Basescu: "Le cer scuze romanilor pentru arestarea fratelui meu". Presedintele spune ca isi va duce mandatul pana in ultima zi

×
Codul embed a fost copiat

"Imi cer scuze romanilor pentru faptele fratelui meu", a spus Traian Basescu in prima declaratie, dupa ce fratele sau a ajuns in arest. "Traim fiecare in casa lui, avem fiecare viata lui si nu stiam despre faptele lui", a mai spus presedintele.

Traian Basescu nu va pleca mai devreme de la Palatul Cotroceni! Luni, seful statului le-a cerut scuze romanilor pentru faptele fratelui sau, arestat sambata, dar a anuntat ca are de gand sa stea la Cotroceni pana in ultima zi a mandatului si NU isi va da demisia, asa cum i-au cerut unii parlamentari.

"Arestarea fratelui meu este dovada ca nu m-am implicat in cazul Bercea Mondial", a declarat presedintele Traian Basescu, in conditiile in care unii parlamentari ii cer demisia de onoare.
Alesii puterii vor vota miercuri o declaratie politica, prin care il acuza pe seful statului ca, desi stia de un an despre faptele fratelui sau, nu a intervenit. In documentul scris de presedintele Senatului, ii cer lui Traian Basescu sa renunte la functie.

De la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a declarat ca nu exista niciun motiv pentru care sa fie banuit ca a intervenit in justitie in favoarea fratelui sau: "Eu nu am avut niciun fel de informatii sau cunostinte macar de la el, legat de afacerea cu Sandu Anghel, deci traim fiecare cu serviciul lui, cu obligatiile lui, cu faptele lui. Nu traim in aceeasi casa, nu ne vedem zilnic si nu am avut niciun fel de informatie, nici de la el si nici de la serviciile de informatii."

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a avut ideea initierii unei declaratii politice impotriva lui Traian Basescu. In document, seful statului este acuzat ca stia de un an de zile despre faptele si relatiile fratelui sau si nu a intervenit cu nimic. La sfarsit, cu majuscule, unii alesi i-au cerut lui Basescu demisia de onoare.

Citește și
Mircea
Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Basescu: Este o grupare importanta in lumea politica, care isi doreste o schimbarea in justitie

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca exista "o grupare importanta in lumea politica, care isi doreste o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se intampla in justitie", adaugand ca, atat timp cat va fi presedinte, "nu vor acapara justitia". "Domnul Voiculescu, care are o condamnare in prima instanta, de cinci ani, si care acum o luna spunea ca presedintele nu isi va termina mandatul, este nerabdator sa aiba la Cotroceni un presedinte-marioneta, care sa-i satisfaca solicitarile de numire in functii importante in justitia romana a unor oameni pe care sa ii controleze", a afirmat Basescu.

Seful statului a mai acuzat faptul ca Voiculescu ar "vrea sa scape de actuala structura de conducere, fie ca vorba de DNA, iCCJ, Parchetul General sau alti judecatori incomozi", pentru ca "nu numai sefii acestor structuri sunt incomozi pentru cei suspectati de coruptie. Si aici il introduc si pe fratele meu", a mai comentat Basescu.

Seful statului a afirmat ca "este o grupare importanta in lumea politica, care isi doreste o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se intampla in justitie". "Vreau sa avertizez ca cel putin in mandatul meu, pe care mi-l voi duce pana in ultima zi, nu vor acapara justitia. Nu vor avea justitia la cheremul lor", a spus seful statului. El a precizat ca "acesti oameni nu tin cont de un lucru, si anume ca sunt mult prea multi judecatori sau procutori care nu au mai ascultat de comenzi politici".

"Asa ca, atunci cand eventual ar ajunge la putere, vor avea surprize mari. Vor avea surpriza sa constate ca nu pot controla justitia in masura in care ar dori, chiar daca ar numi niste sefi de institutii doriti de ei, in structurile de justitie", a spus Basescu.

.

Basescu: Ponta imi cere sa demisonez cand chiar in biroul lui se facea trafic de influenta, cu Duicu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca in locul premierului Victor Ponta nu ar vorbi despre suspiciune de trafic de influenta in cazul sefului statului, el precizand ca "mai saptamanile trecute", in biroul sefului Guvernului se facea trafic de influenta "cu baronul Duicu". "Imi este foarte greu sa inteleg in acesti parametri, logica campaniei pe care o desfasoara domnul Voiculescu, sau solicitarea premierului", a spus Traian Basescu despre cererea Senatului privind demisia presedintelui Romaniei in urma scandalului Mircea Basescu. "Nici nu as vorbi, in locul prim-ministrului, cand discutam de suspiciune de trafic de influenta, iar mai saptamanile trecute, chiar in birou la dansul se facea trafic de influenta cu baronul Duicu", a spus Basescu.

El a comentat si solicitarea de demisie venita din partea lui Calin Popescu Tariceanu, care "cand era prim-ministru, ii trimitea biletele sa intervina in favoarea lui Dinu Patriciu". "Imi vine sa rad si de solicitarea domnului Iohannis, care si dansul este de parere ca ar trebui sa demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, in conditiile in care nu il vad sufiecient de intremat pentru a declansa o campanie prezidentiala", a spus seful statului.

