Administratorii pietelor, mana in mana cu intermediarii. CAMERA ASCUNSA la Moghioros si Obor

Dată publicare: 24-05-2012 18:15
Dată actualizare: 19-10-2012 16:37


Cu un certificat fals de producator, oricine poate sa vanda la taraba. Pe unii administratori ai pietelor nu-i intereseaza aceasta problema, chiar daca ei ar trebui sa-i respinga pe cei care nu au legatura cu pamantul.

Testul nostru incepe in piata Moghioros din Sectorul 6 al Capitalei. Inarmati cu certificatul de producator obtinut contra-cost de la primaria Jilava, mergem tinta la birourile administratiei. Aici il gasim pe domnul Costel, dupa cum singur se recomanda - cel care se ocupa cu inchirierea tarabelor. Binevoitor, omul ne explica pentru inceput conditiile.

Reportaj filmat cu camera ascunsa:

- Aveti certificat?
- Am certificat.
- Sunteti trecuta pe certificat ? Daca nu, trebuie sa vina cel care e cu o copie dupa buletin.
- Eu sunt membru al gospodariei.
- Daca sunteti trecuta pe el, nu este nicio problema.

Odata lamurite aceste aspecte, ne decidem sa ii spunem franc, in fata, ca nu suntem agricultori adevarati. Ne asteptam, pe buna dreptate, sa fim aruncati in strada. Cand colo...

- Stiti ... am o problema cu certificatul asta.
- Adica?
- Adica recunosc ca e facatura.
- Pe mine nu ma intereseaza. La un control, ceva, raspundeti.
- Pai asta este...ca eu am trecut si mai multe legume, mai multe kilograme decat am pamantul. M-a ajutat cineva. El era producatorul. M-a trecut si pe mine.
- Daca se duce la el acasa gaseste marfa.
- Da, dar nu toata ...
- Pe mine nu ma intereseaza, atata timp cat le aveti scrise pe certificat.

Ar trebui totusi sa il intereseze. Nu de alta, dar legea este cat se poate de clara. Administratorii pietelor, dar si cei aflati in subordinea lor, au obligatia sa-i indeparteze pe falsii producatori, singurii de altfel care vand acum in piete.

Reactia administratorilor dupa ce au fost anuntati ca au fost filmati cu camera ascunsa? Au sustinut ca sunt corecti si ca nu au in piata nici un producator fals.

Ca nu e un caz unic, ne convingem si in piata Obor din Sectorul 2 al Capitalei. Deloc surprinsi ca detinem un astfel de act, angajatii pietei se arata binevoitori cu intermediarii, pe care vor sa ii ajute. Bonus, primim si cateva ponturi.

- Am certificat, dar vreau sa va mai spun ceva. Am certificatul asta...
- Spuneti ca stiu. Ca multe sunt pe naspa.
- Pe naspa, da...
- Nu te intreaba nimeni nimic. L-ai vizat?
- Da.
- Fii atenta la teren. Sa nu ai 5 ari de teren si sa vinzi 200 de kilograme de rosii sau de mere, sa zicem... Spre exemplu, ele sunt vizate pe 3 luni. Si fa si tu o socoteala. 90 de zile impartit la, sa zicem, 200 de kilograme.

Trist este ca responsabilii pietelor inchid ochii la aceste nereguli si le permit intermediarilor sa faca legea la tarabe. Iar noi suntem pacaliti de doua ori. Vanzatorii nu platesc impozite, iar marfa lor este de 4 ori mai scumpa. 


VIDEO PROTVPLUS.RO