O rocă adusă de pe Lună de Apollo 14 ar proveni, de fapt, de pe Pământ. Explicația


Ultimul update: Vineri 25 Ianuarie 2019 11:37
Data publicarii: Vineri 25 Ianuarie 2019 11:15
Categorie: Stiri Stiinta
aselenizare

Oamenii de ştiinţă care studiază mostrele de roci selenare aduse pe planeta noastră de astronauţi au descoperit că una dintre acestea s-ar fi format pe Pământ.

În urma studierii compoziţiei rocii, cercetătorii suspectează că aceasta ar fi ajuns pe Lună după ce un asteroid a lovit Terra, cu miliarde de ani în urmă, relatează vineri agenţia Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Curtin din Australia de Vest, alături de cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Suedia, Universitatea Naţională din Australia şi Institutul Lunar şi Planetar din Houston, SUA, studiază mostre colectate de pe Lună în cadrul misiunii Apollo 14 din 1971, împrumutate de la Agenţia Spaţială Americană (NASA).

Profesorul Alexander Nemchin de la Facultatea pentru Ştiinţele Pământului şi Planetare din cadrul Universităţii Curtin a declarat vineri pentru Xinhua că echipa din care face parte a descoperit că una dintre mostrele de 1,8 grame prezintă o mineralogie similară granitului, rocă des întâlnită pe Pământ, însă extrem de rară pe Lună. "Mostra conţine, de asemenea, cuarţ, şi mai neobişnuit pe Lună", a precizat Nemchin.

"În plus, chimia zirconiului din această mostră este foarte diferită de cea a oricărei alte granule de zirconiu analizată vreodată în mostrele selenare şi este remarcabil de similară cu cea (a fragmenetelor) de zirconiu de pe Pământ", a adăugat specialistul.

Potrivit lui Nemchin, testele au relevat de asemenea că mostra s-a format la o temperatură scăzută, probabil în absenţa apei şi în condiţii de oxidare, ceea ce subliniază probabilitatea ca aceasta să aibă mai degrabă origine terestră decât selenară.

Descoperirea i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să speculeze că fragmentul de rocă străveche s-a dislocat în urma impactului cu Terra a unui asteroid cu dimensiunea aproximativ egală cu cea a obiectului spaţial care a condus la extincţia dinozaurilor.

Cercetătorii estimează că Luna s-a format cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă după coliziunea dintre Pământ şi un alt corp ceresc cu o mărime aproximativă cu cea a planetei Marte.

Însă Luna şi-a dezvoltat propriile caracteristici geologice, rocile selenare fiind astfel uşor de distins de cele terestre. "Este un proces de formare ce implică o mare cantitate de energie, nu este ca şi cum s-ar fi rupt o bucată care s-a desprins uşor şi a devenit Luna", a explicat Nemchin. "Este un proces destul de violent şi, ca urmare, chimia s-a modificat", a adăugat el.

În timp ce mai multe roci selenare au fost descoperite pe Pamânt ca rezultat al impactului asteroizilor, procesul invers nu a fost observat anterior.

Nemchin a subliniat că atât el cât şi echipa sa nu sunt 100% siguri că eşantionul provine de pe Pământ, cu toate că dovezile ar sugera acest lucru. "Este posibil ca unele dintre aceste condiţii neobişnuite să fi avut loc într-un spaţiu foarte restrâns şi într-un timp foarte scurt pe Lună, iar eşantionul să fie rezultatul acestei scurte devieri de la normalitate", a spus cercetătorul.

"Cu toate acestea, o explicaţie mai simplă este că fragmentul s-a format pe Pământ şi a ajuns pe suprafaţa Lunii sub formă de meteorit generat de un asteroid care a lovit Terra cu aproximativ patru miliarde de ani în urmă şi a împroşcat materie în spaţiu şi pe Lună", a concluzionat Nemchin.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Tags: luna, apollo 14, roca,

Explicația astronomilor pentru fenomenul „super Luna sângerie”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22