El a tinut sa ii transmita o recomandare lui Iohannis: "Cred ca lipsa de experienta ii joaca feste. Daca dansul crede ca este pregatit sa candideze la prezidentiale, eu ii spun din experiente ca mai are nevoie de cateva luni, sa se ranforseze alianta sau mai stiu eu ce. Deci ii recomand sa nu isi doreasca atat de tare lucrul acesta. La ceilalti mi-e clara lipsa de moralitate, la cei enuntati mai inainte", a mai spus Basescu.

SINTEZA DECLARATIILOR PRESEDINTELUI:

- Premierul mi-a solicitat mandat pentru Consiliul European din 26-27 iunie. Nu i-am dat mandat, voi participa eu, avand in vedere obligatiile constitutionale, dar si tematica, careia ii voi face fata mult mai bine. Am avut cu dansul o experienta la consiliul pe energie, nu a putut sustine Nabucco

- Premierul s-a plans la Parlament ca nu i-am solicitat mandat. Presedintele nu are nevoie legal de mandat de la prim-ministru. Ceea ce am facut a fost sa iau un punct de vedere de la Guvern. Acest punct de vedere trebuie aprobat de primul ministru. Mandatul guvernului nu e imperativ pentru premier. Trebuie respectata procedura interna.

- E si un motiv sentimental pentru care vreau sa particip la Consiliul European: se semneaza Acordul de Asociere si liber Schimb pentru Moldova

- Mi-e foarte greu sa-l vad pe Victor Viorel mai eficient decat sunt eu

- Legat de solicitarea unor domni din politica sa demisionez pentru o fapta pe care n-am demis-o. Regret enorm ca fratele meu e suspectat de trafic de influenta. El e un om de 60 de ani care traieste la Constanta cu familia lui, eu si familia mea traim la Bucuresti.

- Nu am avut niciun fel de informatie de la fratele meu privind afacerea Sandu Anghel - Mircea Basescu. Traim fiecare cu serviciul lui, cu faptele lui. Nu ne vedem zilnic, ne vedem o data la 2 ani. Nu am avut informatii nici de la el, nici de la vreo structura de informatii, privind relatia Sandu Anghel - Mircea Basescu

- Orice suspiciune in ceea ce ma priveste e demontata chiar de realitate: niciodata nu am apelat la vreun politist, procuror sau judecator pentru interventie in vreun dosar sau ancheta. In numai 3 ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toata linia justitiei romanesti, s-a terminat cu o condamnare la ani grei de inchisoare. Nu exista niciun motiv ca cineva sa suspecteze ca presedintele ar fi intervenit in procesul lui Sandu Anghel.

- Nu as fi vorbi, in locul premierului, de trafic de influenta, cand de curand in biroul lui se facea trafic de influenta cu baronul Duicu.

- Le cer scuze romanilor pentru arestarea fratelui meu. Nu mi-as fi dorit-o niciodata, dar demonteaza sloganul ca presedintele dirijeaza tot. Confirma faptul ca niciodata  nu am intervenit in vreun dosar. 

- Este o grupare in politica romaneasca care isi doreste schimarea cu 180 de grade a ce se intampla in justitie

- Imi voi duce mandatul pana la ultima zi

- Nici macar nu am dat un telefon sa intreb pentru ce e anchetat sau arestat fratele meu, am privit, ca dumneavoastra, la televizor

- Obiectivul meu e ca pana la sfarsitul mandatului sa continue procesul de consolidare a justitiei, lupta anti-coruptie si Romania sa inceapa procesul de intrare in Schengen

- Nu stiu despre ce e vorba legat de urmarirea penala a ginerelui meu. Toti romanii trebuie sa raspunda in fata justitiei.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Tariceanu: Plenul Parlamentului va adopta o declaratie comuna pentru demisia de onoare a lui Traian Basescu
Tariceanu: Plenul Parlamentului va adopta o declaratie comuna pentru demisia de onoare a lui Traian Basescu

Unii parlamentari ii cer presedintelui Traian Basescu demisia de onoare. Alesii puterii vor vota miercuri o declaratie politica prin care il acuza pe seful statului ca desi stia de un an despre faptele fratelui sau, nu a intervenit.

Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania
Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania

Retinerea fratelui presedintelui Traian Basescu a starnit interes si in presa internationala. Ziarele si posturile de televiziune remarca, toate, ca seful statului se delimiteaza categoric de dosarul in care este implicat Mircea Basescu.

Definitia ANTURAJULUI pentru fratele presedintelui. Cum au ajuns din biserica la tribunal finul Bercea si nasul Mircea
Definitia ANTURAJULUI pentru fratele presedintelui. Cum au ajuns din biserica la tribunal finul Bercea si nasul Mircea

Fratii Basescu l-au cunoscut pe Bercea Mondial in anul 2009, cand presedintele a fost impreuna cu sotia sa la Valcea, la o sarbatoare tiganeasca.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.