Cum arata oamenii care inca mai traiesc la Cernobil si Fukushima
Pentru lumea intreaga, Fukushima si Cernobil sunt doua locuri extrem de periculoase. Pentru cei care inca mai locuiesc acolo insa, aceste locuri sunt denumite "acasa".
Un fotograf american, Michael Forster Rothbart, a petrecut doi ani traind alaturi de cei care inca mai locuiesc langa cele mai mari dezastre nucleare din ultimii 30 de ani, iar concluziile si fotografiile sale cu care care traiesc acolo, pe care le puteti vedea aici, sunt cu adevarat surprinzatoare.
"Multi fotojurnalisti distorsioneaza imaginea Cernobilului. Nu stau mult, se asteapta la disperare si pericol si pleaca de acolo cu fotografii care prezinta copii cu probleme si cladiri abandonate. Aceasta abordare ascunde insa modul in care comunitatile de acolo s-au adaptat si au supravietuit", a declarat acesta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Would you stay", asa cum a fost intitulat proiectul sau, "vorbeste mai degraba despre normalitate", lasa sa se inteleaga si fastcoexist.com.
Multi dintre cei care stau in jur sufera de cancer, iar orasele invecinate sufera de o "depresie" colectiva si o "lipsa a oportunitatilor".
In prezent, aproximativ 400 de persoane inca mai locuiesc la Cernobil, desi autoritatile au inchis zona, iar activitatile sunt extrem de diversificate in continuare. "Gasesti de la hotie, la agricultura, turism, pana si cercetare", mai spune fotograful.
In anumite zone in care evacuarea nu a fost obligatorie inca mai locuiesc aproximativ 1.6 milioane de oameni, impartiti in 2.293 de comunitati.
Centrala, locul dezastrului, inca reprezinta "jobul" a peste 3800 de oameni care, conform lui Michael Forster Rothbart, "nu fac mare lucru acolo."
Si Fukushima a fost pentru acesta un obiect de studiu. "Cand casele sunt luate de ape, dezastrul este vazut imediat si este evident. Cand esti lovit insa de radiatii, consecintele nu sunt la fel de clare. Este un joc al probabilitatii."
Vedeti mai multe imagini aici.
Citeste si: