Selfie la 500 de milioane de kilometri departare de Terra. Robotul Philae, poza pe cometa Rosetta
O problema la aterizare ameninta sa scurteze misiunea robotului lansat de sonda Rosetta pe o cometa. Modulul de cercetare botezat Philae e stabil si a strans deja dovezi importante legate de misteriosul corp ceresc.
A trimis si o serie de fotografii, inclusiv un selfie de la 500 de milioane de kilometri departare de Pamant.
Singura problema este ca robotul a aterizat intr-un crater, iar panourile sale solare, care ii alimenteaza bateria, nu primesc suficienta lumina.
Primele fotografii trimise vreodata de pe suprafata unei comete ne arata o suprafata stancoasa, dura, desi inca nu este clar daca ceea ce vedem este piatra sau un alt material, cum ar fi gheata amestecata cu particule metalice.
Din cauza problemelor intampinate la aterizare, Philae a ajuns intr-un crater, la un kilometru departare de tinta stabilita de cercetatorii Agentiei Spatiale Europene.
Cercetatorii vor strange cat mai multe date in urmatoarele doua-trei zile, cat robotul va mai avea energie. Apoi, vor incerca sa il mute intr-o loc cu mai multa lumina, desi o astfel de operatiune implica riscuri mari.
Modulul de cercetare a fost lansat miercuri pe suprafata cometei, de catre sonda Rosetta. Oricat de repede si-ar incheia misiunea, Philae si-a asigurat deja locul in istorie. Datele pe care le-a trimis pe pamant le-ar putea oferi oamenilor de stiinta raspunsuri despre originea sistemului nostru solar si a vietii pe pamant.