Animalele transformate de radiatii. Ce au descoperit cercetatorii americani la Cernobil

08-05-2014 15:12


cernobil peisaj sumbru

Cum arata viata dupa o catastrofa atomica? Monstri radioactivi sau un desert fara viata? O vizita in regiunea Cernobil le-a oferit ziaristilor americani un raspuns suprinzator.

Jurnalistii de la New York Times au un raspuns cel putin uimitor la intrebarea “Cum ar arata viata dupa o apocalipsa nucleara”? Ei au mers la Cernobil, unde biologul Timothy Mousseau studiaza impactul radiatiilor asupra faunei si florei din zona inca din 1999. Mai mult,. Mousseau a vizitat si zona Fukushima dupa dezastrul nuclear de acum trei ani.

Pana anul acesta, studiile lui Mousseau si ale colegilor sai nu au aratat nimic suprinzator. Fauna din zona era in continua scadere din cauza numarului de tumori si anomalii fizice intalnite la toate speciile, de la insecte pana la pasari.

Cum arata oamenii care inca mai traiesc la Cernobil si Fukushima

In 2014, insa, cercetatorii au facut o descoperire uimitoare: pasarile de la Cernobil s-au adaptat la nivelul mare al radiatiilor din zona. Ele produc mai multi antioxidanti decat ar fi normal si astfel rezista mult mai bine la radiatii.

Alte creaturi, in schimb, au suferit mutatii, chiar daca nu atat de inspaimantatoare precum cele din filme. Multe pasari se nasc cu ciocurile deformate. Gandacii din specia vaca-domnului nu au desenul specific, cu buline, pe spate sau au un model diferit. Concluzia oamenilor de stiinta e ca natura e mult mai rezistenta decat se credea chiar si la un dezastru radioactiv.

Cum s-au schimbat copacii de la Cernobil dupa accident

Centrala Atomoelectrica Cernobil din Ucraina a fost scena unui dezastru nuclear pe 26 aprilie 1986, cand unul din reactoarele sale a explodat. Bilantul uman al dezastrului nu a fost niciodata evaluat precis, dar radiatiile ar fi putut afecta sute de mii de ani sau chiar milioane de persoane din estul si centrul Europei. 

Sursa: New York Times

VIDEO PROTVPLUS.RO