Ce înseamnă plajele marcate cu "blue flag" şi câte avem pe litoral


Ultimul update: Miercuri 08 Mai 2019 20:04
Data publicarii: Miercuri 08 Mai 2019 18:31
Categorie: Stiri Turism

Litoralul românesc a rămas în urmă când vine vorba de plaje marcate cu "steag albastru", distincţie care oferă garanţia că nisipul şi apa sunt curate.

Avem doar 3 astfel de locuri, în condiţiile în care vecinii bulgari au 13, iar turcii, la Marea Neagră, şi mai multe. Primii în lume sunt însă spaniolii, cu câteva sute de plaje, urmaţi de greci. Nu este de mirare că au anual milioane de turişti.

Pe litoralul românesc, din cele 440 de sectoare de plajă, anul acesta doar 3 au fost etichetate cu steagul albastru cu unu mai puţin decât anul trecut.

Calificativul, acordat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, le oferă turistilor garanţia că în aceste locuri apa şi nisipul sunt curate şi că există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc.

O plajă din Mamaia şi două din Năvodari au primit anul acesta certificatul "blue flag", în sudul litoralului însă niciunul dintre administratorii de plajă nu au cerut Fundaţiei mondiale de educaţie pentru mediu această distincţie.

Cristina Bircu, administrator hotel: "Este un proces destul de amplu, pentru noi cel puţin a fost un proces de aproximativ 2 ani. Sunt turişti străini care întreabă, în momentul în care fac o rezervare, dacă avem plaja blue flag. Pentru turiştii romani nu pot spune că este un criteriu definitoriu."

Camelia Ciurea, administrator agenție de turism: "În ultimul timp a devenit foarte importantă această distincţie, turiştii ţin cont de resortul unde îşi fac rezervare, dacă are plajă privată, ce fel de plajă este aceasta."

Ca să obţină steagul albastru, aministratorii plajelor trebuie să îndeplinească 32 de criterii.

Printre altele, sunt obligaţi să aibă locuri special amenajate pentru sporturile de apă şi cai de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, trebuie să le împartă turiştilor materiale informative despre păstrarea curăţeniei şi protejarea mediului înconjurător.

Steagul albastru este considerat un simbol al protecţiei mediului la cel mai înalt standard, tocmai de aceea plajele şi sporturile de agrement care au această distincţie sunt şi cele mai căutate de turişti.

Specialiştii analizează şi calitatea apei şi a nisipului.

Simion Nicolaev, director INCDCM: "Este un indicator important care dă măsură calităţii apelor de îmbaiere şi sigur calităţii zonelor de plajă, respectiv nisip. Cred că ar trebui să ne gândim foarte serios cum am putea să sprijinim operatorii din turism pentru a avea această calitate."

Cele mai multe plaje care au obţinut certificarea "BLUE FLAG" sunt în Spania: 560. Urmează Grecia - cu 480. La Marea Neagră, vecinii bulgari au 13 plaje marcate cu steagul albastru, iar turcii, 23.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Câți turiști au ajuns după gratii pentru trafic de droguri pe litoral
Bilanț după prima vacanță pe litoral. Cât a cheltuit un tânăr pentru o noapte în club
Vremea 1 mai 2019. Ce anunţă meteorologii pentru litoral şi staţiunile de la munte
VIDEO PROTVPLUS.RO