Horia Colibasanu,in apropierea unuia dintre cele mai mari lacuri din lume.Inceputul unei expeditii provocatoare catre Everest

Ultima actualizare: 05-04-2014 07:04
Tilicho Lake,Colibasanu

 Alpinistul Horia Colibasanu care a plecat in expeditia Everest Summit 2014 in 25 martie, isi continua tura de aclimatizare in regiunea masivului Annapurna din Nepal, Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume.

 Horia se afla zilele acestea in districtul Manang, in apropierea granitei cu Tibet si se indreapta spre Tilicho Lake (4.919m), unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Aceasta prima faza a expeditiei ce se desfasoara in perioada martie-mai are ca scop aclimatizarea organismului pana la altitudinea de 5.000 de metri.

Aclimatizarea este procesul biologic prin care organismul se adapteaza la conditiile de altitudine.

In drumul sau spre Varful Everest, Horia este insotit de romanul Justin Ionescu, camaradul sau si in expeditia din 2013 pe Muntele Lhotse (8.516 de metri) din Nepal, precum si de slovacul Peter Hamor, alaturi de care Horia va incerca escaladarea varfului Everest (8.848m), obiectivul final al expeditiei.

In prima saptamana din aprilie, cei trei alpinisti vor pleca spre Tibet (China), unde vor incepe a doua faza a aclimatizarii pentru Everest, pe un varf de 8.000 de metri – Shisha Pangma (8.027m).

Horia Colibasanu si Peter Hamor vor incerca sa urce pe varful Everest pe ruta nordica, in stil alpin - făra oxigen suplimentar si ghizi (serpasi).

Din cele peste 5.650 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar. Horia isi propune sa includa Romania pe lista scurta a natiunilor cu aceasta performanta.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO