Schimbarea la fata a Justitiei, prin ochii lui Traian Basescu. De la "cheia evolutiei" la "sila" fata de oamenii numiti de el
La 3 luni si jumatate de cand si-a incheiat mandatul, presedintele Traian Basescu a reusit sa uimeasca din nou si sa revina in centrul atentiei opiniei publice – cu o atitudine fata de procurori intoarsa cu 180 de grade
Obisnuit sa deschida jurnalele de stiri si sa fie pe prima pagina a ziarelor, Traian Basescu a stat intr-un con de umbra in cele putin peste 100 de zile care au trecut de cand a plecat de la Cotroceni. Tacerea a incetat insa, iar revenirea fostului sef al statului in atentia opiniei publice a fost insotita si de o schimbare substantiala a discursului.
Romanii au ajuns muste in fata justitiei
Cea mai vizibila schimbare este in atitudinea fostului presedinte fata de justitie. “Am stiut in acelasi timp ca daca o sa tac la Cotroceni si o sa privesc la lipsa de evolutie, niciodata romanii nu vor intelege ca aici este cheia evolutiei noastre: justitia, justitia aplicabila tuturor”, spunea Basescu in discursul de adio din 20 decembrie 2014. „Romanii au inteles ce inseamna riscul de a se opri procesele de consolidare a independentei justitiei”.
Pe 6 aprilie, insa, acelasi Traian Basescu declara la un post TV: „Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului”. „Justitia are o groaza de probleme. E o lista lunga de probleme pe care le are Justitia”, a mai spus Basescu cu acelasi prilej.
Citeste si: 10 ani cu Traian Basescu. Cele mai memorabile momente
„Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pina spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. Arestul de la IGPR e tortura. Eu nu voi renunta. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul”. Sunt declaratiile date luni seara de fostul presedinte care cu mai putin de un an in urma isi cerea scuze romanilor pentru arestarea fratelui sau, pe care o trata ca o dovada a independentei justitiei, ce „demonteaza sloganul ca presedintele dirijeaza tot”.
Cele 7 greseli ale justitiei
Iar marti, fostul presedinte a revenit cu lamuriri pe Facebook, exemplificand cateva din aspectele care il deranjeaza in justitie:
„- inculpati scosi in catuse, cu presa anuntata din vreme;
- inculpati sub presiunea publica si nepublica a celor mai puternice institutii ale statului (procurori, SRI, politie, Curte de Conturi etc.);
- inculpati condamnati de televiziuni inainte de a fi judecati in baza denunturilor si a delatiunilor din dosare date „pe surse" chiar de procurori;
- inculpati incarcerati inainte de a fi judecati pentru a-i zdrobi psihic si pentru a le diminua sansele la aparare;
- inculpatul nu are voie sa se apere public, chiar in conditiile in care procurorii dau ei insisi la presa date trunchiate din dosar;
- acte de acuzare in care probele in favoarea inculpatului sunt inlocuite cu consideratii, adesea politice, si cu justificari legate de opinia publica pe care tot unii procurori o "monteaza" prin documente selectiv "scapate" din dosar catre presa;
- avocati care sunt persiflati, atentionati si, „la nevoie", retinuti daca indraznesc sa-si apere clientii.”
Buldozerul DNA are probleme
Si opinia fostului presedinte despre Directia Nationala Anticoruptie s-a schimbat in ultimele luni. In octombrie 2014 seful statului aprecia activitatea DNA, declarand ca „e o institutie care nu se uita la scena politica. Ei merg ca buldozerul inainte. [...] Sunt institutii care-si vad de treaba lor. Abia acesta e semnul ca Justitia e libera, independenta de presiuni.”
In aprilie 2015, insa, activitatea aceleiasi Directii este criticata: „Probleme au fost tot timpul cu DNA. In calitate de sef al statului puteam sa le spun sefilor de institutii ‚nu cred ca e in regula asta’. Puteam sa o fac in relatia cu ei. Acum insa am obligatia sa spun ce cred ca mai este de facut.” Fostul sef al statului afirma si ca „mi se pare cam mare rata de achitare de la DNA, de 10%. Din 4.000 de dosare, 10% inseamna 400 de oameni. Oare o fi bine sa-i bagi la beci, sa constati apoi ca nu sunt vinovati?”.
Kovesi, de la cea mai inalta decoratie la sila prezidentiala
„O tara care nu are o justitie puternica si eficienta, este o tara care nu are viitor”, le spunea Basescu proaspetilor absolventi ai Institutului National al Magistraturii cu mai bine de un an in urma. „Cea mai mare valoare este justitia.” Justitie care insa acum il dezamageste: „Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta.”
Totul e pierdut peste Prut
Intre timp, insa, Traian Basescu nu mai crede in sansele tarii vecine de a intra in UE. Ba chiar spune ca totul e pierdut pentru noi in Republica Moldova. „S-a creat un zid intre Republica Moldova si Ucraina pe de o parte, si UE pe de alta parte. Pana la intrarea in UE, calea a devenit aproape la o distanta infinita”.
NATO si-a ratat ocazia
Si NATO pare o dezamagire pentru fostul sef al statului, desi in ultimul sau discurs de la Cotroceni acesta spunea ca "din punctul de vedere al securitatii, Romania e mai sigura ca niciodata" datorita participarii la Alianta Nord-Atlantica. Acum, insa, Basescu sustine ca "Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin, care, intr-un an, jumatate de an, doi ani, imediat ce va prinde momentul oportun, va ajunge la gurile Dunarii"
iar viziunea fostului presedinte despre cei care au scandat luni seara sloganuri impotriva sa aduce aminte mai degraba de un predecesor al sau la Cotroceni. „„Eu sunt un cetatean liber fluierat de niste golani. Sa le spunem derbedei platiti”. Aici, in fine, viziunea ramane aceeasi ca iainte: nici cand era la Cotroceni, Traian Basescu nu ii menaja pe cei care l-au contesta.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, Cotroceni, traian basescu, moldova, arest, Kovesi, declaratii,
Dată publicare:
07-04-2015 15:01