Pietele din Timisoara, invadate de flori, coronite si lumanari pentru Ziua Mortilor. Cu cat se vand

30-10-2013 14:15


flori, Ziua Mortilor

 Nu mai e mult pana la Ziua Mortilor si acest lucru se observa in pietele din Timisoara, care au fost invadate de flori, coronite si lumanari. Timisorenii isi fac cumparaturile din timp, drept urmare, astazi, in Piata 700, abia aveai loc sa pasesti.

 “Ziua Mortilor” este un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani, in Banat, Ardeal si Maramures. Cimitirele se transforma in oaze de lumina, datorita credinciosilor care aprind fiecare cate o lumanare in memoria celor disparuti. De asemenea, rudele celor trecuti in lumea cealalta fac in aceasta zi curatenie la morminte si le impodobesc cu flori.

De aceasta zi profita din plin comerciantii si florarii, care si-au amenajat mici tarabe pe trotuarele de la marginea pietelor.

In Piata 700, de exemplu, un fir de crizantema costa 3-4 lei, iar un buchet ajunge pana la 10 lei. De asemenea, pretul acestor flori, vandute la ghiveci, depaseste 20 de lei. Coronitele traditionale din crengute de brad si conuri au preturi diferite, in functie de marimea lor. Cele mai ieftine costa 8 lei, insa exista si coronite mai “pretentioase”, care se vand cu 50 de lei.

La mare cautare sunt si candelele, pe care credinciosii le duc la cimitir in 1 noiembrie. Preturile acestora pornesc de la 3 lei, iar candelele mai mari ajung pana la 15 lei.

Desi la origini Ziua Mortilor este o sarbatoare catolica, ea a fost adoptata si de ortodocsi, luterani sau unitarieni. La inceput era sarbatorita pe 2 noiembrie, insa, cu timpul, credinciosii au inceput sa o sarbatoreasca cu o zi mai devreme, odata cu Ziua Tuturor Sfintilor. Vineri, preotii vor oficia slujbe de pomenire a sufletelor celor trecuti in nefiinta, iar cei vii vor da de pomana in memoria oamenilor dragi si pierduti.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO