Cele mai misterioase obiecte din Sistemul Solar. De la Triunghiul Bermudelor al spațiului la Bulele Fermi

Ultima actualizare: 09-02-2022 10:31
oumuamua
Shutterstock

Universul este plin de obiecte misterioase, iar Sistemul Solar este căminul celor mai bizare apariții care continuă să dea bătăi de cap oamenilor de știință.

Triunghiul Bermudelor al spațiului

 

Există un loc în câmpul magnetic al Pământului numit Anomalia Atlanticului de Sud (AAS), iar unii astronauți au raportat că se întâmplă fenomene ciudate acolo.

Unii dintre ei au experimentat un fulger intens de lumină când Stația Spațială Internațională a trecut prin zonă. Se crede că aceasta se datorează centurilor de radiații din zonă care pot declanșa o reacție în retinele astronauților. Telescopul spațial Hubble nu poate colecta date din acea zonă din cauza radiațiilor. Însă, în urma fenomenelor misterioase, locul a căpătat denumirea de Triunghiul Bermudelor din spațiu.

Oumuamua

Oumuamua, primul obiect interstelar care a fost observat în Sistemul Solar, ne-a lăsat cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Oamenii de știință propun o misiune de 22 de ani la obiectul roșiatic în formă de trabuc, pe care unii oameni l-au etichetat drept „sondă extraterestră” când a fost descoperit pentru prima dată.

Oumuamua a fost observat pentru prima dată în 2017 și i-a făcut pe cercetători să se întrebe cum a intrat un astfel de obiect interstelar ciudat în interiorul Sistemului Solar. Acesta se mișcă prea repede pentru a fi un asteroid și nu are urme de resturi precum cometele normale.

Teoriile despre ceea ce ar putea fi variază de la o bucată de exoplanetă la o navă spațială extraterestră.

Obiectul încă se află în Sistemul Solar, dar acum este în afara razei de acțiune a tuturor telescoapelor noastre.

A noua planetă

 

A noua planetă poate fi observată în cele mai îndepărtate părți ale Sistemului Solar.

Astronomii de la Institutul de Tehnologie din California au sugerat că a noua planetă, cunoscută și ca Planeta X, ar putea explica orbitele agitate ale obiectelor îndepărtate. Aceasta ar avea o masă de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Pământului și orbitează de 20 de ori mai departe de Soare decât Neptun. Poate dura între 10.000 și 20.000 de ani pământești pentru a face o orbită completă în jurul Soarelui. Se crede că planeta este atât de îndepărtată încât face să fie aproape imposibilă confirmarea unei a noua planete cu tehnologia noastră actuală, potrivit The Sun.

Nebuloasa dreptunghiului roșu

 

O nebuloasă este un nor de gaz și praf care pare să plutească în spațiu. Există multe astfel de „obiecte”, dar unele sunt mai ciudate decât altele.

Nebuloasa dreptunghiului roșu se află la aproximativ 2.300 de ani lumină de Pământ.

Oamenii de știință nu sunt siguri de ce are această formă, dar s-ar putea datora faptului că cele două stele din mijloc emit unde de șoc și creează inele de praf.

Nici o explicație pentru culoarea roșiatică nu a fost convenită.

Elst-Pizzaro

 

Acest obiect spațial zburător este adesea numit „cometă”, dar prezintă și caracteristicile asteroizilor – provocând multe dezbateri în rândul astronomilor.

Orbitează în centura de asteroizi, dar are o coadă asemănătoare cu praful, asemenea unei comete.

Este singurul obiect ceresc cunoscut care arată ambele caracteristici, așa că oamenii de știință sperau să rezolve argumentul o dată pentru totdeauna, lansând nava spațială Castalia pentru o privire mai atentă în 2028.

Din păcate, misiunea nu a reușit să obțină suficient sprijin financiar.

Bulele spațiale roz

 

Aceste bule spațiale nu sunt din punct de vedere tehnic în Sistemul Solar, dar se spune că ar avea un impact asupra acestuia.

„Bulele Fermi” sunt două structuri spațiale uriașe care ies deasupra și sub centrul galaxiei.

Cercetările au sugerat că acestea au fost produse de gaura neagră supermasivă a Căii Lactee.

Bulele ies din Calea Lactee în formă de sticlă și sunt în esență materie care scapă dintr-o gaură neagră.

Au fost observate în 2015 de Telescopul Fermi Gamma-Ray de la Nasa.

Se spune că sunt formate exclusiv din raze gamma și se întind pe o lungime de aproximativ 50.000 de ani lumină.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO