Baku - Azerbaidjan. De la obiective turistice până la transport și mâncăruri pe care să nu le ratezi dacă ajungi aici

baku
Shutterstock

Baku este mult mai mult decât doar capitala Azerbaidjanului. Este centrul istoric, cultural și de afaceri al acestei țări din Asia de Vest.

Supranumit pe bună dreptate „Orașul Vânturilor”, pentru că este situat pe țărmul vestic al Mării Caspice și este expus unor vânturi puternice pe tot parcursul anului, orașul se bucură, tot din acest motiv, și de priveliști spectaculoase asupra mării. Cu o populație de peste 2 milioane de locuitori, Baku este un obiectiv turistic principal din Azerbaidjan, cel mai mare oraș de pe Marea Caspică și din întreaga regiune a Caucazului. Dacă ajungi în acest loc în vacanță, continuă să citești pentru toate informațiile de care vei avea nevoie.

Aeroport și transport public

Aeroportul Internațional Heydar Aliyev

Cel mai apropiat aeroport de centrul orașului Baku este Aeroportul Internațional Heydar Aliyev. Acesta este unul dintre cele șapte aeroporturi internaționale din Azerbaidjan. La aeroport sunt disponibile autobuze, shuttle-uri și servicii de taxi.

Adresa aeroportului: Bakı şəhərindən 20 km, Șimal, Azerbaidjan

Codul aeroportului: GYD

Citește și
accident aviatic
29 de oameni au supravieţuit în urma prăbuşirii unui avion de pasageri, care efectua un zbor de la Baku la Groznîi

Aeroportul Internațional Heydar Aliyev din Baku oferă opțiuni de transport public către centrele orașelor respective. Baku are un sistem de metrou bine dezvoltat care face legătura cu aeroportul, iar în plus, există autobuze și taxiuri disponibile pentru transport.

Autobuze

Autobuzele din Baku circulă între orele 06:00 și 20:00. În medie, timpul de așteptare este de 5-15 minute. O călătorie cu autobuzul în centrul orașului costă doar 0,2 manat (0,12 USD), iar pentru zonele periferice prețul este de 0,35 manat (0,21 USD). În 2009, vechile mijloace de transport public, inclusiv microbuzele, au fost înlocuite cu autobuze moderne și confortabile, iar orașul continuă să îmbunătățească infrastructura de transport pentru locuitori și turiști.

Metroul din Baku

Metroul din Baku are 26 de stații împărțite pe liniile roșie, violet, galbenă și verde. Pentru a folosi metroul, trebuie achiziționată o cartelă specială – fie un bilet de unică folosință, fie un card din plastic reutilizabil, care poate fi reîncărcat. Cardul din plastic costă 2 manate (aproximativ 1,2 USD) și poate fi utilizat și pentru autobuze. Indiferent de distanța parcursă, fiecare acces în metrou costă 0,3 manat (0,18 USD).

Taxiuri

Transportul în Baku este simplificat datorită unei rețele bine dezvoltate de taxiuri, operate de numeroase companii. Poți comanda un taxi rapid printr-un apel telefonic sau printr-o aplicație mobilă. Reține că, în condiții meteo nefavorabile sau în orele de vârf, tarifele pot crește. Cele mai multe aplicații și centre de apel pentru taxiuri oferă și servicii în limba engleză.

Ciclism

Baku dispune de o rețea bine dezvoltată de închirieri de biciclete, o opțiune convenabilă pentru a explora, de exemplu, celebrul bulevard Baku, care se întinde pe 25 de kilometri. De obicei, tariful de închiriere include și un lacăt pentru bicicletă, astfel încât să o poți lăsa în siguranță pe stradă. Din 2019, orașul a început să dezvolte activ piste pentru biciclete și locuri de parcare dedicate acestora.

Cum ajungi în Baku

Aeroportul Internațional Heydar Aliyev

Cea mai rapidă și comodă modalitate de a ajunge în Baku este cu avionul. Aeroportul Internațional Heydar Aliyev primește zboruri din întreaga lume, iar companii aeriene precum Aeroflot, UIA, S7, AirBaltic și Air France operează zboruri regulate spre Baku. De la aeroport, poți ajunge în oraș cu taxiul sau cu un autobuz confortabil, care circulă frecvent. România nu are zboruri directe, însă poți găsi o mulțime de opțiuni accesibile cu escale.

