Unda verde pentru reabilitarea cladirilor istorice. Ce rate lunare vor plati proprietarii

23-10-2013 11:15


cladire istorica in ruine

 O mare parte a cladirilor istorice din centrul Timisoarei vor intra in reabilitare in anii urmatori.Consiliul Local a aprobat un program de renovare a acestor imobile, in care contributia proprietarilor va fi de 80%, iar primaria va suporta restul de 20%.

 Cladirile care au prioritate pentru reabilitare sunt cele situate in Piata Victoriei, in Zona Cetate si in cartierul Iosefin. Unul dintre primele imobile care va intra in reabilitare este cel care se afla langa Muzeul Banatului si la parterul caruia functioneaza un magazin de tip fast-food.

Din primele estimari ale reprezentantilor primariei, proprietarii ar putea plati Primariei o rata lunara de aproximativ 200 de lei, intr-o perioada de zece ani.

Chiar daca proiectul a primit unda verde in Consiliul Local, nu toti alesii locali au fost multumiti. Viceprimarul Traian Stoia a precizat ca prioritare trebuie sa fie cladirile aflate in patrimoniul primariei si nu cele aflate in proprietate privata. Potrivit viceprimarului, multi dintre acesti locatarii cladirilor istorice incaseaza chirii imense fie pentru spatiile comerciale aflate in imobile, dar si pentru apartamentele pe care le dau spre inchiriere, asa ca isi pot renova cladirile fara ajutorul municipalitatii.

Traian Stoia, viceprimarul Timisoarei: „Cred ca proprietarii privati nu pot primi sprijin pentru ca primaria nu e banca si nici nu poate lua dobanzi” .

Primarul Nicolae Robu insa, a fost de alta parere.

„Trebuie sa ne punem o intrebare foarte transanta. Vrem sa avem un oras frumos sau doar sa ne laudam. Vrem ca Piata Victoriei sa arate altfel sau sa arate ca acum, cu cladirile scorojite incat ti-e rusine de vizitatorii care nu pot intelege ca nu ai gasit nicio solutie pana acum. Noi putem sa il trimitem pe Cojan (n.r. seful Politiei Locale) in fiecare zi sa dea amenzi, proprietarii vor primi amenzi, le vor contesta, vor pierde, vor ajunge la executare silita. Nu o sa isi vanda niciodata locuintele ca sa ajunga la periferie”, a declarat primarul.

Proiectul prevede reabilitarea fatadelor, precum si repararea acoperisurilor. Consilierul Local Stefan Sandu a afirmat ca, pentru a investi in aceste cladiri, trebuie investit si in structura de rezistenta a imobilelor. Aceasta propunere insa nu a fost introdusa in Hotararea de Consiliu Local.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO