O cometă care poate fi văzută cu ochiul liber se apropie de Pământ. Apare o dată la 50.000 de ani

cometa
Shutterstock

O cometă care a fost descrisă ca un „bulgăre de zăpadă cosmic” va trece pe lângă Pământ, la începutul anului 2023, pentru prima oară după 50.000 de ani, informează publicaţia Unilad.

 

Cometa numită C/2022 E3 (ZTF) va fi cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie 2023, la aproape 12 luni după ce oamenii de ştiinţă au descoperit-o prima oară, potrivit News.

Astronomii au observat prima oară lumina verzuie a cometei şi coada de praf aurie în luna martie a acestui an, folosind un echipament specific de la Observatorul Zwicky Transient.

La acest moment, cometa este la 117 milioane de mile de Pământ şi încă mai are ceva cale de parcurs până când va fi în punctul cel mai vizibil pe 1 februarie. Cometa trebui să ajungă la Soare, să îl înconjoare şi apoi să se reîntoarcă pe lângă planeta noastră.

Oricine doreşte să încerce să o observe pe cerul nopţii, aceasta ar putea fi vizibilă când este la aproximativ 26 milioane de mile, cu magnitudinea estimată la +6.

Citește și
Pluto si Charon
"Descoperire remarcabila" facuta de Agentia Spatiala Europeana. Robotul Philae, gasit dupa 2 ani, pe o cometa. FOTO

Cometa va fi cel mai luminoasă pe cer până la 1 februarie

Astronomii cred că această cometă este prima care poate fi văzută cu ochiul liber, de la cometa Neowise care a putut fi observată în luna iulie a anului 2020.

Însă în timp ce cometa Neowise a lăsat o dâră lungă, nebuloasă pe cer, este foarte probabil ca acum această cometă să apară ca o dâră gri pe cerul nopţii.

Este posibil să fie văzută şi de la 26 ianuarie, însă cometa va fi mai luminoasă şi mai uşor de reperat pe cer până la 1 februarie.

Există posibilitate şi ca această să rămână vizibilă până în a doua săptămână a lunii februarie, însă astonomii au prognozat că până în aprilie va fi mai aproape de Soare şi lumina ei va fi semnificativ mai slabă, deci va fi foarte greu să fie reperată chiar şi cu telescopul.

„Este foarte greu de anticipat chiar şi cea mai luminoasă cometă, însă astronomii au urmărit traseul cometei C/2022 E3 (ZTF) încă de când aceasta a fost descoperită în luna martie a anului 2022, şi previziunea prezentă este că ar putea atinge magnitudinea +6 - limita a aceea ce poate fi observat cu ochiul liber - sau chiar puţin mai luminoasă când va fi cel mai aproape de Pământ, la 1 februarie”, a declarat, pentru Newsweek, Tania de Sales Marques, astronom la Observatorul Regal din Greenwich în Marea Britanie.

Ea a adăugat că „această cometă urmează, în general, direcţia lui Polaris, Steaua Nordului, unde o vom putea repera la începutul lunii februarie. Până atunci ar trebui să fie vizibilă pe cerul nopţii”.

Se va întoarce peste 50.000 de ani

Directorul executiv de la Societatea Astronomică Regală din UK, Robert Massey a explicat cum poate fi reperată cometa E3 de către doritori. El i-a sfătuit pe toţi cei care speră să vadă această cometă să se uite pe cer, într-o noapte senină, însă să aleagă un loc întunecat, lipsit de lumină ambientală şi să lase 30 de minute pentru ca ochii să se adapteze

„Binoclurile sunt ideale pentru începători ca să încerce să repereze cometa şi sunt şi cel mai uşor de folosit, în timp ce un telescop are un câmp vizual mult mai mic. Dacă o puteţi vedea cu binoclul, atunci încercaţi şi cu ochiul liber”, a explicat Massey pentru Newsweek.

Având în vedere că această cometă nu se va mai reîntoarce decât peste alţi 50.000 de ani, această ar putea fi o şansă unică în viaţă de a o observa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
O
O "minge de foc" a aparut pe cerul noptii, in partea de est a Siberiei. Imaginile filmate de un localnic

Un localnic a filmat, cu camera video de la bordul masinii, obiectul pe care multi l-au asemuit cu un meteorit sau o cometa.

"Descoperire remarcabila" facuta de Agentia Spatiala Europeana. Robotul Philae, gasit dupa 2 ani, pe o cometa. FOTO

 Robotul european Philae, care isi pierduse urma pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko pe care a asolizat in noiembrie 2014, a fost localizat de o camera a sondei Rosetta, a anuntat luni Agentia Spatiala Europeana (ESA).

"Salut, Terra! Ma receptionati?" Reactia oamenilor de stiinta cand au primit acest mesaj

"Atipit" de sapte luni pe cometa Ciuri, robotul european Philae s-a trezit la viata, cand nimeni nu se mai astepta. "Salut, Terra! Ma receptionati" a fost mesajul transmis pe Twitter, prin intermediul Agentiei spatiale europene.

Robotul Philae a facut o descoperire senzationala pe suprafata cometei Ciuriumov:
Robotul Philae a facut o descoperire senzationala pe suprafata cometei Ciuriumov: "Aceasta este o surpriza. Nu ne asteptam"

Robotul Philae a detectat molecule organice continand elementul chimic carbon, care se afla la baza vietii pe Terra, in cele 57 de ore de functionare pe suprafata cometei Ciuriumov - Gherasimenko.

Selfie la 500 de milioane de kilometri departare de Terra. Robotul Philae, poza pe cometa Rosetta
Selfie la 500 de milioane de kilometri departare de Terra. Robotul Philae, poza pe cometa Rosetta

O problema la aterizare ameninta sa scurteze misiunea robotului lansat de sonda Rosetta pe o cometa. Modulul de cercetare botezat Philae e stabil si a strans deja dovezi importante legate de misteriosul corp ceresc.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.