Călătoria pe uscat

Baku poate fi accesat și pe cale terestră, cu autobuze sau trenuri de lungă distanță. Este foarte convenabil să călătorești din Tbilisi, capitala Georgiei, distanța dintre cele două orașe fiind parcursă în 15-16 ore, incluzând timpul necesar formalităților de frontieră.

Limbile vorbite în Baku

Limba oficială a Azerbaidjanului este azerbaidjana, o limbă turcică, pe care o vei auzi vorbită frecvent pe străzi. Totuși, datorită prezenței multor cetățeni din fostele state sovietice, nu este neobișnuit să întâlnești vorbitori de rusă, ucraineană și alte limbi. Deoarece Azerbaidjanul a fost parte a URSS, majoritatea persoanelor mai în vârstă vorbesc fluent limba rusă.

În restaurantele și cafenelele din centrul orașului, meniurile sunt aproape întotdeauna disponibile în limba engleză, iar personalul vorbește adesea engleză. De asemenea, în marile centre comerciale, birouri și companii, comunicarea în engleză este destul de ușoară, conform advantour.

Moneda în Baku

Moneda națională a Azerbaidjanului este Manatul azer. Un mânat este echivalentul a 2,79 RON. Manatul este disponibil în 7 bancnote și 6 monede, numite kapik. Schimbul valutar se poate face la bănci, precum și în casele de schimb situate în aeroport, stații de autobuz, gări și în centrul orașului. Reține că, în magazinele și cafenelele mici, plățile cu cardul nu sunt acceptate, așa că este recomandat să ai mereu la tine bani cash, de preferat bancnote de valori mai mici.

Siguranța în Baku

Baku este un oraș mare și modern, dar autoritățile mențin un control strict al ordinii publice pentru a asigura siguranța locuitorilor și turiștilor. Orașul este cunoscut pentru atmosfera sa liniștită, iar azerii sunt renumiți pentru ospitalitatea lor, oferindu-le turiștilor un statut respectat și protejat.

Ca măsură de precauție, este bine să fii atent la obiectele de valoare în locurile aglomerate, să folosești doar taxiuri autorizate și să rămâi vigilent pe timpul nopții. De asemenea, este recomandat să nu bei apă de la robinet dacă stai în Baku doar pentru o perioadă scurtă. Cu toate acestea, majoritatea vizitatorilor spun că se simt în siguranță și confortabil în capitala Azerbaidjanului.

Scurt istoric

Primele atestări ale orașului Baku datează din Evul Mediu timpuriu. Numele Baku înseamnă „orașul lui Dumnezeu” sau „locul lui Dumnezeu” și a fost fondat în secolul al V-lea d.Hr. Așezările timpurii din regiune se aflau la intersecția rutelor de migrație și comerț de-a lungul Drumului Mătăsii. Orașul a fost grav afectat în timpul invaziei mongole din secolul al XV-lea, însă economia sa a fost revitalizată în secolul următor.

În secolul al XVI-lea, Baku a devenit parte a Dinastiei Safavide și a fost guvernat de șahii iranieni până când a fost cucerit, la scurt timp după, de Imperiul Otoman. La începutul secolului al XVII-lea, perșii au reușit să recâștige controlul asupra orașului, menținându-l până când Imperiul Rus a ocupat teritoriul la începutul secolului al XIX-lea. În 1920, Baku, împreună cu întreg Azerbaidjanul, a fost anexat de URSS, unde a rămas până la obținerea independenței totale în 1991.

Astăzi, Baku este principalul centru economic și cultural din Transcaucazia.

Mâncăruri tradiționale

Pentru amintiri savuroase și de neuitat din Azerbaidjan, nu trebuie să cauți mai departe de bucătăria locală. Gustul bogat al preparatelor azere, pregătite după rețete tradiționale vechi, îți va încânta papilele gustative și te va impresiona prin aromele vibrante, combinațiile delicate de ingrediente și condimentele parfumate azere.

