"Salut, Terra! Ma receptionati?" Reactia oamenilor de stiinta cand au primit acest mesaj
"Atipit" de sapte luni pe cometa Ciuri, robotul european Philae s-a trezit la viata, cand nimeni nu se mai astepta. "Salut, Terra! Ma receptionati" a fost mesajul transmis pe Twitter, prin intermediul Agentiei spatiale europene.
Cometa s-a apropiat de soare, iar bateriile robotului au primit putina energie, cat sa anunte ca este functional si gata sa se apuce de lucru. Adica sa transmita date, poate cruciale, in privinta nasterii si evolutiei sistemului nostru solar.
"Philae este viu! Este formidabil, am receptionat semnale din partea sa timp de doua minute", a exclamat, in culmea fericirii, presedintele Agentiei spatiale franceze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este gata sa-si reia operatiunile si noi ne-am recapatat optimismul", a spus, la randul sau, responsabilulul din partea Germaniei.
Monica Grady, cercetator, Agentia spatiala britanica: "Eram in taxi cand am aflat vestea. Cand am coborat eram atat de emotionata incat l-as fi imbratisat pe sofer. Sunt coplesita, tremur toata, sunt in culmea fericirii."
Acum, responsabilii misunii asteapta de la robotul dotat cu instrumente de cercetare sa transmita imagini si date despre cometa Ciuri; mai ales ca bateriile sale vor acumula mai multa energie, pe masura ce cometa se apropie de Soare. Distanta minima va fi atinsa pe 13 august.
Dupa cea a calatorit 10 ani atasat de sonda Rosetta si a parcurs peste 6 miliarde de kilometri, Philae a reusit, toamna trecuta, sa coboare pe suprafata cometei.
Monica Grady, cercetator Agentia spatiala britanica: "A fost o aterizare istorica in noiembrie (n.r.: 2014), prima reusita de acest fel a unei agentii spatiale. Agentia spatiala europeana, cu colaborari in toata Europa, a facut o treaba excelenta".
Insa aterizarea robotului, care cantareste 100 de kilograme pe Tera, dar e usor ca o pana pe suprafata cometei, n-a fost deloc lina. S-a lovit de cateva ori de roca si s-a oprit intr-un loc unde nu prea ajungea lumina soarelui. Chiar si asa, robotul a mai functionat 60 de ore. Apoi a amutit sapte luni, pana cand a transmis mesajul de salut, pe Twitter, in noaptea de sambata spre duminica.
Sursa: Pro TV
Etichete: robot, mesaj, spatiu, cometa, sonda, Rosetta,
Dată publicare:
15-06-2015 09:24