Traian Basescu: Vladimir Putin va ajunge la gurile Dunarii in jumatate de an; Occidentul a ratat ocazia sa-l opreasca

Ultima actualizare: 09-04-2015 07:02
Traian Basescu

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a declarat, luni, ca "pentru noi, totul este pierdut acum in Republica Moldova", adaugand ca tarii noastre nu ar trebui sa ii fie teama, dar ar trebui sa fie ingrijorata de Moscova.

"Privind la situatia din regiune, ce s-a intamplat in Ucraina, se stie ca s-a creat un zid intre Republica Moldova si Ucraina, pe de o parte si Uniunea Europeana pe de alta parte. (...) Semnalul Moscovei a fost foarte clar, orice drum al Ucrainei catre UE inseamna interventie militara. Nu ii vor lasa, au nevoie strategic de acest tampon intre Federatia Rusa si NATO", a declarat Basescu, pentru B1 TV, scrie Mediafax. Basescu a adaugat si ca Republica Moldova e de mult pusa sub control, prin conflictul transnistrean.

Intrebat daca e totul pierdut pentru noi in Republica Moldova, fostul presedinte a raspuns: "Acum da", adaugand ca "nici ultimele schimbari nu ajuta grozav, pentru ca e un guvern minoritar, sustinut de comunisti".

Basescu a mai precizat ca tara noastra avea mijloace de a ajuta Republica Moldova, prin "dialog mai deschis, prin influenta pentru ca si Partidul Liberal sa ajunga la guvernare".

"Trebuia sa fie o discutie. Romania, asa cum a avut mijloace sa ii puna cap la cap, in 2009, avea mijloace sa o faca si acum", a mai spus Traian Basescu.

Intrebat daca Romaniei ar trebui sa ii fie frica de Moscova, Basescu a replicat: "Frica nu, dar ar trebui sa fie ingrijorata de Moscova", si a adaugat ca "Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin, care, intr-un an, jumatate de an, doi ani, imediat ce va prinde momentul oportun, va ajunge la gurile Dunarii".

Fostul presedinte Traian Basescu s-a aflat, saptamana trecuta, intr-o vizita privata la Chisinau. El a precizat in cadrul vizitei ca nu a cerut cetatenia R. Moldova, in prezent situatia politica din aceasta tara nefiind "propice" pentru un astfel de demers.

"Anterior am declarat ca, in prima vizita efectuata la Chisinau, in calitate de fost presedinte, voi solicita sa primesc cetatenia moldoveneasca. Nu am facut-o fiindca situatia politica din Moldova nu este propice pentru asa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetatean al Republicii Moldova", a declarat fostul presedinte Traian Basescu, potrivit Unimedia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO