Basescu: Presedintele numeste sefii justitiei, nu partidele. Ponta a apreciat activitatea lui Kovesi

×
Codul embed a fost copiat

ProTV News a transmis LIVE declaratiile presedintelui Traian Basescu privind ultimele numiri din justitie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in direct pe ProTV News ca el si premierul au stabilit sa fie urmata "fara nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor sefi prevozuta de lege, aratand ca aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.

Presedintele a citit articolul 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, conform caruia procurorul general al PICCJ, prim-adjunctul si adjunctii acestuia, procurorul general al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecatori sau procurori pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

"Acesta a fost articolul in baza caruia impreuna cu primul-ministru am stabilit urmarea acestei proceduri fara nicio abatere de la ea. Este responsabilitatea ministrului Justitiei, si nu e o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizarile, singurele restrictii prevazute de lege sunt vechime 10 ani ca procuror", a precizat Traian Basescu.

Presedintele a aratat ca, de asemenea, legea "nu spune ca la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA".

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu: "Compromisul Ponta-Basescu" pe procurori e impotriva recomandarilor CE, CSM si AMR
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

"Deci, esential in relatia mea cu primul-ministru a fost sa respectam intrutotul legea statului roman. Legea stabileste clar raspunderea unor politicieni care inseamna ministrul Justitiei si presedintele Romaniei", a mai aratat seful statului.

TRAIAN BASESCU: I-AM SCRIS DIN 1 OCTOMBRIE MONEI PIVNICERU CA RESPING PROCURORII REZULTATI DIN CONCURS

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca inca din 1 octombrie 2012 i-a scris Monei Pivniceru ca nu va numi procurorii sefi rezultati din concursul initiat de ea, deoarece procedura nu a fost transparenta si nu presupunea asumarea raspunderii de catre ministrul Justitiei.

"Pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare care avea doua elemente importante. In prima parte, ii spuneam ca nu voi numi procurorii, datorita faptului ca a urmat o procedura netransparenta. Si-a creat conditiile sa spuna ca asta a iesit din concurs, dar nu a stiut nimeni cum au iesit din concurs. O avertizam ca nu voi desemna procurori pe cei desemnati dintr-o astfel de procedura. In partea a doua, ii exprimam optiunea mea pentru asumarea propunerilor de catre ministru, in conformitate cu legea 303", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca Mona Pivniceru a stiut ca "indiferent de avizul CSM" el va respinge propunerile, "pentru ca nu indeplineau un criteriu fundamental, acela al asumarii de catre ministrul Justitiei".

"Ea putea spune ca asta a rezultat din concurs, dar eu nu puteam spune asta, pentru ca eu nu aveam o optiune facultativa, la mine era capatul lantului de desemnare si decizia si nu aveam argumente. Sunt impotriva ascunderii celui responsabil sa propuna sub aparenta unui concurs si acest lucru l-am precizat clar in scrisoarea din 1 octombrie", a mai spus Traian Basescu.

BASESCU: PROPUNERILE PREMIERULUI NU-MI DAU MOTIV SA CRED CA VOR FI SCHIMBARI IN TRENDUL DIN JUSTITIE

Presedintele a declarat ca propunerile pe care le-a facut pana acum premierul pentru posturile din justitie nu-i dau "niciun motiv" sa creada ca vor fi schimbari in "trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de justitie".

"Voi continua sa protejez justitia, fie ca vorbim de parchete si instantele de ingerinta politicului, sigur, acolo unde stiu. Sper ca trendul bun va continua la Parchete, DIICOT, DNA. Propunerile facute de primul-ministru nu imi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de justitie", a afirmat Traian Basescu.

BASESCU, INTREBAT DACA A AVUT CONTRIBUTIE LA PROPUNERILE FACUTE DE PONTA: NU CRED CA E IMPORTANT

Intrebat daca a avut vreo contributie la propunerile de procurori sefi facute de premierul Victor Ponta, seful statului a raspuns: "Nu cred ca acest lucru este important".

"Eu am dorit o solutie Morar la Parchetul General, Kovesi la DNA. A fost cunoscuta optiunea mea, vreau sa fiti convinsi ca nu are nicio legatura cu influenta asupra unei persoane, ci decat cu aprecierea mea pentru rezultatele profesionale ale acestora", a adaugat Traian Basescu.

Intrebat despre acuzatiile liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit caruia desemnarea procurorilor sefi este rezultatul unui troc politic, presedintele Basescu a raspuns: "Ati adresat o intrebare presedintelui Romaniei. Eu nu sunt nici parerolog, nici comentator, fiecare cu pozitiile lui".

SINTEZA DECLARATIILOR PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU:

- "E o scurta declaratie despre procesul de numire a procurorilor la ministerul public. Pentru a nu avea probleme cu legislatia romana, voi citi articolul care stabileste care este procesul de desemnare a procurorilor."

- "Este vorba despre legea 303 din 2003, art. 54. Procurorul general, prim adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie si procurorii DIICOT sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM.

- "Ce inseamna practic. Sunt 24 de functii la parchetul general, DIICOT... iar cele 24 se numesc conform legii, asa cum v-am citit in articolul 54, la propunerea ministrului justitiei, cu aviz CSM si cu numirea de catre presedinte."

- "Acesta a fost articolul in baza caruia, impreuna cu prim-ministrul am stabilit numirea. Este in responsbilitatea ministrului justitiei pe cine desemneaza, pe cine propune si nu una a partidelor politice si pun accentul deosebit pe asta, nici a societatii civile si nici a procurorilor.

- "Singurele restrictii sunt vechide de 10 ani ca procuror sau judecator si perioada mandatului 3 ani."

