Parlamentarii au dat o lege a pietelor. Cate acte va trebui sa faca un taran ca sa vanda un kilogram de rosii la taraba

Dată publicare: 01-10-2014 14:15
Dată actualizare: 04-10-2014 06:59


Piata, Piata Obor, intermediari

Mult timp o gaura neagra pentru Fisc, pietele agroalimentare din Romania au, in sfarsit, o lege care ar trebui sa-i protejeze pe producatorii agricoli.

Legea pietelor agricole, promisa de ani de zile de legiuitori, a ajuns, in sfarsit, la promulgare. Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat pe 30 septembrie actul, intitulat oficial “Lege pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol”. Mai ramane doar ca presedintele Basescu sa o promulge, lucru care nu e chiar o simpla formalitate, dat fiind ca legea a fost deja criticata in Parlament pentru excesul de birocratizare

Textul complet al legii care reglementeaza cum si de la cine vom cumpara cartofi si rosii pe viitor il gasiti la sfarsitul articolului. Pana atunci sa vedem insa ce spune legea si de ce hartii are nevoie, dupa noile reguli, „taranul” care vrea sa ne vanda o legatura de morcovi sau un kilogram de cartofi la taraba.

Citeste si: Cum a devenit Romania o ferma cu proprietar din UE. Harta terenurilor detinute de straini

Carnetul de vandut patrunjel
In primul rand, toti producatorii agricoli care vor sa-si vanda legumele, fructele, animalele sau alte roade ale gospodariei lor au nevoie de atestat de producator. Acesta se elibereaza la primarie, dupa consultarea asocitatiilor locale ale agricultorilor, si e valabil un an. Atestatul inlocuieste practic certificatul de producator folosit la ora actuala potrivit HG 661/2001, care se va abroga odata cu intrarea in vigoare a legii pietelor.

Ca sa isi vanda insa produsele, fermierul roman mai are nevoie, potrivit noilor reguli, si de un carnet de comercializare. Se elibereaza tot de catre primarie si arata mai degrab ca un carnet de cecuri, pentru ca la fiecare vanzare facuta de producator se completeaza o fila in trei exemplare: unul il primeste cumparatorul, unul vanzatorul iar unul se pastreaza la carnet, care se preda la primarie atunci cand se termina filele. Iar apoi primaria il da mai departe la Fisc, pentru ca ANAF sa impoziteze tranzactiile respective.

Traseul legumelor pentru care romanii platesc de 10 ori mai mult decat pretul real

Suna complicat? Asta pentru ca asa si e. Pentru o taraba cu morcovi iti trebui, conform legii, actul de identitate, atestatul de producator si carnetul de comercializare. Din fericire, producatorii nu trebuie totusi sa completeze o fila in trei exemplare pentru fiecare kilogram de rosii pe care il vand, ci doar pentru vanzarile mari. La piata, legea spune ca ei au obligatia sa tina evidenta cantitatii totale vanduta din fiecare produs si la finalul fiecarei zile sa treaca aceste cantitati intr-o fila din carnet. Cei care nu folosesc carnetul risca amnenzi intre 200 si 1.000 de lei. De asemenea, producatorii trebuie sa afiseze si “etichete de produs”, care contin “denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare”. Cei care nu au etichete sunt amendati cu sume de la 100 la 300 de lei.

Tarabe rezervate pentru producatori 
Ce primesc producatorii? Conform legii, in piete trebuie sa li se asigure spatii de vanzare distincte care sa reprezinte cel putin 40% din totalul spatiilor de vanzare; in caz contrar, si administratorii pietelor risca amenzi de la 12.000 la 37.500 de lei.

Criticii legii spun insa ca aceasta nu rezolva in niciun fel problema agriculturii nefiscalizate, ci doar aduce mai multa birocratie pentru fermierii care oricum vindeau cu factura. "Ai nevoie sa te duci cu documente suplimentare care sa dovedeasca faptul ca esti producator", spune deputatul PDL Tinel Gheorghe, unul dintre adversarii noi legi, citat de Agrointel. „Daca chiar am fi vrut sa reglam in vreun fel aceasta piata ar fi trebuit sa facem distinctie intre ceea ce inseamna producator adevarat – cel din baza de date al APIA care primeste subventii pe suprafata, si celalalt care, din subzistenta, isi asigura consumul propriu si face si comert. Daca este sa analizam piata asta a evaziunii fiscale veti vedea ca marea majoritate a celor care comercializeaza vin din zona de subzistenta, nu din cei care sunt inregistrati la APIA. Ori aici ar fi trebuit Guvernul sa faca o diferentiere clara prin proiectul de act normativ si sa vina cu o solutie novatoare”.

control piata, Timisoara

De asemenea, noua lege nu ofera nicio garantie ca in piete nu vor aparea falsi producatori care sa ocupe tarabele. Atestatetele si carnetele nu vor impiedica mafia intermediarilor sa ii goneasca din piete pe ceii care vin sa vanda roadele muncii lor, asa cum a demonstrat un reportaj ProTV cu camera ascunsa realizat acum doi ani. Cat despre Fisc, nu exista niciun motiv pentru a crede ca ca acesta va incasa mai multi bani de la tarabe doar pentru ca producatorii ar trebui sa mai completeze niste hartii in plus.

Radu Pirca

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO