Merkel, in cadrul unei ceremonii de comemorare a victimelor de la Auschwitz: Noi, germanii, simtim o mare povara a rusinii

Ultimul update: Vineri 30 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Marti 27 Ianuarie 2015 21:24
Categorie: Internaţional

Marti se implinesc 70 de ani de cand Armata Rosie a eliberat "lagarul mortii" de la Auschwitz. 300 de supravietuitori au venit si in Polonia, la muzeul aflat astazi pe locul uneia dintre cele mai cumplite orori din Istorie.

La ceremonie au participat, printre altii, presedintii Frantei, Germaniei si Ucrainei. Nu si Vladimir Putin, suparat din cauza unei declaratii a ministerului polonez de Externe, in care acesta atribuie soldatilor ucraineni eliberarea lagarului, si nu rusilor.

Ceremonia principala de comemorare s-a desfasurat marti dupa-amiaza, sub un cort ridicta la intrrarea in lagarul de concentrare. Dupa discursuri si rugaciuni, a rasunat sunetul sofarului, cornul utilizat la ritalurile vechilor evrei.

Supravietuitorii, cei mai multi nonagenari, s-au recules la Zidul Mortii unde numerosi evrei au fost executati chiar inaintea aparitiei cumplitelor camere de gazare. De asemenea, au fost depuse flori si aprinse lumanari la monumentul inchinat memoriei victimelor de la Auschwitz.

Inaintea ceremoniei de comemorare din Polonia, presedintele Germaniei a rostit un discurs in Bundestag, de omagiere a victimelor nazismului.

Joachim Gauck, presedintele Germaniei: "Nu exista o identitate a Germaniei fara Auschwitz. Pastrarea Holocaustului in memorie trebuie sa fie o preocupare pentru toti germanii."

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Noi, germanii, simtim o mare povara a rusinii pentru ce s-a intamplat. Pentru ca au fost germani cei vinovati pentru suferintele si moartea a milioane de oameni."

Vladimir Putin n-a vrut sa participe la comemorarea de la Auschwitz, spre deosebire de ceremonia din 2005, preferand sa viziteze muzeul iudaismului de la Moscova.

Absenta a fost justificata de Kremlin prin "lipsa unei invitatii oficiale", dar autoritatile poloneze sustin ca n-au adresat nimanui invitatii cu titlu personal. Seful diplomatiei poloneze a provocat, insa, recent, o polemica aprinsa cu Moscova, atribuind eliberarea lagarului de concentrare ucrainenilor din Armata Sovietica.

Lagarul Birkenau, sau Auschwitz 2, cum mai este cunsocut, a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945, de Armata Rosie, care era compusa, in special, din soldati rusi, ucraineni, ceceni, tatari, georgieni si kazahi.

Germania nazista a instalat lagarul in Polonia ocupata, dupa 1940. Un milion si 100 de mii de oameni au fost exterminati numai acolo. In majoritatea lor covarsitoare, victimele au fos evrei din diferite tari ale Europei; dar si tigani, sau polonezi ori rusi trimisi in lagar, chiar daca nu erau evrei.

"Am intrat pe poarta si ne-au zis ca nu mai iesim". Dramele supravietuitorilor de la Auschwitz, decorati marti de Iohannis
VIDEO PROTVPLUS.RO
soldati kosovo
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Român arestat pe aeroport în Amsterdam. A scos cuțitul și a spus că are ”ceva” în geantă
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic
Cherif Chekatt
Statul Islamic a revendicat atacul de la Strasbourg: ”Făcea parte dintre soldații noștri”
O fetiță de 7 ani, imigrantă, a murit în detenție în SUA: ”Nu mâncase de mai multe zile"
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. VIDEO
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României