Traian Basescu, ultima conferinta. Ce a spus despre fratele sau, Romania in zona euro, batranii din PSD si postul de premier

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a sustinut sambata seara, cu o zi inainte de incheierea mandatului, o conferinta de presa, de bilant.

Sinteza declaratiilor:

Intrebarile jurnalistilor

- Ati fost deputat, primar, sef de partid si sef de stat. Va ganditi sa fiti si premier?

- Am un singur gand: vreau acasa. Azi l-am botezat si pe Raducu. Dupa ce-ai fost presedinte, nu-ti mai vine sa fii prim-ministru. Voi folosi un birou de la PMP, dar nu am proiecte politice.

Citește și
avion, Traian Basescu, ultima decolare
Dupa ultima sa vizita la Bruxelles ca presedinte, Traian Basescu a aterizat la Sibiu. Decizia luata de comandantul avionului

- Ati facut referire la multe institutii. In doctrina Obama, primele randuri se spune ca Securitatea unei tari incepe de la bunastarea poporului sau. Nu ati spus nimic despre poporul pe care l-ati reprezentat.

- Romania are o problema: acum 25 de ani a iesit din comunism, unde eram toti egali. Statele Unite pot pleca de la aceasta idee. Eu v-am spus ca singura optiune pentru ca Romania sa ajunga la prosperitate este sa ajunga la UE.

- Ati vorbit despre interesul lui Vladimir Putin. Cum definiti relatiile Romaniei cu Federatia Rusa. Aveti vreun mesaj catre presedintele ei?

- Mesajele noastre nu merg la Moscova, mai ales cand vine vorba de Moldova. Obiectivul nostru este sa sprijinim Republica Moldova sa se integreze in UE, daca nu vor unirea cu Romania

- Aveti vreun regret?

- Simt o frustrare ca am avut ideea introducerii votului uninominal, dar a fost un esec total. S-a ajuns la acest monstru de Parlament. Alina Bica e pe lunga lista de oameni cu care am dat-o in bara. Nu sunt cel mai inspirat cand fac numiri.

- Daca ati fi primit la promulgare legea securitatii cibernetice, ati fi promulgat-o sau ati fi trimis-o la CCR?

- Trebuie sa existe un control judecatoresc in aceasta privinta

- Ati vorbit pe larg despre justitie, credibilizare, servicii secrete, dar ati pus sub semnul intrebarii credibilitatea serviciilor secrete, acuzandu-le ca se implica in campania electorala si ca au efectuat filaje. Ati cerut un raport?

- Serviciile de informatii s-au implicat prin domnul Melescanu in campania electorala. El era seful SIE cand altii ii strangeau semnaturi. V-am vorbit de Melescanu, dar ma tem ca reprezenta un serviciu. V-am spus ca acelasi domn Melescanu cu Ponta au promulgat o hotarire de Guvern prin care mi s-a refuzat accesul la informatia despre fosti agenti acoperit in Guvern. Am primit raportul despre ce s-a intamplat la Paris, e strict secret.

- Cum ati ajuns la final de mandat ca fratele sa fie in arest la domiciliu? (intrebarea corespondentului Antena 3)

- Fratele meu nu a luat bani, dumneavoastra (n.r. Antena 3), generalul Abraham si Bercea ati facut o inscenare. Era vorba de banii pe care ii primea si ii dadea familiei Bercea. O sa demonstreze Justitia ca ati facut o inscenare.

Ionut Cristache, Antena 3: E ultima seara pe care o petreceti la Cotroceni. Antena 3 e aici?

Traian Basescu: Nu inteleg cine sa fie aici. Puteti sa repetati?

Ionut Cristache: Antena 3.

Traian Basescu: Pai Antena 3 e televiziune? Credeam ca e doar presa aici.

Despre Rusia: Federatia Rusa este un risc pentru securitatea regionala. Rusia nu si-a schimbat dorinta de a castiga gurile Dunarii ci putinta. Scaderea pretului la titei este o gaura uriasa in bugetul Federatiei Ruse. S-a schimbat putinta.

