Sfaturi utile pentru turiștii care își pierd bagajul în aeroport: Se recomandă să renunțați la bagajul de cală
Dacă nu vi s-a anulat zborul și plecați totuși în vacanță nu vă bucurați încă. S-ar putea să ajungeți la destinație fără bagaje.
Industria aviatică se confruntă cu cea mai mare criză de personal din istorie și pe marile aeroporturi ale Europei multe bagaje nu mai ajung la destinație odată cu proprietarii lor.
Specialiștii recomandă să călătoriți doar cu bagaj de mână, ori să alegeți valize colorate care să poată fi ușor identificate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sute de bagaje așteaptă în aceste zile pe cel mai mare aeroport al țării. Procesarea lor durează, iar frustrarea călătorilor atinge cote maxime.
Citește și Cancerul de piele, un pericol în perioada verii. Cum recunoști simptomele și cum îl previi
Ionelia Maerean: „N-au putut să schimbe bagajul din cursa dinspre Singapore spre București. Când am ajuns la aeroport am primit un text că bagajul este întârziat. A durat cinci zile să-mi ajungă bagajul”.
Dana, pasageră: „Cineva a luat probabil bagajul nostru din greșeală. Ideea e că nu se face nimic, adică ne-au zis să așteptăm două zile pur și simplu, fără să dăm o declarație, fără absolut nimic”.
În zonele de preluare bagaje de la aeroportul Henri Coandă sunt mai multe grămezi de valize care par a fi ale nimănui.
Sunt bagaje nerevendicate deocamdată, ceea ce înseamnă că aceste valize au venit aici după câteva zile de la sosirea pasagerilor sau sunt valize care au ajuns din greșeală.
Cele mai mari probleme sunt la zborurile cu escală
Numeroase valize provin din marile aereoporturi europene unde sunt și cele mai multe probleme.
Valentin Iordache, purtător de cuvânt Compania Națională Aeroporturi: „Există probleme mai ales la cursele care au escală pe un aeroport, deci acolo este riscul mai mare ca bagajele să nu fie procesate în timp util și ele să ajungă mai târziu”.
Țînând cont că peste 60% din traficul de la Otopeni este de tip low-cost, riscul pierderii bagajelor este mai mic pentru că aceste companii operează zboruri fără escală.
Sfaturi utile pentru pasageri
Cei care manipulează bagajele în aeroporturi recomandă acum să luați o valiză cât mai colorată care să poată fi ușor de recunoscut.
În plus, ar fi indicat să vă adăugați și alte elemente de identificare precum eticheta cu nume și adresă, abțibilduri sau o fundiță sau o eșarfă legată de valiză.
Cele mai multe valize sunt de culoare inchisă așa că pot fi confundate cu ușurință și, în mod surprinzător, și asta contribuie acum la criza bagajelor. Și mai bine ar fi dacă puteți călători doar cu bagaj de mână.
Într-un bagaj de mână ar trebui să puneți întotdeauna câteva haine de schimb și produsele de îngrijire personală. De asemenea, nu uitați să adăugați medicamentele esențiale dar și obiectele de valoare cum ar fi laptopul, de pildă.
Adina Buzatu: „Îmi fac un bagaj minim pentru 2-3 zile în bagajul de mână. M-am obișnuit ca măcar câteva lucruri să am în bagajul mic și cosmetice mici pentru că știți cum e, doamnelor, să rămâneți fără demachiant, fără șampon, nu, nu, nu”.
Cea mai mare criză de personal din aviație
Potrivit cifrelor din industrie, înainte de pandemie, 22 de milioane de bagaje se pierdeau anual pe aeroporturile din întreaga lume. Dintre acestea, 5% nu mai ajungeau niciodată la proprietar.
Acum, fenomenul are o amploare nemaivăzută pentru că niciodată industria aviatică nu a mai traversat o asemenea criză de personal.
În România, din același motiv, compania națională TAROM a luat recent o măsură de neimaginat înainte de pandemie.
Marius Popescu, purtător de cuvânt TAROM: „Am ales să detașăm însoțitori de bord de la Blue Air către Tarom în funcție de necesitatea companiei naționale. Practic am detașat aproximativ 10 sau 11 însoțitori de zbor de la Blue Air către TAROM și uite așa am reușit să evităm să anulăm în primul rând curse.”
Pași de urmat în caz că se pierde bagajul
Cât despre bagaje, dacă nu le găsiți la sosirea la destinație, asigurați-vă că depuneți o reclamație la ghișeul de bagaje pierdute din aeroport.
De cele mai multe ori, bagajele rătăcite ajung înapoi la ghinioniști în cel mult două, trei zile. Dacă întârzie mai mult de două săptămâni, atunci puteți să vă luați rămas bun pentru totdeauna de la ele.
Companiile aeriene oferă compensații de maximum 1500 de euro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: aeroport, turisti, bagaje, bagaj de cala, bagaj de mana,
Dată publicare:
25-07-2022 18:52