat suplimentar pentru facilități precum taxele de stațiune sau parcare.

3. Bagaj de cală vs. bagaj de mână

Mulți călători se gândesc să aleagă între bagajele de cală și cele de mână. Unii preferă bagajul de mână că nu trebuie să-și facă griji că bagajul lor va fi deteriorat sau pierdut. Pentru cei care preferă să împacheteze mai mult sau care trebuie să transporte obiecte care nu sunt permise în cabină, există posibilitatea de a economisi la taxele pentru bagajele înregistrate prin utilizarea unui card de credit al companiei aeriene. Multe carduri de credit oferă beneficiul de a fi scutiți de taxele pentru bagaje. Uneori, acest lucru ar însemna o economie de 60 de dolari de persoană pentru un zbor dus-întors.

În lipsa unui card de credit al unei companii aeriene, probabil că veți prefera să călătoriți doar cu bagajul de mână. Fiecare companie aeriană are propriile specificații cu privire la ce este acceptat ca bagaj de mână, însă, în general, veți economisi mai mulți bani alegând un bagaj mai mic.

4. Acumulați puncte

Nu uitați să câștigați puncte valoroase pentru zboruri și șederi la hotel. Aceasta este cea mai bună metodă pentru a economisi bani în călătorii, deoarece puteți reduce semnificativ costurile pentru zboruri și cazare. De fapt, unii entuziaști ai cardurilor de credit acumulează milioane de puncte pe an și reușesc să acopere aproape toate costurile călătoriilor doar cu recompensele câștigate, conform CNBS.com.

Nu a existat niciodată un moment mai potrivit pentru a câștiga recompense pentru călătorie, deoarece vacanțele își recapătă popularitatea și există o mulțime de oferte atractive pentru cardurile de credit pe care le puteți accesa. Cu un card de credit potrivit pentru călătorii, puteți câștiga o mulțime de recompense și puteți accesa avantaje precum asigurarea pentru închirierea de mașini și asigurarea pentru călătorii - economisind și mai mulți bani și asigurându-vă călătoria.

5. Călătoriți în perioada extra-sezon

Optați pentru călătoriile în extra sezon. Majoritatea destinațiilor turistice au anumite perioade cunoscute ca fiind "off", adică perioade ale anului în care numărul turiștilor este mult mai redus.

Există mai multe motive pentru acest lucru, dar în general este legat de condițiile meteorologice: persoanele care își planifică vacanțele pentru o săptămână doresc, în mod obișnuit, să călătorească în perioadele cu vreme bună, astfel încât să poată să își maximizeze activitățile în timpul scurt pe care îl au la dispoziție.

Dacă alegeți să călătoriți în destinația aleasă într-un sezon în care numărul de turiști este mai mic, veți vedea că totul este mai accesibil, de la suveniruri până la cazare, inclusiv biletele de avion!

6. În loc să mâncați în oraș, gătiți!

Cumpărați de la magazinele locale de produse alimentare sau de la piețe locale și pregătiți-vă mesele în bucătăria hostelului sau a AirBnB-ului unde vă cazați.

Acesta este un alt avantaj al șederii într-un hostel sau AirBnB cu facilități de gătit: vă permite să economisiți mai mulți bani oferindu-vă un loc unde să gătiți propriile alimente. Acest lucru necesită puțin mai mult timp și planificare, dar mâncând în oraș cât mai puțin posibil, vă veți economisi o mulțime de bani.

Dacă călătoriți în locuri noi la fiecare câteva zile, poate fi o idee bună să luați cu voi câteva elemente esențiale de gătit!

7. Mâncați alimentele locale

Poate fi tentant să încercați să pregătiți alimentele cu care vă simțiți confortabil, precum cele pe care le consumați acasă, dar adevărul este că acest lucru poate fi adesea mai scump decât să învățați cum mănâncă localnicii și să faceți la fel.

Evitați magazinele specializate care oferă mărcile cu care sunteți obișnuiți și aflați cum mănâncă localnicii. De obicei, veți putea găsi pe cineva care să vă spună cum să pregătiți alimente tipice și s-ar putea chiar să vă învețe și alte feluri de mâncare! Oamenii adoră să-și împărtășească cultura, așa că profitați de acest lucru și fiți dispuși să învățați și să încercați lucruri noi.

8. Întrebați localnicii unde să faceți cumpărături

Nimeni nu vă poate spune cel mai bun loc pentru a cumpăra alimente sau a mânca într-un oraș sau sat ca cineva care locuiește acolo. Pe măsură ce vă faceți prieteni în zonă, întrebați unde puteți găsi cele mai ieftine produse alimentare și când sau unde se pot găsi oferte bune la mese și probabil vă vor îndruma în direcția potrivită.

9. Găsiți secțiunea de reduceri la magazinele de produse alimentare

Nu toate piețele oferă acest lucru, dar multe supermarketuri mari din Regatul Unit, de exemplu, au raioane cu alimente marcate la preț redus. Aceste rafturi sunt de obicei umplute la începutul zilei cu alimente care trebuie aruncate într-o zi sau două, așa că prețurile sunt reduse pentru a scăpa de ele. Acest lucru înseamnă că puteți obține oferte incredibile la articole mai scumpe, cum ar fi carnea. Dacă hostelul sau locul unde stați are un congelator, și mai bine pentru voi — veți putea cumpăra alimente atunci când le găsiți, le veți putea congela, apoi le veți putea pregăti când veți dori!

Obiecte pe care să le eviți

Călătoriile pot fi pline de tentații și atracții, însă este important să fii conștient de capcanele care îți pot goli portofelul mai repede decât ai crede. Suvenirurilescumpe se numără printre primele ispite. Într-un tur de forță al exotismului local, e ușor să-ți pierzi mințile și să-ți umpli bagajul cu obiecte care, în același timp, îți golesc portofelul. Dar nu-ți face griji, există soluții! Stabiliți un buget dedicat suvenirurilor și alegeți obiecte mai puțin costisitoare, dar la fel de semnificative, precum magneți, brelocuri sau cărți poștale. Puteți chiar să vă aventurați să colecționați obiecte naturale din zonă, cum ar fi pietre sau scoici, pentru a vă aminti mereu de călătoria voastră.

Suvenirurile nu sunt singurele capcane în care poți cădea. Când vine vorba de hrana și băuturile locale, prețurile pot fi la fel de ridicate. De la restaurantele aflate în inima zonei turistice la băuturile pe plajă, costurile pot fi imense. O soluție la îndemână este să căutați alternative locale, frecventate de localnici, unde prețurile sunt mai rezonabile și experiența culinară poate fi cu adevărat autentică.

Dar ce e mai atrăgător decât o excursie spontană, organizată pe loc? Ei bine, prețul ei poate fi. Da, excursiile organizate sunt comode, dar pot veni la pachet cu prețuri exorbitante, mai ales dacă nu aveți timp să comparați ofertele și să faceți alegeri înțelepte. Pentru a evita această capcană, informați-vă din timp despre atracțiile care vă interesează și planificați-vă itinerariul cu atenție. Puteți alege alternative mai economice, cum ar fi transportul public sau biletele online pentru atracțiile turistice, sau chiar tururile ghidate locale, care pot fi mai accesibile ca preț.

Nu uitați nici de aspectele financiare mai subtile ale călătoriilor, cum ar fi schimbul valutar. Ratele de schimb valutar la aeroporturi și hoteluri tind să fie mai puțin favorabile turiștilor. În loc să cădeți în această capcană, scoateți bani din bancomatele locale sau comparați ratele de schimb la mai multe case de schimb valutar înainte de a face conversia.

Articol recomandat de sport.ro
Vladimir Putin îl sfidează din nou pe Macron! Mesaj clar înaintea Jocurilor Olimpice: "Tu trebuie să respecți regulile"
Vladimir Putin îl sfidează din nou pe Macron! Mesaj clar înaintea Jocurilor Olimpice: "Tu trebuie să respecți regulile"
Citește și...
Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi
Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi

Ocna Șugatag este o stațiune în județul Maramureș, Transilvania. Stațiunea balneoclimaterică este vizitată anual de mii de turiști și este faimoasă pentru apa sărată.

Noi reguli la Booking. Compania vine cu mai multe oferte și mai multă libertate de a alege pentru utilizatori
Noi reguli la Booking. Compania vine cu mai multe oferte și mai multă libertate de a alege pentru utilizatori

Una dintre cele mai mari companii de rezervări online din turism trebuie să se alinieze unor noi reguli europene. Alături de Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft - Booking a fost desemnată drept platformă majoră.

Principalele atracții turistice din Monaco. Ce trebuie să vezi dacă ajungi în micul principat de pe Coasta de Azur
Principalele atracții turistice din Monaco. Ce trebuie să vezi dacă ajungi în micul principat de pe Coasta de Azur

Monaco este țara în care 300 de zile pe an este soare. Cu o suprafață de puțin peste 2 km2, Principatul Monaco este una dintre cele mai bogate și mai scumpe țări din lume.

Recomandări
Fenomen alarmant în Armata Română. Motivul pentru care tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la carieră
Fenomen alarmant în Armata Română. Motivul pentru care tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la carieră

Tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la uniformă și la beneficiile unei cariere în Armata Română. 

Barbaria armatei ruse nu cunoaște limite. Modul în care forțele Moscovei profită de civilii ucraineni care sunt capturați
Barbaria armatei ruse nu cunoaște limite. Modul în care forțele Moscovei profită de civilii ucraineni care sunt capturați

Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că oamenii au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN.

Ambasadoarea SUA în România, concluzii după întâlnirea dintre Iohannis și Biden. Capitolele la care ne asemănăm cu americanii
Ambasadoarea SUA în România, concluzii după întâlnirea dintre Iohannis și Biden. Capitolele la care ne asemănăm cu americanii

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu Joe Biden a decurs „excelent”, crede ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București.