Despre guvernele cu care a lucrat: Mie mi-a dat Dumnezeu Guvernul Tariceanu, cu care am avut perioada de miere de doar 1 an. Mi-a dat si Guvernul Ponta. Am ramas doar cu perioada Emil Boc, in care stiam ce facem atunci cand s-a facut abuz de asumari de raspundere. Daca aveam mai mult timp un Guvern prietenos, se faceau mai multe.

- Va reprosati ca in 2009 nu ati acceptat ca Klaus Iohannis sa devina premier?

- Obiectivul meu era, si am folosit Constitutia la limita, sa obtin un Guvern cu care sa pot face reformele. Spre deosebire de ce au facut Tariceanu si Ponta cu resursele

- Prima arestare si condamnare de la ANRP a fost facuta dupa ce o informatie de la un politician a ajuns la mine, eu am dat-o mai departe catre institutiile statului. Nu va pot spune cine mi-a dat informatia.

- Lui Iohannis ii las cateva lucruri bine facute.

- Cum ati fi salvat Titanicul?

- Ieseam afara si simteam scaderea de temperatura. Asa iti dai seama ca esti in apropierea unui ghetar.

 

Despre inchisorile CIA din Romania: Nu am nimic de comentat pe acest subiect, cu atat mai mult cu cat exista o ancheta a Parchetului.

Despre ANI si Iohannis: Indiferent care va fi decizia Curtii, mandatul presedintelui nu se poate intrerupe. Exista in Constitutie descrise conditiile in care mandatul se poate intrerupe. Nu sunt expert, dar ce am citit eu, capitolele din Constitutie spun asa: isi poate pierde functia doar daca incalca Constitutia, e suspendat de Parlament si apoi la referendum este demis de popor. Cealalta varianta e daca e acuzat de Inalta Tradare, iar Inalta Curte il declara vinovat. Nu exista nimic care sa vorbeasca despre pierderea mandatului, ca urmare a unei decizii de incompatibilitate. Acel proces, cu juramantul depus, nu mai poate produce efecte.

Despre ce va urma

- Asa cum eu am pus virgula dupa Iliescu si Constantinescu, la fel trebuie si acum. Nu punct si de la capat. Nu e atat de important sa dai legi noi si sa demolezi.

- Aduceti-va aminte de SRI-ul din timpul domnului Timofte, de SIE din perioada domnului Fulga. Vantu stia tot ce era de stiut, inclusiv informatie economica. Si astazi, acest SRI, functioneaza pe aceeasi lege, dar avem alt SRI. Alt SIE. Si au aceleasi legi. Asta demonstreaza ca nu trebuie sa schimbam neaparat legile ci obiectivele si oamenii. Cu oamenii o mai dai si-n bara, dar esenta e sa nu ne apucam de schimbat institutii ci obiective si oameni.

Despre STATUL DE DREPT

- Progresele din justitie s-au facut pentru ca judecatorii si procurorii s-au simtit liberi. Au simtit ca oamenii politici nu mai sunt intangibili. Nu legea a facut ca justitia sa mearga mai bine ci oamenii.

- Atacurile la adresa Parlamentului, la adresa CSM-ului stiam ca imi vor aduce prejudicii. Dar stiam ca daca o stau la Cotroceni si o sa tac, romanii nu vor intelege ca aici e cheia evolutiei noastre: Justitia!

- Rezultatul din 16 noiembrie arata si ca romanii au inteles ce pericol e blocarea reformelor din Justitie.

- Singurul dosar pe care l-am urmarit de la inceput la sfarsit a fost cel de terorism al lui Omar Hayssam. N-am spus niciodata unui procuror: urmareste-l pe asta, nu i-am spus niciodata unui judecator: da solutia asta. Poate asta e satisfactia suprema: incepand cu 16 noiembrie 2014, atat PSD cat si liberalii au profund in discurs statul de drept si independenta justitiei.

- Iata satisfactia mea: sa aud PSD-isti batrani vorbind de stat de drept

Despre REFORME

- Sistemul de sanatate trebuie reformat. Datorita unei interventii nefericite, am esuat in dezbaterea despre reformarea sistemului de sanatate. Proiectul de lege e si acum pe site-ul presedintiei.

- Avem nevoie de reforma finantarii partidelor, de respectarea referendumului privind reducerea numarului de parlamentari la 300. Avem nevoie de introducerea votului prin corespondenta. 

- V-o spun ca un om care vine de la Consiliul Europei: In acest moment, e o mare nedumerire cum a fost posibil ca mii de romani sa fie impiedicati sa voteze de sistem. Trebuie rezolvata problema pentru recredibilizarea Romaniei.

- Reforma finantelor publice. Nu ma refer la ANAF, ci la sistemul de taxe. Avem cea mai mare contributie la bugetul de stat din taxa pe forta de munca, din TVA, din bani care sunt generati de cei care produc. Imi permit sa sugerez sa se schimbe centrul de greutate, de pe intreprindere si cetatean pe proprietate. Taxele pe proprietate sunt mult prea mici si mult prea mari taxele pe productie.

- Trebuie gasite solutii fiscale pentru mass-media. Presa este acum prea incorsetata de interesele patronilor. 

- Piata muncii, Schengen si Euro definesc integrarea deplina in UE, iar Romania nu este departe de niciuna dintre ele.

- Intr-o zi trebuie sa ne hotarim: vrem aceasta liberalizare sau nu. Nu zic ca e bine sa ne plece specialistii, dar libertatea de a munci oriunde in Uniunea Europeana e un bun al fiecaruia. E optiunea mea daca vreau sa lucrez in Romania ca medic pe un salariu mic sau plec in alta tara care-si plateste medicii mai bine. Va veni si vremea refluxului, dar sa nu-i invatam pe cei tineri cat de rau e sa se liberalizeze piata fortei de munca.

Despre PREZENTA IN UE

- Este singura optiune viabila pentru ca Romania sa ajunga la prosperitate pentru cetatenii sai, candva. Nu avem alternativa la UE, asa cum pentru securitate nu avem alternativa la NATO. Pentru cresterea nivelului de trai, nu exista alternativa la UE.

- Suntem departe de imaginea pe care ne-o facem noi singuri cand vorbim despre relatia cu UE. Cand am preluat mandatul de la Iliescu, aveam o lunga lista de probleme care trebuiau rezolvate inainte de aderare.Va amintesc "steguletele" pe agricultura, transport, alimentatie publica, justitie... 

- In momentul crizei, a fost un curent mare de separare a statelor non-euro de state din zona euro. Cu sprijinul Germaniei am obtinut dreptul de a fi parteneri in toate masurile care se luau pentru zona euro.

- Respectand tratatul fiscal ne garantam o dezvoltare durabila, cu resurse credibile si cu indatorari care sa fie destinate investitiilor si nu consumului

- Romania a facut progrese considerabile: rata inflatiei e de 1,4%. Rata la dobanzile pe termen lung e de 4,8%. Romania indeplineste toate criteriile de convergenta pentru intrarea in zona euro.

- Asta este imaginea reala a Romaniei. Romanii pot fi optimisti privind capacitatea economiei romanesti de a genera resurse pentru cresterea nivelului de trai. Acest lucru s-a datorat investitiilor straine directe, dar si datorita unor reforme structurale. 

Despre SECURITATEA NATIONALA

- Fac afirmatia, cu toata responsabilitatea, ca romanii traiesc intr-un stat sigur. Intr-o lume in care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei. Intr-o lume in care Europa si NATO sunt organizatii formate din state tinte pentru atacuri teroriste si cibernetice. Romania este o tara sigura pentru ca institutiile ei functioneaza.

Romania nu e amenintata de deciziile luate la Moscova. Vladimir Putin este interesat de Romania, dar Romania este intr-un sistem de aliante solid, are un parteneriat strategic cu Statele Unite.

- Avem o Armata antrenata in conditii de razboi.