Ingredientele de bază ale specialităților culinare din Baku includ miel, vită, carne de pasăre și pește, alături de fructe și legume cultivate local. Verdețurile proaspete sunt un element esențial, îmbogățind fiecare preparat cu un gust ușor și natural. Odată ajuns în Baku, nu rata să încerci bozbash – chiftele tocate servite în supă, dovga – o ciorbă acră cu iaurt, delicioasa baclava din Baku și shah-pilaf – un preparat aromat pe bază de orez, gătit într-o lipie subțire ca hârtia. De asemenea, qutab-ul azer, o plăcintă umplută cu brânză, ierburi aromatice, dovleac sau carne, este o gustare ieftină și gustoasă care îți va schimba percepția despre fast food.

Baku are câteva restaurante exclusiv vegetariene, dar și o selecție de cafenele europene și indiene, pizzerii și restaurante de lux care oferă o gamă variată de preparate vegetariene și vegane. Deși bucătăria locală este predominant bazată pe carne, opțiuni precum salatele proaspete, qutab-ul vegetarian și dovga sunt alegeri excelente pentru călătorii vegetarieni care vor să descopere gusturile autentice ale Baku.

Obiective turistice în Baku

Majoritatea obiectivelor turistice se află la distanță de mers pe jos unul față de celălalt, cu excepția Centrului Heydar Aliyev. Această clădire poate fi vizitată fie înainte, fie după turul pietonal, deoarece se află la 15-30 de minute de mers cu taxiul în afara centrului orașului.

Centrul Heydar Aliyev

Centrul Heydar Aliyev este una dintre cele mai impresionante atracții din Baku, reprezentând arhitectura modernă a orașului. Forma fluidă a clădirii contrastează puternic cu rețeaua de drumuri și blocurile înalte din jur. Centrul a fost inaugurat în 2012, în același an în care Azerbaidjanul a găzduit concursul Eurovision. Clădirea poartă numele fostului lider național Heydar Aliyev (1969-1987), considerat fondatorul Azerbaidjanului modern, deși țara făcea parte atunci din Uniunea Sovietică.

Intrare: 10$, sau 29$ pentru un tur ghidat

Program: Marți-Vineri: 11:00 – 19:00; Sâmbătă-Duminică: 11:00 – 18:00 (închis lunea)

Transport: Autobuz liniile 1 și 2 au stații în apropierea clădirii, iar autobuzul 5 oprește la un bloc distanță de intrarea principală

Turnurile Flăcării

Turnurile Flăcării pot fi văzute din orice punct al orașului și domină peisajul urban. Cele mai bune vederi se obțin de pe promenada de la malul mării sau din zona funicularului. Noaptea, turnurile sunt iluminate spectaculos, având peste 10.000 de LED-uri care creează efecte vizuale impresionante, de la flăcări în mișcare la steagul Azerbaidjanului.

Construcția a început în 2007 și a fost finalizată în 2012, chiar la timp pentru Eurovision. Turnurile au între 140 și 182 de metri înălțime și adăpostesc apartamente de lux, birouri și un hotel Fairmont.

Program: 10:00 – 13:00 și 14:00 – 22:00 (Marți - Duminică; închis lunea)

Pentru o experiență memorabilă, ia cina la restaurantul Terrace Garden (parte din hotelul Sultan Inn).

Punctul panoramic de la Dagustu

De aici se poate admira orașul întins pe malul Mării Caspice. Dimensiunea orașului și numărul mare de zgârie-nori sunt surprinzătoare.

Terasa este populară printre localnici, care vin aici la o cafea sau pentru o plimbare. Numărul turiștilor este surprinzător de redus.

Muzeul Covoarelor

Această clădire, ce imită forma unui covor rulat, este un exemplu de arhitectură modernă neobișnuită. Muzeul a fost construit în șase ani și adăpostește peste 10.000 de exponate.

Intrare: 7 AZN pentru adulți, 3 AZN pentru copii

Program: Marți-Vineri: 10:00 – 18:00; Sâmbătă-Duminică: 10:00 – 20:00 (închis lunea)

Promenada Mării Caspice

Deși Marea Caspică este de fapt un lac uriaș, peisajul marin oferă o atmosferă de coastă autentică. Promenada are 6 km lungime și se întinde între Piața Drapelului Național și Piața Libertății.

Zidurile Orașului Vechi

Zidurile construite în secolul al XII-lea au avut un rol defensiv esențial pentru oraș. Din lungimea inițială de 1500 m, astăzi mai rămân doar 500 m.

