"Am intrat pe poarta si ne-au zis ca nu mai iesim". Dramele supravietuitorilor de la Auschwitz, decorati marti de Iohannis

Ultimul update: Vineri 30 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Marti 27 Ianuarie 2015 18:17
Categorie: Actualitate

Presedintele Klaus Iohannis a decorat sapte supravietuitori ai lagarului de exterminare de la Auchwitz, trei femei si patru barbati.

Victimele Holocaustului au primit Ordinul National Serviciu Credincios, in grad de Cavaler, marti, la 70 de ani de la eliberarea lagarelor de concentrare din Polonia.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "O natiune nu poate avea viitor fara a-i respecta si cunoaste trecutul. Statul roman, prin institutiile sale, va continua eforturile concrete pentru prezervarea memoriei Holocaustului."

Desi au trecut 70 de ani de cand supravietuitorii au fost eliberati din acel loc al mortii, nu au uitat nimic din ce li s-a intamplat.

Gabriela Bone, acum in varsta de 88 de ani, avea 17 ani cand regimul Hortist din Ungaria i-a deportat pe evreii din Ardeal la Auschwitz. A ajuns acolo intr-un tren de marfa alaturi de parintii sora si cei doi frati ai sai.

Gabriela Bone, supravietuitor al Holocaustului: "Am intrat pe poarta, ne-au zis ca nu mai iesim. N-am mai iesit decat eu si sora."

Gabriela Bone a indurat ororile de la Auschwitz un an de zile, pana in 1945. Cand a respirat aerul libertatii avea 18 ani, putin peste 15 kilograme si era grav bolnava de tifos.

Gabriela Bone: "Am zis ca eu o sa traiesc ca sa povestesc celorlalti ce s-a intamplat acolo."

Timp de cinci ani, la Auschwitz si-au pierdut viata, in cele mai cumplite chinuri, peste un milion de oameni: barbati, femei, batrani si copii. Dintre acestia, 90 la suta erau evrei.

In Romania deportarile au inceput in 1941. In jur de 300 de mii de evrei au fost trimisi in lagarele de exterminare. Actele de cruzime impotriva lor au inceput insa din 1938. Unul dintre cele mai sangeroase episoade s-a consumat in ianuarie, 1941, in Bucuresti.

Catalin Turliuc, istoric: "Ne amintim cum pe Calea Vacaresti, intr-o hala a abatorului, 13 evrei care au fost executati intr-un mod salbatic, fiind impuscati in cap marea majoritate. Mai mult de 100 de oameni au avut de patimit in acea perioada, fara indoiala nu numai evrei, ci si multi romani. A existat un moment de tensiune in societate un moment care a fost finalizat prin preluarea puterii de catre gen Antonescu Din pacate si el a continuat aceeasi politica de disriminare "

In total in Europa peste 5 milioane de evrei au murit in urma Holocaustului.
 

Klaus Iohannis acuza Rusia pentru atacurile
Klaus Iohannis acuza Rusia pentru atacurile "criminale" din Ucraina: Trebuie luata in considerare intensificarea sanctiunilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
prezervative vama
167.000 de prezervative, într-un container sosit din China. Ce au descoperit polițiștii români
Bărbat filmat târându-se pe trotuar, în faţa spitalului din Călăraşi. Reacţia autorităţilor
O pădure protejată a fost pusă la pământ pentru a construi un cartier de lux. Cine locuiește aici
A pierdut 10.000 de euro, investiți în culturile de conopidă. Reacția fermierului
Lupta cu efectele vizei de flotant. Părinții care împart mașina pot primi 500 lei lunar
Procurorul care îl cercetează pe Dragnea ar putea fi retras din DNA, după OUG privind legile justiţiei
cazino
Cazinoul ar putea fi salvat de la ruină. Ce planuri are primarul Constanței
O adolescentă a fost mușcată de ursul cu care a vrut să-și facă selfie
Polițist de frontieră, găsit mort la birou. Ipoteza şocantă a autorităților
Corina Creţu: Unele neîmpliniri ale statelor UE sunt puse pe seama Bruxelles-ului
Iohannis, la Roma: Am transmis mulțumiri pentru felul în care românii sunt tratați în Italia
Pompierii de-abia au făcut față unui incendiu. Mulți erau la exercițiul de cutremur