Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, dupa ce Traian Basescu a spus ca nu o suna "din sila": Foarte rar m-as lasa intimidata
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a raspuns atacurilor lansate luni seara de fostul sef al statului Traian Basescu, spunand ca acestea fac ca Romania sa piarda din credibilitate.
Intrebata, marti dimineata, despre atacurile lansate la adresa sa de catre fostul presedinte Traian Basescu, Livia Stanciu a spus ca acestea nu fac altceva decat sa descalifice Romania ca tara, iar la acest lucru ar trebui sa se gandeasca politicienii care uneori isi exprima puncte de vedere iresponsabile cu privire la activitatea magistratilor.
”Aceste atacuri nu fac altceva decat sa ne descalifice ca tara, sa ne faca sa pierdem din ce in ce mai mult in credibilitate ca tara din partea altor state si cred ca la acest lucru ar trebui sa se gandeasca toti cei care, indiferent ca vorbim de oameni politici sau cei care, intr-o forma sau alta, isi exprima puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistratilor. Foarte rar, si cred ca veti vedea, ca presedintele Inaltei Curti - si aici, sigur, vorbesc in nume personal - m-as lasa intimidata de reactii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfasoara judecatorul Livia Stanciu”, a spus presedintele ICCJ, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Intrebata cum comenteaza afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora nu o suna nici pe ea si nici pe altcineva ”din sila”, Stanciu a raspuns: ”Nu vreau sa intru in acest gen de dialog. Asa cum am spus-o si in perioadele anterioare, nu m-a sunat presedintele statului, nu inteleg de ce ar trebui sa ma sune acum”.
Conform Mediafax, care citeaza B1, fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni, ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu ”din sila”, pentru ca ”sunt artizanii acestui mod ravasit de a a face justitie, fara respect pentru cel care nu este condamnat”, adaugand ca ”vor sa mai ramana cinci mandate”.
Intrebat de ce nu ii suna pe Florian Coldea adjunctul sefului SRI. nr), pe Codruta Kovesi sau pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Basescu a declarat: ”Pot sa va spun ca din sila?”. Basescu a continuat: ”Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie, fara respect pentru cel care nu e condamnat. Ce sa fac? Vor sa mai ramana cinci mandate in functie”.
Marti, la CSM are loc sedinta de plen, in care este analizat raportul Inspectiei Judiciare privind declaratiile facute de Traian Basescu dupa sechestrul pus pe terenuri de la Nana, in dosarul instrumentat de procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, declaratiile lui Traian Basescu au avut un impact negativ asupra imaginii justitiei si asupra sistemului judiciar in ansamblul sau, afectand independenta procurorului care instrumenteaza dosarul Nana, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din cadrul IJ. Inspectia Judiciara a fost sesizata de Consiliul Superior al Magistraturii in 9 martie, dupa ce Traian Basescu a scris pe Facebook, in 7 martie, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa.
CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari dupa ce conducerea Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a cerut Consiliului sa apere magistratii, apreciind ca este regretabil ca un fost presedinte pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justitiei.