Merkel, in cadrul unei ceremonii de comemorare a victimelor de la Auschwitz: Noi, germanii, simtim o mare povara a rusinii
Marti se implinesc 70 de ani de cand Armata Rosie a eliberat "lagarul mortii" de la Auschwitz. 300 de supravietuitori au venit si in Polonia, la muzeul aflat astazi pe locul uneia dintre cele mai cumplite orori din Istorie.
La ceremonie au participat, printre altii, presedintii Frantei, Germaniei si Ucrainei. Nu si Vladimir Putin, suparat din cauza unei declaratii a ministerului polonez de Externe, in care acesta atribuie soldatilor ucraineni eliberarea lagarului, si nu rusilor.
Ceremonia principala de comemorare s-a desfasurat marti dupa-amiaza, sub un cort ridicta la intrrarea in lagarul de concentrare. Dupa discursuri si rugaciuni, a rasunat sunetul sofarului, cornul utilizat la ritalurile vechilor evrei.
Supravietuitorii, cei mai multi nonagenari, s-au recules la Zidul Mortii unde numerosi evrei au fost executati chiar inaintea aparitiei cumplitelor camere de gazare. De asemenea, au fost depuse flori si aprinse lumanari la monumentul inchinat memoriei victimelor de la Auschwitz.
Inaintea ceremoniei de comemorare din Polonia, presedintele Germaniei a rostit un discurs in Bundestag, de omagiere a victimelor nazismului.
Joachim Gauck, presedintele Germaniei: "Nu exista o identitate a Germaniei fara Auschwitz. Pastrarea Holocaustului in memorie trebuie sa fie o preocupare pentru toti germanii."
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Noi, germanii, simtim o mare povara a rusinii pentru ce s-a intamplat. Pentru ca au fost germani cei vinovati pentru suferintele si moartea a milioane de oameni."
Vladimir Putin n-a vrut sa participe la comemorarea de la Auschwitz, spre deosebire de ceremonia din 2005, preferand sa viziteze muzeul iudaismului de la Moscova.
Absenta a fost justificata de Kremlin prin "lipsa unei invitatii oficiale", dar autoritatile poloneze sustin ca n-au adresat nimanui invitatii cu titlu personal. Seful diplomatiei poloneze a provocat, insa, recent, o polemica aprinsa cu Moscova, atribuind eliberarea lagarului de concentrare ucrainenilor din Armata Sovietica.
Lagarul Birkenau, sau Auschwitz 2, cum mai este cunsocut, a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945, de Armata Rosie, care era compusa, in special, din soldati rusi, ucraineni, ceceni, tatari, georgieni si kazahi.
Germania nazista a instalat lagarul in Polonia ocupata, dupa 1940. Un milion si 100 de mii de oameni au fost exterminati numai acolo. In majoritatea lor covarsitoare, victimele au fos evrei din diferite tari ale Europei; dar si tigani, sau polonezi ori rusi trimisi in lagar, chiar daca nu erau evrei.