Manastiri mici ascunse printre stuf si rezervatii de pelicani. Atractiile din cel mai putin circulat brat al Dunarii

Ultima actualizare: 29-06-2016 00:10

Va propunem o destinatie inedita de vacanta din Delta Dunarii. Cu amestecul ei de arhaic si modern, Chilia Veche poate fi o experienta de neuitat.
 

De la manastiri mici ascunse printre stuf pana la rezervatii de pelicani, zona este o continua surpriza. Multi turisti fascinati de aceste locuri se intorc in fiecare an, atinsi parca de o dulce vraja.

La Chilia-n port, loc devenit faimos dupa un cantec al detinutilor adusi in Delta la munca silnica, peisajul il cucereste imediat pe vizitator. Patru case, in care galbenul stufului se contopeste cu albastrul lipovenesc, adapostesc 12 camere in care turistii se pot odihni dupa o zi de colindat pe canale. Proiectul, gandit de un birou de arhitectura, a pus in aceasta destinatie toate trairile proprietarului, care a facut bani la Bucuresti, dar s-a intors acolo unde s-a nascut.

Anca, proprietar complex: "M-am intors sa dau ceva locului in care am copilarit, plecand de la plantele din curte specifice zonei, pana la materialele de constructie. Am folosit chirpiciul, stuful pentru acoperisul caselor si am respectat zona si din punct de vedere architectural."

Fiecare camera poarta atingerea magica a zonei. Trei usi vechi de lemn, puse pe un perete, ne fac sa ne simtim ca Alice in Tara Minunilor. O masuta facuta dintr-o veche lada de munitie a fost asezata in fata unei vechi sobe lipovenesti care poate fi folosita si ca pat.

In spatele complexului, apar contururile fascinante ale unei vechi biserici, mandria localnicilor. Aici, printre icoane cu chipuri bizantine, istoria inca se traieste. E timpul pentru o scurta plimbare pe canalele din imprejurimi. Neies in cale nuferi albi si galbeni, incadrati de verdele proaspat de primavara.

Daca iesi la o plimbare cu barca pe Dunare nu vei intalni pe drum multe ambarcatiuni. Chilia este cel mai putin circulat din cele trei brate ale Dunarii, asa ca linistea va este asigurata. Pe malul canalului, printre vegetatie, apare o biserica mica din lemn, cu cupole aurii, ca dintr-o poveste. Este o manastire de calugari, in care orice turist este asteptat cu bratele deschise pentru a-si curata sufletul.

Inapoi, la Chilia Veche, ne asteapta o alta surpriza. Prin eforturi proprii, o femeie a transformat casa batraneasca intr-un muzeu si a pastrat toate lucrurile copilariei. Chilia Veche adaposteste si cea mai mare colonie de pelicani din Europa in zona Matita, Rosca Buhaiova. Turistii pot face excursii si pana la padurea Letea sau Sulina, la jumatate de ora de mers cu o barca rapida.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO