Locuri de vizitat în Azerbaidjan. Obiective turistice pe care să nu le ratezi în Baku și împrejurimi

Azerbaidjan
Shutterstock

Republica Azerbaidjan este cea mai mare țară din Caucaz și se află între Asia și Europa. Numele înseamnă „Țara focurilor” în limba veche.

Istoric, numele Azerbaidjan se referă la o regiune mai mare care făcea parte din Persia (Iran). Azerbaidjanul este înconjurat de Marea Caspică la est, de Iran la sud, de Armenia la vest și de Georgia și Rusia la nord.

Curiozități despre Azerbaidjan 

Aflată într-o zonă muntoasă între Marea Neagră și Marea Caspică, Azerbaidjan este o țară care își face încet loc pe harta turistică. O combinație de locuri cu importanță istorică, destinații pentru schi, minuni ale naturii și muzee fac din țara aceasta un loc excelent pentru vacanță.

Azerbaidjan este locul unde se găsește primul foc cunoscut și una dintre cele mai vechi locuințe ale proto-oamenilor din istoria umană, cu o vechime de acum 700.000 până la 500.000 de ani. Peștera Azikh, care este și cea mai mare peșteră din Azerbaidjan, cu o suprafață de opt mii de metri pătrați, este unul dintre locurile proto-umane din Azerbaidjan.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria
Azerbaidjan

Muntele Yanardag sau muntele Arzător este o rară minune naturală din peninsula Absheron. Acesta arde tot timpul anului datorită gazului natural care scapă din sol.

De asemenea, în orașul Astara din sudul Azerbaidjanului, există o fântână care arde (Yanar Bulag).

Apa care izvorăște din fântână are conținut ridicat de metan, ceea ce face ca aceasta să se aprindă.

Parcul Natural Gobustan are mii de picturi rupestre care oferă o privire în viețile locuitorilor preistorici ai Azerbaidjanului.

După numărul de vulcani noroioși, Azerbaidjan ocupă primul loc în lume. Aici se găsesc aproximativ 350 din cei 800 de vulcani de noroi din lume. Spre deosebire de vulcanii obișnuiți, care erup lavă, vulcanii noroioși pot fi foarte reci, aproape de îngheț.

În orașul Nakhchivan se află un munte de formă ciudată care iese aleatoriu din pământ, cu o adâncitură în partea de sus, care se presupune că este locul unde Noe a debarcat după potop.

Azerbaidjan

Orașul și regiunea își trag numele din această legendă, deoarece Nakhchivan înseamnă "orașul lui Noe".

Oamenii din Azerbaidjan agață pâinea în copaci. Nu, nu există superstiții în spatele acestui obicei, ci o explicație adorabilă.

Pâinea este considerată sacră în Azerbaidjan și trebuie împărtășită cu prietenii. Pâinea veche nu este aruncată la gunoi, deoarece este considerată prea importantă pentru a fi abandonată. Oamenii o pun pe o suprafață mai înaltă, departe de pământ și murdărie pentru a putea fi consumată de păsări.

Azerbaidjan se mândrește cu cel mai mare număr de specii de mamifere din orice țară europeană; uimitor, au fost înregistrate 107 specii de mamifere în Azerbaidjan, dintre care 3 sunt endemice.

Așezarea Neft Daşları a început ca o platformă petrolieră și câteva pasarele ridicate în Marea Caspică: astăzi, este un oraș construit integral pe stâlpi.

 A fost construit în 1949, iar în jurul său s-au format comunități cu brutării, magazine, zone culturale, hosteluri și hoteluri.

Cum ajungi în Azerbaidjan din România 

Începând din ianuarie 2017, poți solicita o viză electronică pentru a călători în Azerbaidjan, iar acesta este portalul oficial guvernamental.

Costă 25 de dolari și durează 3 zile lucrătoare pentru procesare. Dacă vrei o viză urgentă, costă 50 de dolari.

Aeroportul internațional din Baku are multe conexiuni către Europa și multe alte țări din Asia și Orientul Mijlociu.

Cel mai important aeroport este Heydar Aliyev International Airport și se află la 20 km de Baku.

Un alt aeroport mare este Ganja International Airport. Ca să ajungi din București la Baku, iei avionul până la Istanbul și de la Istanbul la Baku, cu Azerbaidjan Airlines.

Există două frontiere deschise și prietenoase cu Georgia, una care leagă Zaqatala de Sighnaghi și alta care leagă Ganja de Tbilisi. Cea de-a doua poate fi traversată cu trenul, existând un tren direct de noapte de la Tbilisi la Baku.

Armenia și Azerbaidjan se află tehnic în război, în principal din cauza disputei din Nagorno-Karabakh, așa că frontiera cu Armenia este definitiv închisă.

Dacă stai în Azerbaidjan pentru mai mult de 15 zile, va trebui să te înregistrezi. Poți face acest lucru la hotel sau direct la secția de poliție.

Principalul aeroport din Azerbaidjan 

Aeroportul Internațional Heydar Aliyev din Baku este unul dintre cele șase aeroporturi internaționale care deservesc Azerbaidjan.

La data de 10 martie 2004, Aeroportul Internațional Baku a primit numele în onoarea lui Heydar Aliyev, Marelui Lider și fostului Președinte al Republicii Azerbaidjan, care a slujit ca șef de stat timp de 35 de ani.

Cea mai mare companie aeriană din țară, cu trafic regulat de pasageri și în ceea ce privește dimensiunea flotei, este Azerbaidjan Airlines.

În 2018, aceasta a transportat 1,89 milioane de pasageri. În prezent, deține o flotă de 28 de aeronave.

Principalele companii aeriene pentru traficul civil de pasageri din Azerbaidjan sunt: Azerbaidjan Airlines (Azal) și Silk Way West Airlines.

Principalele obiective turistice din Azerbaidjan

Amplasată între granițele Europei de Est și Asiei de Vest, Azerbaidjan este o țară frumoasă situată în regiunea Caucazului. Este cunoscută pentru stațiunile frumoase aflate pe malul mării. Aici vei găsi atât moschei antice, cât și arhitecturi moderne magnifice care completează structurile trecutului. Deși țara oferă numeroase opțiuni de călătorie pentru călători, iată-le pe cele mai importante:

Baku

Aflat pe malul Mării Caspice, Baku este un oraș frumos, care este și capitala Azerbaidjanului. Acest loc reprezintă o combinație între vechea cetate înconjurată de ziduri din Icheri Seher și zgârie-norii moderni. Orașul adăpostește faimoasele Turnuri ale Flăcării, construite pentru a semăna cu flacările, și pe lângă aceasta, există Muzeul de Artă Contemporană, care expune peste 900 de opere de artă.

Azerbaidjan

În plus, există numeroase piețe locale unde puteți face o plimbare prin oraș și explora, făcând din Baku unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Azerbaidjan, scrie traveltriangle.

Astara

Orașul Astara se află în districtul Astara Rayon, care împarte granițe cu Iranul. Acest loc este considerat cel mai frumos oraș din Azerbaidjan, înconjurat de păduri verzi și munți uriași. În oraș există cafenele cochete și restaurante locale care oferă călătorilor ocazia de a gusta bucătăria locală.

De asemenea, există un muzeu dedicat descoperirilor din regiune, care expune statui, monede și alte obiecte păstrate, datând de acum 2.000 de ani. În plus, există băi, mausolee, moschei și turnuri antice care adaugă frumusețe orașului.

Azerbaidjan

Sheki

Aflat la poalele Munților Caucazului de Sud, Sheki este un oraș cu o vechime de 60.000 de ani. Cunoscut ca una dintre cele mai vechi așezări din Caucaz, acest mic oraș este renumit pentru mătase, textile și broderie, care l-au făcut un punct important pe drumul mătăsii.

Aici vei găsi moschei antice, castele și palatul din secolul al XVIII-lea construit de hanii Sheki, care adaugă frumusețe acestui oraș.

Azerbaidjan

Quba

Așezat în partea de nord-est a țării, Quba este una dintre destinațiile importante pentru a explora cultura Azerbaidjanului. Acest vechi oraș de munte se află de-a lungul râului Qudailchay și este situat în apropierea satelor vechi.

În partea opusă a râului se află o mică așezare evreiască, cu munți în fundal. Acest loc este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Azerbaidjan și oferă o locație excelentă pentru a scăpa de agitația orașului.

Muntele Goyazan

Situat în partea de nord-vest a districtului Qazak, acest munte se află în apropierea satelor periferice Abbasbayli și Alpout. Cu o înălțime de 857,9 metri deasupra nivelului mării, muntele Goyazan este înconjurat de câmpii și câmpuri superbe. Drumeția în această zonă este una dintre cele mai bune activități de făcut în Azerbaidjan.

Vulcani noroioși

Cunoscuți pentru calitățile lor vindecătoare, vulcanii noroioși din Azerbaidjan nu sunt tocmai ușor accesibili, dar garantează o experiență interesantă în explorarea lor. Dacă ești în căutarea unora dintre cele mai bune locuri de vizitat în Azerbaidjan, acest refugiu natural din Baku ar trebui să fie pe lista ta.

Azerbaidjan

Lacul Goygol

Situat în munții Caucazul de Jos, Lacul Goygol este cu siguranță un peisaj de basm, care este considerat, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase locuri din Azerbaidjan.

Înconjurat de păduri dese, acest loc a fost deschis recent publicului. Creat datorită unui cutremur în jurul secolului al XII-lea, acest lac de munte atrage mulți vizitatori în fiecare an, care vin să exploreze frumusețea sa.

Azerbaidjan

Parcul Național Absheron

Experimentează diversitatea faunei sălbatice a Azerbaidjanului vizitând acest pitoresc parc național. Situat la capătul sud-estic al peninsulei Absheron, parcul național este casă pentru aproximativ 50 de tipuri de floră și faună. Cu toate că este o zonă protejată, acest refugiu al naturii atrage mulți vizitatori pe tot parcursul anului, în special iubitorii de animale sălbatice.

Ce prețuri sunt în Azerbaidjan

Azerbaidjan

Dacă vrei să stai o săptămână în Azerbaidjan, costul șederii ar fi:

280 de euro – o cazare ieftină pentru 7 zile în Azerbaidjan

350 euro  - o călătorie cu buget redus pentru 7 zile în Azerbaidjan

600 euro - pentru o săptămână de ședere confortabilă.

Dacă mergi singur în Azerbaidjan, 40 de euro pe zi ar trebui să fie suficient. Dacă alegi un hotel, prețul va crește la 55 de euro.

Un cuplu va trebui să plătească în jur de 100 de euro pe zi în Azerbaidjan, potrivit budgetyourtrip.com.

Prețul unui bilet cu autobuzul este aproximativ 0,70 de cenți.

O masă într-un restaurant ieftin costă în jur de 10 euro. O masă la McDonalds sau alt restaurant fast-food costă aproximativ 6-7 euro.

Există posibilități pentru o vacanță ieftină aici, dar poți să ajungi să cheltui mulți bani, dacă îți place luxul.

Oricum ai alege să îți petreci vacanța, asigură-te că vizitezi principalele obiective turistice, guști din bucătăria tradițională și bucură-te de frumusețea acestei țări.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite
Stațiunea din România în care erau doar turiști străini în perioada comunismului. A fost construită special pentru elite

Stațiunea Jupiter este una dintre cele 11 destinații turistice de interes național din județul Constanța, situată la doar 40 de kilometri distanță de orașul cu același nume și la doar 5 kilometri de Mangalia.

Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație

Călătoriile cu avionul au devenit parte integrantă din viața celor mai mulți, dar puțini știu care sunt drepturile călătorului aerian și cum pot obține compensații pentru pierderile suferite.

Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București
Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București

Aflată la granița județelor Argeș și Brașov, se află o comoară ascunsă: comuna Dâmbovicioara, care a fost declarată stațiune de interes național.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.