Prințul Paul a primit un „cadou” de la judecătoarea din Malta, la împlinirea vârstei de 76 de ani. Imposibil de extrădat
Justiția din Malta tranșează definitiv cazul lui Paul al României deși are de ispășit o condamnare definitivă la închisoare în dosarul Ferma Băneasa. Nepotul regelui Carol al doilea nu va fi predat autorităților din România.
Cu doar o zi înainte să împlinească 76 de ani, prințul Paul al României își câștigă definitiv libertatea de mișcare.
Curtea Penală de Apel din Malta a decis luni dimineață să respingă definitiv cererea autorităților de la București de a pune în executare mandatul european de arestare emis pe numele nepotului regelui Carol al doilea, odată cu acea condamnare de la sfârșitul anului 2020, definitivă, la 3 ani și patru luni de închisoare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Este a doua țară care refuză să pună în aplicare acest mandat european de arestare, după ce în Franța, Curtea Supremă de la Paris a făcut același lucru anul trecut, iar această veste a fost salutată de prințul Paul al României, spunând că este fericit și că de acum este un om liber. El a anunțat atunci că se va întoarce în Franța, acolo unde domiciliază împreună cu soția lui, Prințesa Lia, și fiul lor, care i-au fost alături și luni, când a primit verdictul.
Pe de altă parte, avocatul său maltez Jason Azzopardi a afirmat că această decizie este una cu adevărat istorică și speră ca autoritățile de la București să nu mai ceară arestarea lui în vederea predării către autoritățile din România, pentru a fi încarcerat întru-o închisoare ca să-și spășească pedeapsa. Este vorba despre o decizie care vine pe fondul unor controverse stârnite chiar de avocații Prințului Paul în ceea ce privește condițiile de care acesta s-ar fi bucurat într-o închisoare românească.
Iar o judecătoare din Malta a apreciat că autoritățile din România, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor, nu a fost suficient de convingătoare că odată ce va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, el se va bucura de condiții umane, iar acest lucru i-ar putea afecta drepturile fundamentale stipulate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Una peste alta, această decizie definitivă a autorităților judiciare maltezi a stârnit o adevărată revoltă la București.
Ministerul Justiției a anunțat că este revoltat de faptul că această decizie nu face altceva decât să încalce nu doar principiile stabilite în privința mandatului european de arestare, dar mai ales contravine unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Pe de altă parte, ministrul justiție, Alina Ghorghiu, a anunțat că va solicita premierului să ceară explicații pe cale diplomatică.
Așadar, prințul Paul este liber, cel puțin în acest moment, după deciziile din Franța și cea din Malta, și nu este predat autorităților din România pentru a fi trimis la închisoare.