- Furnizam securitate prin scutul anti-racheta de la Deveselu

- In momentul de fata sunt luate decizii pentru crearea a doua comandamente NATO pe teritoriul Romaniei. Ele trebuie sa devina operationale pana in 2016.

- Romania este mai sigura ca niciodata. Serviciile de informatii ale Romaniei sunt conectate la sistemele de informatii ale aliatilor.

- Parteneriatul agreat intre Barack Obama si mine vizeaza educatia, cultura, schimburi turistice, nu doar aparare. Acesta este parteneriatul ce trebuie pus in practica pana la ultima consecinta.

- Armata trebuie intarita, mai ales din punct de vedere al Aviatiei si al Marinei.

- Propunerea legislativa privind securitatea cibernetica e buna, dar trebuie sa ne asiguram sa nu se faca abuzuri.

- Daca la inceputul mandatului meu, eram doar o tara NATO, acum suntem o tara credibila in interiorul Aliantei. Romania trebuie sa investeasca mai mult in modernizarea echipamentelor Armatei.

- Am decis sa revenim cu 450 de militari pentru a asigura securitatea aeroportului Kandahar, la cererea aliatilor. Nu e o placere sa trimiti soldati in Afganistan. Cat timp aliatii iti instaleaza pe banii lor sistemul anti-racheta, tot pe banii lor iti asigura pregatirea fortelor navale, atata timp cat sunt 600 de puscasi, e nedrept sa nu raspunzi.

Mesajul de inceput

- "Vreau sa multumesc romanilor pentru onoarea de a le fi  presedinte timp de 10 ani. Le sunt dator sa continui intr-un fel sau altul sa le ating obiectivele."

- "Vreau sa intelegem ca nu e o conferinta de bilant, este o conferinta de final de mandat. As vrea ca in cateva zone, romanii sa aiba punctul de vedere al presedintelui care si-a terminat mandatul si poza reala a Romaniei nu cea pe care o vad deformat aratata la TV de unii care nu folosesc cifrele reale."

UPDATE 17:30 Avem primele imagini in direct de la Palatul Cotroceni acolo unde Traian Basescu se va intalni pentru ultima data cu presa inainte sa-i predea mandatul lui Klaus Iohannis. Peste 50 de jurnalisti sunt asteptati in sala.

VEZI AICI LIVE

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Traian Basescu va sustine aceasta conferinta de presa, sambata, la Palatul Cotroceni, in Sala Unirii, incepand cu ora 18.00. Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Duminica, la Palatul Cotroceni urmeaza sa aiba loc ceremonia de predare-primire a functiei intre presedintele Traian Basescu si presedintele ales Klaus Iohannis. Presedintele ales va depune juramantul de investitura intr-o sedinta solemna a Parlamentului, duminica, la ora 12.00. Dupa juramantul din Parlament, presedintele va merge la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea in Palatul Cotroceni. Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis va fi primit in biroul presedintelui.

Aici, Traian Basescu ii va inmana lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.  Dupa o scurta discutie privata, presedintele Klaus Iohannis il va insoti pe Traian Basescu la iesirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Mircea Basescu cere daune de un milion de euro in procesul membrilor familiei lui Bercea Mondial
Mircea Basescu cere daune de un milion de euro in procesul membrilor familiei lui Bercea Mondial

Mircea Basescu a cerut, vineri, Tribunalului Constanta, sa se constituie parte civila in procesul in care cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel sunt judecati pentru santajarea fratelui presedintelui, el solicitand daune morale de un milion de euro.

Dupa ultima sa vizita la Bruxelles ca presedinte, Traian Basescu a aterizat la Sibiu. Decizia luata de comandantul avionului
Dupa ultima sa vizita la Bruxelles ca presedinte, Traian Basescu a aterizat la Sibiu. Decizia luata de comandantul avionului

A fost o zi de vineri cu ghinion pentru Traian Basescu. Din cauza cetii, avionul privat la bordul caruia se afla presedintele nu a aterizat la Bucuresti, ci la Sibiu.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.