20.000 de turisti de pe litoral s-au bucurat de concertul Loredanei. Cele 13 veliere au plecat din Constanta


Ultimul update: Miercuri 14 Septembrie 2016 07:12
Data publicarii: Duminica 11 Septembrie 2016 07:42
Categorie: Stiri Turism

Se ridica ancora la Regata Marilor Veliere. Cu panzele in vant, cele 13 nave au parasit portul Constanta si au pornit intr-o competitie care are ca punct final Bulgaria.

Sambata noapte insa, atat cei 1000 de marinari, membri ai echipajelor, cat si cei 20.000 de oameni care au fost in dana de pasageri, au trait clipe de neuitat.

Forfota din timpul zilei din portul Constanta a continuat si dupa lasarea intunericului. Navele au primit vizitatori pana tarziu in noapte. Luminate, velierele au avut un farmec aparte, iar uniformele marinarilor pareau si mai stralucitoare.

La bordul navei Pogoria, din Polonia, i-am gasit pe primii cinci cadeti romani civili care vor pleca in voiaj, cu un velier. Ii asteapta insa doua saptamani cu munca si restrictii. Trebuie sa faca de cart patru ore ziua si tot atatea, noaptea. Dar vor ajuta si la curatenie si la pregatirea mesei.

Rares invata la liceul Tudor Vianu din Capitala si a aflat ca nu are voie sa foloseasca telefonul mobil pe nava. Doar seara poate sa vorbeasca, pret de cateva minute, cu parintii.

Teodora are 17 ani si este eleva la Liceul de Arta Regina Maria din Constanta. A venit pe vas insotita de sora ei, cu un an mai mica: "As putea sa gasesc ceva timp sa desenez peisajul, dar avem un program destul de strict, deci doar in timpul pauzelor."

Stingerea s-a dat la ora 23, asa ca tinerii cadeti nu au putut participa la concertul Loredanei, de care s-au bucurat, in schimb, cei 20.000 de turisti aflati in port.

Utima noapte la Constanta a Regatei Marilor Veliere s-a incheiat cu un foc de artificii spectaculos.

Navele vor mai putea fi vizitate pana duminica, 11 septembrie, la ora 12, cand velierele vor incepe sa paraseasca portul. De la ora 14, curiosii au ocazia sa admire parada navelor cu panze, de la cazinoul din Constanta pana in Mamaia, dupa care se va pleca in cursa oficiala. Bijuteriile plutitoare vor porni spre Novorossysk, Rusia, iar de acolo spre Soci. Portul final este Varna, Bulgaria, pe 1 octombrie.

In timpul curselor, velierele vor naviga folosindu-se numai de forta vantului. Este permisa utilizarea motoarelor doar daca siguranta navelor este pusa in pericol.

Tags: nave, marinari, veliere,

VIDEO PROTVPLUS.RO