Experimentele facute pe gemenii din Auschwitz de capitanul SS Josef Mengele: "Ma uitam la un perete intreg, plin cu ochi"
Cand armata sovietica a eliberat prizonierii lagarului nazist Auschwitz, in urma cu 70 de ani, multi dintre acestia erau morti deja sau fusesera evacuati in graba de armata germana care se retragea.
Insa printre cei care ramasesera la Auschwitz se aflau si doi gemeni care fusesera tinta unor experimente conduse de Josef Mengele, scrie BBC News online. Vera Kriegel si sora ei Olga aveau doar 5 ani cand au fost luate din satul lor din Cehoslovacia si duse la Auschwitz. Noi venitii in lagar erau sortati imediat, cei "slabi" fiind dusi in camerele de gazare, iar ceilalti la munca. Insa Mengele si acolitii sai cautau, de asemenea, gemeni. Vera si si mama sa au fost duse direct la capitanul SS Josef Mengele, care s-a aratat destul de intrigat de "trasaturile perfecte ariene" ale mamei, precum si de ochii sai albastri, in timp ce copiii aveau ochii caprui. Drept pentru care, Mengele le-a ales pe fetite pentru a fi subiectele unor experimente.
O alta femeie care isi aduce aminte acum despre venirea ei in lagar este Jona Laks, care era adolsecenta in acea vreme si fusese adusa din gheto-ul Lodz. Ea nu fusese recunoscuta de prima data ca fiind un geaman, asa ca a fost trimisa la camera de gazare. Norocul ei a fost ca sora sa i-a spus lui Mengele ca sunt gemene, asa ca a fost dusa la laborator.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Josef Mengele fusese asistentul unui binecunoscut cercetator care studiase gemenii la un institut din Frankfurt, dupa care a inceput sa lucreze la Auschwitz, in mai 1943. Acolo avea foarte multi gemeni pe care sa-i studieze, fara sa se teama ca ramane fara "subiecti", daca acestia mureau. Conform profesorului Paul Weindling de la Universitatea Oxford Brookes, sute de copii au fost folositi in experimentele lui Mengele. "Am gasit inregistrarea unui prizonier doctor care a fost fortat sa lucreze cu Mengele pe 732 de perechi de gemeni. Cred ca Mengele era foarte interesat de posibilitatea de a crea cat mai multi gemeni", spune profesorul Paul. El mai crede ca multi dintre gemeni au supravietuit ororilor de la Auschwitz, cu exceptia celor de etnie roma.
Unii copii, care erau mai mici, nu-si mai amintesc multe despre acele experimente, in timp ce marturiile altora pot fi confuze. Jona Laks spune ca Mengele extragea organele fara sa foloseasca anestezie, iar daca unul dintre gemeni murea, celalalt era ucis. Vera Kriegel sustine ca Mengele ucidea oamenii cu o injectie in inima, apoi le studia cadavrele. La un moment dat, isi aduce ea aminte, a ajuns intr-un laborator: "Ma uitam la un perete intreg, plin cu ochi. Un perete cu ochi albastri, ochi caprui si ochi verzi. Iar ochii aia se uitau la mine, ca o colectie de fluturi, apoi am lesinat."
Primul experiment la care a fost supusa a constat in punerea ei intr-o cusca de lemn foarte mica. Acolo i se faceau injectii foarte dureroase in spate - fara sa stie din ce motiv - insa banuieste ca era o incercare de a-i fi schimbata culoarea ochilor. Intr-un alt experiment, ea impreuna cu sora ei geamana, dar si alte perechi de gemeni, erau injectati cu bacteria care provoaca boala Noma - o infectie a gurii sau a organelor genitale, care deseori degenera in cangrena. Uni gemeni faceau febra, in timp ce altii mureau, mai spune ea.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: copii, lagar, gemeni, Auschwitz, nazisti, experimente, SS,
Dată publicare:
28-01-2015 10:08