Cele mai bune locuri pentru a le vedea sunt parcul Filarmonicii și zona din spatele stației de metrou Icheri Sheher.

Palatul Ismailiyya

Palatul a fost construit de un magnat al petrolului în memoria fiului său, Ismail, care a murit de tuberculoză. Arhitectura gotică-venețiană atrage atenția într-un oraș plin de clădiri moderne.

Palatul Șirvanșahilor

În Evul Mediu, acest palat din piatră a fost centrul puterii în Azerbaidjan. Construcția sa a început în secolul al XV-lea, dar a fost deteriorată de ruși în secolul al XVIII-lea. Începând cu 2003, palatul a fost transformat în muzeu.

Intrare: 5$ pentru adulți

Program: Luni-Duminică, 10:00 – 18:00

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
Citește și...
Victorie uriașă pentru FCSB. Are şanse mari să se califice direct în optimile Europa League
Victorie uriașă pentru FCSB. Are şanse mari să se califice direct în optimile Europa League

FCSB a învins echipa azeră Qarabag FK cu scorul de 3-2 (2-2), joi seara, pe Stadionul Republican ''Tofiq Bahramov'' din Baku, în etapa a şaptea a Europa League la fotbal.

29 de oameni au supravieţuit în urma prăbuşirii unui avion de pasageri, care efectua un zbor de la Baku la Groznîi
29 de oameni au supravieţuit în urma prăbuşirii unui avion de pasageri, care efectua un zbor de la Baku la Groznîi

29 de persoane au supravieţuit prăbuşirii unui avion de linie aparţinând companiei aeriene Azerbaidjan Airlines, la bordul căruia se aflau 67 de persoane. 

Un avion 67 de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. 38 de pasageri au murit | Video
Un avion 67 de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. 38 de pasageri au murit | Video

Un avion de pasageri Embraer 190 a Azerbaijan Airlines, care asigura ruta Baku - Groznâi, s-a prăbuşit miercuri în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan.

Cum răspunde SIE la acuzațiile că șeful Serviciului, Gabriel Vlase, a fost la curse de Formula 1 cu avion privat
Cum răspunde SIE la acuzațiile că șeful Serviciului, Gabriel Vlase, a fost la curse de Formula 1 cu avion privat

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE) afirmă că deplasarea delegaţiei SIE la Baku a avut loc în cadrul unei misiuni externe, pentru a participa la Baku Security Forum. 

G4Media: SIE a deconspirat numele a 2 ofițeri activi, după ce a fost întrebat despre o călătorie a directorului Gabriel Vlase
G4Media: SIE a deconspirat numele a 2 ofițeri activi, după ce a fost întrebat despre o călătorie a directorului Gabriel Vlase

Șeful Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, a zburat pe data de 12 septembrie cu avion privat la Baku, Azerbaijan, împreună cu adjunctul Ioan Octavian Brița pentru a urmări Marele Premiu de Formula 1, pe bani publici - scrie G4media.

Recomandări
Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi ajunge în turul 2, voi câștiga prezidențialele”
Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi ajunge în turul 2, voi câștiga prezidențialele”

Știrile ProTV continuă seria de interviuri cu candidații la cea mai înaltă funcție în stat. În această seară, invitatul Andreei Esca la Știrile ProTV a fost Elena Lasconi, candidata USR la cea mai înaltă funcție în stat.

Mobilizare impresionantă de trupe NATO la Marea Neagră. România organizează exercițiul militar Sea-Shield 25
Mobilizare impresionantă de trupe NATO la Marea Neagră. România organizează exercițiul militar Sea-Shield 25

Cel mai complex exercițiu de luptă, organizat de Forțele Navale Române, Sea-Shield 25, a început luni în Portul Constanța.

Condamnare definitivă în cazul ploieșteanului care spiona pentru Rusia. Pedeapsa primită de Alexandru Piscan
Condamnare definitivă în cazul ploieșteanului care spiona pentru Rusia. Pedeapsa primită de Alexandru Piscan

Bărbatul din Ploiești, acuzat de DIICOT că a spionat în favoarea Federației Ruse, a fost condamnat definitiv la 5 ani și jumătate de închisoare.