- "Esential in relatia mea cu prim-ministrul roman a fost respectarea legii."

- "Cei care fac desemnarile si numirile sa-si asume in cele din urma raspunderea, pentru ca si eu sa-mi pot apoi auma raspunderea in totalitate."

- "Acum este etapa in care CSM-ul analizeaza si nimeni nu va interfera in acest proces, cum sper ca nimeni nu va face asta in privinta celorlalte institutii."

- "S-au miscat lucruri in justitie in ultimii 8 ani, mai ales in ultimii 5, 6 ani. Voi continua sa protejez justitia de politic si sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor, fie ca vorbim de Parchetul General, DIICOT sau DNA, sper ca acest trend va continua, iar propunerile pe care primul ministru le-a facut nu imi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de justitie."

- "Desemnarea trebuie facuta urgent, avem aproape un an de cand procurori delegati la randul lor delega. Eu nu zic ca nu merge si asa, dar cat timp mai merge?"

- "Ce am stabilit cu ministrul justitiei... ideea a fost sa numim cateva functii importante, dupa care sa lasam celor numiti posibilitatea sa faca propuneri catre MJ pentru cei subordonati, ceea ce nu inseamna ca daca este nevoie nu putem declansa desemnarea tuturor celor 21 de procurori care trebuiesc numiti in functii de conducere. E o chestiune in care incercam o colaborare cu CSM si una presedinte - ministru al justitiei. Sa speram ca vom putea sa atingem acest obiectiv."

- "As mai face o ultima remarca legata de un lucru pe care l-am mai spus, si anume eroare extraordinara pe care o fac partidele politice, incercand sa faca presiuni, sa dea solutii. Nimeni nu va reusi sa influenteze acest proces, decat in mod institutional, fiecare in zona lui de responsabilitate."

- "Vreti sa comentez o declaratie a lui Crin Antonescu? Ati adresat o intrebare presedintelui Romaniei. Eu nu sunt nici < >, nici comentator"

- "Daca Ponta scotea de sub birou propuneri de procurori necunoscuti, atunci puteam sa cer transparenta."

- "Cred ca Ponta a apreciat activitatea Codrutei Kovesi"

INFO: SCRISOAREA PRESEDINTELUI CATRE MONA PIVNICERU DIN 1 OCTOMBRIE 2012

Scrisoarea presedintelui Traian Basescu catre fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru face referire la solicitarea Comisiei Europene privind "credibilitatea" si "transparenta" procedurii de selectie a procurorilor sefi pentru DNA si Parchetul general, invocandu-le pentru asumarea propunerilor.

Scrisoarea data publicitatii joi de Administratia Prezidentiala este datata 1 octombrie 2012, "in atentia" premierului Victor Ponta si catre Mona Piviniceru, la acel moment ministrul al Justitiei.

Mediafax reda integral textul scrisorii:

"Stimata doamna ministru,

Avand in vedere faptul ca in perioada imediat urmatoarea trebuie sa dati curs propunerilor de numire in functiile de Procuror General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si de Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie, va aduc la cunostinta ca am luat act de scrisoarea Comisiei Europene nr. 1280829 din 21.09.2012 prin care sunt semnalate temeri cu privire la credibilitatea si transparenta deplina a procedurii de selectie a candidaturilor pentru cele doua functii.

Pentru o mai buna credibilizare a procesului de desemnare, nutresc speranta ca veti implementa, in faza selectiei acestor candidaturi, toate criteriile recomandate de Comisia Europeana si acceptate de autoritatile romane, in vederea asigurarii unor numiri care sa nu fie susceptibile de contestatii. Daca procesul de selectie, in urma caruia veti propune persoanele pentru functiile de Procuror General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si de Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie, nu va fi caracterizat de transparenta, echidistanta, corectitudine si credibilitate, nu voi da curs acestor numiri.

Alternativ, in cazul in care modificarea criteriilor de selectie, in vederea asigurarii transparentei procesului de selectie, nu va este convenabila si avand in vedere urgenta numirii in functiile de Procuror General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si de Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie, ca urmare a expirarii mandatelor acestora, va propun respectarea intocmai a dispozitiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, in scopul gasirii unor solutii acceptate de Ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Presedinte, sens in care consider oportuna o consultare prealabila intre aceste autoritati. Astfel, urmand aceasta cale legala, este posibila o solutie care ar permite asumarea responsabilitatii numirii in cele doua functii de conducere, in scopul continuarii eficiente a activitatii Parchetului General si Directiei Nationale Anticoruptie.
Va rog sa primiti, stimata doamna ministru, asigurarea intregii mele consideratii.

PRESEDINTELE ROMANIEI

TRAIAN BASESCU" 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
VIDEO. CSAT a aprobat metodologia in caz de atentate in care sunt victime romani din strainatate
VIDEO. CSAT a aprobat metodologia in caz de atentate in care sunt victime romani din strainatate

Sedinta CSAT care a avut pe agenda teme precum stadiul aderarii Romaniei la Schengen, dar si metodologia de comunicare pentru institutiile responsabile in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste s-a incheiat.

Crin Antonescu:
Crin Antonescu: "Compromisul Ponta-Basescu" pe procurori e impotriva recomandarilor CE, CSM si AMR

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca in cazul propunerii de procurori sefi facuta de premierul Victor Ponta este vorba de un "compromis" impotriva recomandarilor CE, CSM si AMR, care nu poate fi un "compromis pentru Romania".

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Intrebarea este daca Romania e pregatita sa intre in zona euro. Raspunsul e Cipru"

PROTV NEWS a transmis LIVE de la evenimentul organizat de Academia de Studii Economice, la care au fost invitati presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului Crin Antonescu si premierul Victor Ponta.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.