CATASTROFA de la Cernobil, dupa 28 de ani. Lava solidificata, rezultata in urma exploziei reactorului e inca letala
Sambata, pe 26 aprilie, s-au implinit 28 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobil.
La aproape trei decenii distanta de la dezastrul provocat de explozia reactorului cu numarul 4 de la Cernobil, nivelul de radioactivitate din zona este la cote extrem de ridicate, sustin cercetatorii.
Catastrofa de la Centrala Atomica de la Cernobil, cauzata de o eroare umana a dus la peste 10.000 de morti in urma contaminarii radioactive. Raportul Greenpeace nu este recunoscut insa oficial, Comitetul Stiintific ONU vorbeste de doar 31 de victime. Multe victime nu apar in vreo statistica oficiala.
Considerata mandria Ucrainei Sovietice, centrala nuclearea a afectat orasele Cernobil, Ivankivsk si Polissia, din regiunea Kiev, si Ovrutk, Malynsk, Narodytk, din regiunea Jitomir: sate distruse si inmormantate, fantani moarte, locuinte abandonate. Accidentul nuclear nu a fost anuntat oficial decat la cateva zile dupa explozie iar amenintarea unei a doua explozii a fost multa vreme tinuta secret, desi putea pulveriza Europa.
50.000 de locuitori au fost evacuati de catre Guvernul ucrainian in doar 3 ore. Un teritoriu mai mare de 2600 de kilometri patrati, in jurul locului accidentului a fost izolat si declarat zona cu risc ridicat de radiatii. Explozia nucleara a contaminat o buna parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarus, care atunci erau republici ale URSS. Dupa decontaminarea zonei, asupra reactorului 4 a fost construit un sarcofag din beton. Timp de doua saptamani, reactorul a emis radiatii periculoase care au afectat mii de persoane.
Miezul reactorului distrus a creat sute de tone de lava radioactiva. Cea mai cunoscuta formatiune denumita „Piciorul de Elefant" s-a format la baza reactorului, fiind considerata cel mai periculos deseu existent in lume. Pentru ca nivelul de radiatii emis de formatiune este letal, a fost fotografiata la cativa ani de la tragedie cu ajutorul unei oglinzi pentru a se evita contactul vizual.
Ramane si astazi la fel de periculoasa. Sarcofagul din beton care acopera reactorul s-a fisurat intre timp. Asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus in 1986 urmeaza sa se incheie in 2015. Dupa dezastru reactoarele 2 si 3 au fost repornite in luna octombrie 1986 si decembrie 1987. Centrala de la Cernobil a mai produs energie nucleara pana in 2000.