Filmele de la Cannes ajung pentru prima data la Timisoara. Peliculele vor rula sambata noaptea

29-10-2013 10:39


Sala de cinema

 Filmele de la Cannes ajung pentru prima data in orasul de pe Bega, intr-un maraton special la care va lua parte si un renumit regizor Mexican, Aamt Escalante, care a obtinut Premiul de regie la Cannes pentru productia “Heli”.

 Noaptea filmelor de la Cannes va avea loc sambata, la Filarmonica Banatul, si va include trei dintre cele mai asteptate productii ale anului: “La vie d’Adele: Chapitres 1&2” – premiat cu Palme d’Or, “Heli”- recompensat pentru regie, si “Only God Forgives”, cu Ryan Gosling.

Sambata, spectatorii vor avea ocazia sa il cunoasca pe unul dintre cei mai provocatori regizori ai momentului, Amat Escalante, castigatorul Premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes, pentru controversatul “Heli”. Regizorul va raspunde intrebarilor publicului, dupa proiectia filmului sau, care va incepe la 19:30.

“Heli”, un film cu o imagine impresionanta si cu scene de violenta extrema, a socat audienta de la Cannes. Mexicul de azi, o tara a contrastelor si paradoxurilor, e un camp de lupta pe care cad victime familii intregi - 70.000 de oameni prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor au murit in ultimii sapte ani. In “Heli”, decizia unui tanar cadet de a fura drogurile confiscate de superiorii sai din politie „oficial distruse” are consecinte dramatice asupra unei intregi familii.

De la 22.30, timisorenii au ocazia sa vizioneze, in avanpremiera, “La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2". Productia a fost distinsa cu Palme d’Or si Premiul criticii – FIPRESCI. A fost filmul favorit al juriului prezidat se Steven Spielberg, din care a facut parte si Cristian Mungiu. Filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) si Emma (Léa Seydoux), doua adolescente care descopera impreuna iubirea, dorinta si suferinta. Fenomenala performanta a celor doua actrite a fost premiata cu doua trofee Palme d’Or, pe langa cel oferit filmului, o exceptie in istoria festivalului.

Dupa miezul noptii, de la 01.50, cinefilii se vor delecta cu mult-asteptatul “Only God Forgives”, continuarea celebrului Drive, cu Ryan Gosling in rolul principal. Noua productie a lui Nicolas Winding Refn este un western modern, ultraviolent, pe fundalul unui oras decazut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui barbat enigmatic implicat in mafia drogurilor, avand ca paravan un club de box thailandez. Cand fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), sefa unei vaste retele mafiote, il constrange sa-i razbune moartea. I se pune in cale un politist (Vithaya Pansringarm) care nu pare sa actioneze dupa legile obisnuite, ci dupa propriile judecati.

Evenimentul este organizat de Primaria Muncipiului Timisoara in parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest.

Dan Diaconu, viceprimar Timişoara: “Suntem consecventi in a aduce in Timisoara valori importante ale culturii mondiale. Filmul a depasit de mult timp valenta sa de divertisment, reprezinta o forma de arta si un important act cultural. Astfel, ceea ce propunem spectatorilor nu e o simplă proiectie de film, e o doza culturala soc, un regal de performanta artistica. (…) E o ocazie unică pe care sunt convins că timişorenii nu o vor rata.”

 

Filmele vor rula in sala Filarmonicii Banatul. Biletul va costa 10 lei toata noaptea si poate fi cumparat de la casieria Filarmonicii.


 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO