Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze

Dată publicare: 29-05-2019 18:57
Dată actualizare: 29-05-2019 20:29


Moment emoţionant în haosul votului din străinătate, la alegerile europarlamentare de duminică.

Un poliţist german a izbucnit în lacrimi, atunci când românii aflaţi la coadă, la secţia de votare din Munchen, au scandat mulţumiri la adresa poliţiei bavareze. Tânărul în uniformă a fost îmbrăţişat de oameni, după ce le vorbise la portavoce şi în limba română. E un saș plecat de mic din Viscri, judeţul Braşov. Spune că a încercat să facă tot ce poate, alături de colegii săi, astfel încât să poată vota cât mai mulţi români.

O coadă cu mii de oameni s-a înşirat toată ziua, la Munchen, acolo unde românii din landul Bavariei erau chemaţi să voteze pe 26 mai.

Poliţia a fost prezentă în zonă încă de dimineaţă, însă spre amiază, atât oamenii de la rând, cât şi poliţiştii germani au înţeles că nu va putea vota toată lumea. Aşa că agenţii le-au organizat un perimetru cu garduri, în speranţa că vor vota toţi cei din acest spaţiu amenajat. A fost momentul în care unul dintre poliţişti, le-a vorbit la portavoce, în limba română, pentru a-i linişti.

Îl cheamă Martin şi s-a născut la Viscri, în judeţul Braşov, dar are cetăţenie germană. Când avea doar doi ani, a plecat cu familia în Germania. Vorbeşte puţin româneşte, dar îşi va perfecţiona limba, pentru că s-a căsătorit cu o româncă din Viscri, o tânără pe care o cunoştea încă din copilărie, din vacanţele la bunici, în România.

Duminică seara, Martin a fost impresionat când a văzut cum alegătorii aflaţi în perimetrul încăpător făcut de poliţie, stau câte o jumătate de zi, aşteptând să le vină rândul. Puţin după ora 21, ora Germaniei, au fost anunţaţi însă că sistemul electronic al secţiei de votare a fost blocat din România, şi votul se opreşte. Oamenii au plecat nemulţumiţi, dar fără scandal, şi au mulţumit poliţiei:

Lui Martin i-au dat lacrimile în acest moment şi câţiva români l-au îmbrăţişat. Românul care a surprins momentul povesteşte că Martin a fost toată ziua în zonă, şi l-au simţit aproape de ei.

Imaginile au fost postate şi pe pagina de Facebook a poliţiei bavareze şi au făcut înconjurul Germaniei. Poliţişti din alte landuri au fost şi ei impresionaţi.

În toate oraşele mari din Europa mulţi români nu au reuşit să voteze duminică. Fie că a fost vorba de Germania, Italia, Elveţia, Olanda sau Marea Britanie, la consulatele şi ambasadele României s-au format cozi uriaşe şi s-a văzut slaba organizare

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO